Page Nav

HIDE
Monday, January 20

Pages

Classic Header

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

Ελληνικός Στρατός: Η πιο επιτακτική εξοπλιστική ανάγκη-Εκσυγχρονίζοντας το Πυροβολικό Μάχης, καταγραφή των αναγκών

    Το Πυροβολικό έχει χαρακτηρισθεί ως “Ο Βασιλιάς της Μάχης” και όχι άδικα. Είναι γνωστή άλλωστε η ρήση “Το Πυροβολικό κατακτά, το Πεζικό...

   



Το Πυροβολικό έχει χαρακτηρισθεί ως “Ο Βασιλιάς της Μάχης” και όχι άδικα. Είναι γνωστή άλλωστε η ρήση “Το Πυροβολικό κατακτά, το Πεζικό καταλαμβάνει”. Οι τελευταίες πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.

Ο λόγος που οι ρωσικές δυνάμεις, στέκονται ακόμα νικήτριες στα σημεία, παρά την αριθμητική υπεροχή που απολαμβάνουν σε πεζικό οι ουκρανικές δυνάμεις, οφείλεται ακριβώς στην αριθμητική υπεροχή του Πυροβολικού (ΠΒ) μάχης που διαθέτουν που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει έως και το 8:1 σε σχέση με τις αντίπαλες δυνάμεις. Αντίστοιχα οι Ουκρανικές, έχουν επιτύχει ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης λόγω ακριβώς της ποιοτικής υπεροχής του ΠΒ τους, με πιο εμβληματικό οπλικό σύστημα τους Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) HIMARS.

Η εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό ΠΒ μάχης σήμερα κρίνεται ικανοποιητική. Ευρεία ωστόσο παραμένουν τα περιθώρια για βελτιώσεις. Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με τις εξοπλιστικές προτεραιότητες του ΠΒ Μάχης και το τι βελτιώσεις μπορούν να λάβουν χώρα, κινούμενοι σε ρεαλιστικά πάντα πλαίσια.

Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων

Εκσυγχρονισμός και αύξηση του αριθμού των ΠΕΠ M270 MLRS

Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ M270 MLRS του ΠΒ αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη. Στην αγορά υπάρχουν δύο γενικές κατευθύνσεις εκσυγχρονισμού: η αμερικανική και η γερμανική. Όσον αφορά την πρώτη, αυτή της Lockheed Martin, προτείνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος στο επίπεδο M270A1. Βέβαια πρόκειται για παλαιότερη χρονολογικά πρόταση εκσυγχρονισμού αφού η πλέον σύγχρονη έκδοση είναι η Μ270Α2.

Στην έκδοση –A1 το σύστημα αποκτά βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός και βελτιωμένο σύστημα μηχανικής κίνησης του εκτοξευτή καθώς και την ικανότητα χρήσης των κατευθυνόμενων ρουκετών της οικογένειας GMLRS καθώς και των βλημάτων MGM-168 Block.4A.

Στην έκδοση –A2 το σύστημα αποκτά νέο σύστημα ελέγχου πυρός CFCS (Common Fire Control System), νέους κινητήρες και σύστημα μετάδοσης της κίνησης, βελτιωμένο εκτοξευτή και ισχυρότερη θωράκιση καμπίνας. Επίσης ενσωματώνονται βελτιώσεις όπως νέος κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, κεραία GPS, νέες οθόνες και νέο σύστημα ελέγχου του εκτοξευτή από απόσταση. Το CFCS επιτρέπει τη χρήση των ρουκετών GMLRS-ER αυξημένου βεληνεκούς καθώς και των υπό ανάπτυξη βλημάτων PrSM (Precision Strike Missile) βεληνεκούς 500 χλιομέτρων, που θα αντικαταστήσουν τους ATACMS. Και οι τελευταίοι πάντως συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τελικό προϊόν το βλήμα MGM-168 ATACMS IV A.

Η γερμανική αντίστοιχη της KMW προσφέρει εντελώς νέο ηλεκτρικό υδραυλικό σύστημα προσφέροντας σημαντική βελτίωση του χρόνου τάξης και βολής των οπλικών συστημάτων και προσφέρει νέο ηλεκτρονικό πακέτο με επίκεντρο το EFCS – European Fire Control System. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω δύναται να βελτιωθεί η θωράκιση, να εγκατασταθούν νέες επικοινωνίες και φυσικά να λάβουν χώρα εργασίες επί των οχημάτων.

Κεντρικό στοιχείο του εν λόγω πακέτου εκυσγχρονισμού είναι η δυνατότητα βολής του νέου βλήματος JFS-M που αναπτύσσουν οι εταιρείες KMW (μέσω της κοινοπραξίας KNDS), MBDA, Diehl και Roxel και Safran. Το JFS-M είναι όπλο φιλοσοφίας πυραύλου cruise κατηγορίας stand off όπως προαναφέρθηκε και έχει μέγιστο βεληνεκές περί τα 370 χιλιόμετρα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του παραπάνω βλήματος είναι πως δύναται να προσβάλει και κινούμενους στόχους με ταυτόχρονη ανανέωση των δεδομένων του στόχου (πορεία και ταχύτητα) μέσω ζεύξης δεδομένων (data link) από κάποιο άλλο μέσο όπως πχ UAV ή δορυφόρος.

Σημαντικό πλεονέκτημα της εκσυγχρονισμένης έκδοσης είναι ότι μπορεί να βάλει την GLSDB η οποία διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια ιδανική προσθήκη στο Πυροβολικό Μάχης. Δύναται να προσβάλει στόχους σε αποστάσεις των 150 χιλιομέτρων με χειρουργική ακρίβεια ενός μέτρου και το πλέον εντυπωσιακό είναι πως μπορεί να προσβάλει και κινούμενους στόχους όπως πλοία με προϋπόθεση να υπάρχει καθοδήγηση λέιζερ (Laser SDB).

Το πυραυλικό σύστημα βασίζεται σε μια τροποποιημένη βόμβα 250 λιβρών (130 κιλών) που βάλλεται από τους εκτοξευτές M270 MLRS καθώς και τους M142 HIMARS. Κάθε εκτοξευτής M270 δύναται να βάλει ταυτοχρόνως 6 GLSDB και να τις καθοδηγήσει κατά ισάριθμων στόχων με τη φονική ακρίβεια του ενός μέτρου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.