Από το Καστελόριζο έως τα Διαπόντια νησιά και από την Γαύδο μέχρι το τριεθνές στον Έβρο. Αποστολές που περιλαμβάνουν 40+ μαχητικά αεροσκάφη...
Από το Καστελόριζο έως τα Διαπόντια νησιά και από την Γαύδο μέχρι το τριεθνές στον Έβρο. Αποστολές που περιλαμβάνουν 40+ μαχητικά αεροσκάφη, σκεπάζουν το εύρος του FIRΑθηνών και στέλνουν ταυτόχρονα διπλό μήνυμα στη γείτονα, πως η διαθεσιμότητα των «μπλε φτερών» παραμένει ανεξάντλητη και παράλληλα ότι η αποστολή της αεροπορικής υπεροχής είναι δεδομένη για την Πολεμική Αεροπορία η οποία δεν σκοπεύει να την χαρίσει σε κανέναν στην περιοχή.
Το διάστημα αυτό οι Τούρκοι ελεγκτές αεράμυνας επιδίδονται σε μια μεγάλη προσπάθεια, να καταλάβουν αν το στίγμα το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες τους είναι ένα ζεύγος Ελληνικών αεροσκαφών ή αν πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο.
Και αυτό από την μια είναι ένας πονοκέφαλος για τους Τούρκους επιτελείς που αντιλαμβάνονται την ανωτερότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι από την άλλη είναι μια καθημερινή προβολή ισχύος για τα «μπλε φτερά», τα οποία σκεπάζουν τα νησιά μας και δείχνουν με τον δικό τους τρόπο στους ακρίτες ότι βρίσκονται πάντοτε εκεί για την υπεράσπιση της πατρίδας, εκπαιδευόμενοι στον ουρανό που εφόσον χρειαστεί θα επιχειρήσουν.
Για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας η καθημερινότητα μηχανικών και ιπταμένων βασίζεται στην μελέτη και την σκληρή δουλειά με τις πλατφόρμες που τους διαθέτει το κράτος.
Σκοπός είναι να γίνονται ολοένα και καλύτεροι ώστε όσοι βρίσκονται δίπλα στο φτερό τους, ν’ αναγνωρίζουν την επένδυση που έχουν κάνει ώστε να λάβουν μέρος σε μια άσκηση στην Ελλάδα. Όσοι όμως βρεθούν απέναντί τους, ως επιβουλείς και αισθάνονται καυτή την «ώρα 6» αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα πως η έκνομη ενέργεια έχει συνέπειες, ειδικά όταν υπάρξουν οι πραγματικές συνθήκες εναέριας μάχης.
Γι’ αυτούς κι άλλους λόγους το Αεροπορικό Επιτελείο αποφάσισε ότι τα «γεράκια» είναι απαραίτητο να δουλέψουν στην αντιμετώπιση νέων απειλών και πως πρώτα θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει ως μέθοδος αποτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά από τα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί είναι εντελώς καινούρια και αποκλειστικά για εθνικούς σκοπούς.
Και ορισμένα άλλα μπορούν να θεωρηθούν επέκταση σεναρίων που έχουν εκτελεστεί κατά τους πολυεθνικούς «Ηνιόχους», όπου συγκεντρώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας η αφρόκρεμα των συμμαχικών πολεμικών αεροποριών.
Το Ελληνικό Top Gun πίσω από τη σύγχρονη αποτροπή
Το βάρος της σχεδίασης έχει αναλάβει το Ελληνικό «TopGun», δηλαδή το Σχολείο Όπλων Τακτικής που ανήκει στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής.
Παράλληλα το «οκ» της επιχειρησιακής αξιολόγησης που έλαβε η 332 Μοίρα «Γεράκι», φέρνει και τις γαλλικές ριπές στον σχεδιασμό αυτής της μεγάλης εθνικής αεροπορικής άσκησης, οι οποίες εξετάζονται με κάθε τρόπο από την ελίτ της αεροπορίας για το τι είναι ικανές να κάνουν και πως θα ενταχθούν πιο σωστά μέσα στους μεγάλους σχηματισμούς των μαχητικών αεροσκαφών που πετούν σε μια αποστολή.
Κατά την διεξαγωγή του «Εθνικού Ηνιόχου» ενεργό ρόλο έχουν και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς πολλές αποστολές απαιτούν την ενεργοποίηση της αεράμυνας περιοχής και ταυτόχρονα την κατάδειξη στόχου από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα τα σενάρια που απαραίτητα είναι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.