Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ελληνική υπεροπλία στους αιθέρες του Αιγαίου και η μεγάλη ανησυχία του Ερντογάν

   Στο άκρως επίκαιρο ερώτημα «γιατί ο Ερντογάν προβαίνει σε τσαλίμια κατά της χώρας μας;» η απάντηση είναι πολυσύνθετη. Πέραν του γεγονότο...

  



Στο άκρως επίκαιρο ερώτημα «γιατί ο Ερντογάν προβαίνει σε τσαλίμια κατά της χώρας μας;» η απάντηση είναι πολυσύνθετη. Πέραν του γεγονότος ότι το 2023 έχει προεδρικές εκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να ηττάται (οπότε επιχειρεί με κάθε τρόπο να προσεγγίσει το εθνικιστικό ακροατήριο ώστε να ανεβάσει τη δημοτικότητά του), η απάντηση που δίνουν ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τους οποίους συνομίλησε το Newsbeast, είναι «γιατί τώρα (ακόμα) μπορεί».

Εξηγούν πως σε λίγο καιρό η υπεροπλία της χώρας μας στον αέρα θα είναι τόσο μεγάλη, που η Τουρκία θα… πάθει βέρτιγκο (σ.σ. ορολογία που χρησιμοποιούν οι πιλότοι για τον ίλιγγο και το αίσθημα που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν όλα γύρω του περιστρέφονται).

Η συνεχιζόμενη αναβάθμιση των αεροσκαφών μας σε συνδυασμό με την απόκτηση των ποιο σύγχρονων μαχητικών που διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες και μπορούν να προβούν σε συντριπτικά χτυπήματα κατά του εχθρού, προκαλούν έντονη ανησυχία στους επιτελείς της Άγκυρας που διαπιστώνουν ότι στους αιθέρες σε περίπτωση σύρραξης δεν θα έχουν το «πάνω 

Το ισοζύγιο Ελλάδας και Τουρκίας στον αέρα

Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η ισορροπία δυνάμεων σε επίπεδο αεροπορίας θα αλλάξει δραματικά μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Εμείς, αναβαθμίζουμε 85 μαχητικά F-16 (επί συνόλου 155 που διαθέτουμε) στην έκδοση Viper, δηλαδή τα μετατρέπουμε σε πέμπτης γενιάς, διατηρούμε σε άριστη κατάσταση 42 ετοιμοπόλεμα Mirage και 36 F-4, ενώ παράλληλα παραλαμβάνουμε 24 Rafale (ήδη έχουν φθάσει τα πρώτα έξι) και μια μοίρα 20 αμερικανικών F-35 (τα καλύτερα και πιο εξελιγμένα αμερικανικά αεροσκάφη) που πολύ θα ήθελε να έχει και η γειτονική χώρα αλλά δεν της τα δίνει η Ουάσιγκτον.

Στον αντίποδα η Τουρκία διαθέτει 276 μαχητικά F-16 (αλλά όχι αναβαθμισμένα) και 37 αεροσκάφη F-4 (ένα παραπάνω από εμάς). Στο σύνολο, οι Τούρκοι διαθέτουν 313 μαχητικά και εμείς 277 αλλά οι αριθμοί από μόνοι τους δεν λένε πολλά. Ένα Rafale από μόνο του αξίζει πολύ περισσότερο από δύο ή τρία υποδεέστερου τύπου αεροσκάφη καθώς οι ικανότητές του στους αιθέρες είναι πολλαπλάσιες, αφού τη στιγμή που μπορεί να κλειδώσει στο στόχαστρό του αρκετά εχθρικά αεροπλάνα ταυτόχρονα.

Όπως επισημαίνουν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα απόκτησης από τη χώρα μας των αμερικανικών F-35 που σε συνδυασμό με τα Rafale αρκούν για να αλωνίζουν τον ουρανό του Αιγαίο και να επιτηρούν όλη την περιοχή από τη Θάσο έως το ακριτικό Καστελόριζο.

Οι γείτονες έχουν καταλάβει τι τους περιμένει

Ήδη οι μεταβολές αυτές έχουν αρχίσει να υφίστανται, με την παραλαβή των πρώτων 6 Rafale που αγοράστηκαν από τη Γαλλία. Οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί στην πράξη αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν αυτά τα θαύματα της τεχνολογίας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι έχουν την ικανότητα να «κλειδώσουν» τον εχθρικό στόχο (να τον θέσουν δηλαδή στο στόχαστρο των πυραύλων τους και να τον καταστρέψουν) από απόσταση… 120 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βεληνεκές πυραύλων αέρος – αέρος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο. Μπορεί για παράδειγμα το εχθρικό αεροπλάνο να βρίσκεται έξω από τη Χίο και τα το πλήξει με πύραυλο Meteor ένα Rafale που θα πετά πάνω από την Εύβοια. Θα το χτυπήσει χωρίς καν να εμφανιστεί το ίχνος του Rafale στο αντίπαλο ραντάρ.

Rafale: Μια ιπτάμενη φονική μηχανή

Τα γαλλικά μαχητικά έχουν χαρακτηριστεί ως φονικές πτητικές μηχανές, τις οποίες δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης «Τα Rafale θεωρούνται από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο και θα αλλάξουν την κατάσταση στο Αιγαίο. Επί της ουσίας η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, αλλά απλά… στόχο για τα ελληνικά μαχητικά» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ιπτάμενος επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας που κατά το παρελθόν έχει αναμετρηθεί πολλές φορές με τουρκικά μαχητικά και μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο ήταν ιπτάμενος σε F-16 Block52.

Το γεγονός ότι έχoυν τη δυνατότητα να αδειάσουν όλο τον οπλισμό τους, να ρίξουν δηλαδή όσους πυραύλους έχουν φορτωμένους στα πτερύγιά τους, μένοντας επί της ουσίας μακριά από την ακτίνα εμβέλειας και ικανότητας του εχθρικού αεροπλάνου, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καν να μπουν στη διαδικασία των κλειστών αερομαχιών.

Φορτωμένο με 14 πυλώνες όπλων

To Rafale διαθέτει 14 πυλώνες όπλων που μπορούν να φέρουν ένα πολύ μεγάλο εύρος βλημάτων. Στο αριστερό πτερύγιο έχουν συνήθως πυραύλους Cruise με βεληνεκές εκατοντάδων χιλιομέτρων για την εξουδετέρωση στρατιωτικών στόχων ενώ στο δεξί πτερύγιο υπάρχουν βόμβες των 250 κιλών έκαστη, για την εξουδετέρωση τεθωρακισμένων, που καθοδηγούνται με λέιζερ.

Φέρουν έναν συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που τους δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητά τους κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορούν δε να απογειωθούν από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων.
Διανύουν 1.850 χλμ χωρίς ανεφοδιασμό

Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν μια τεράστια ακτίνα δράσης. Με γεμάτες τις τρεις δεξαμενές καυσίμων που διαθέτουν, μπορούν να διανύσουν χωρίς νέο ανεφοδιασμό έως και… 1.850 χιλιόμετρα, ενώ θεωρούνται σχετικά οικονομικά στην κατανάλωσή τους σε σχέση με άλλα μαχητικά.

------------------------------------------


Διαθέτουν επίσης υψηλή αντοχή σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών αντιμέτρων. «Το οπλικό φορτίο, η ακτίνα δράσης, η ικανότητα απεικόνισης του ραντάρ, η ανίχνευση εχθρικών στόχων και εμπλοκής με τα σύγχρονα όπλα, παρέχουν μια ζώνη άμυνας και ασφάλειας στον χειριστή, πριν μπορέσει το αντίπαλο μαχητικό να καταστεί απειλή» όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Καραβίδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.