Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου και είναι προφανές ότι αυτή η ενέργεια αιφνιδίασε τους γείτονέ...
Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου και είναι προφανές ότι αυτή η ενέργεια αιφνιδίασε τους γείτονές μας οι οποίοι πιέζουν με το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Εκτός από το τεράστιο οικονομικό όφελος δημιουργούνται πλέον άλλες συνθήκες στα νότια της Κρήτης όπου οι Τούρκοι εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγουν σε αυτή την ενεργειακή σκακιέρα και οι εντυπώσεις από την προτροπή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα μπορούσε να υπάρξει διασύνδεση ή και αγωγός ανάμεσα σε Ελλάδα και Λιβύη, καθώς πάγια θέση της Ουάσιγκτον είναι πως οι ενεργειακοί πόροι πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι αφορμή για διενέξεις και κατ’ επέκταση αποσταθεροποίηση.
Σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού και των γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, ανακοίνωσε σήμερα τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών
Το χρονοδιάγραμμα είναι πλέον συγκεκριμένο και τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν στα εν λόγω οικόπεδα οι σεισμογραφικές έρευνες με ερευνητικά πλοία, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες. Αμέσως μετά και με τη συλλογή των δεδομένων, θα τρέξει η διαδικασία να αναδημιουργηθεί η εικόνα του υπεδάφους των περιοχών που ερευνήθηκαν. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η πολύμηνη διαδικασία που μπορεί να πάρει περί τους 6 μήνες, θα ακολουθήσει η διαδικασία προσδιορισμού του αν τα εν λόγω οικόπεδα είναι κατάλληλα για εξόρυξη, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΔΕΥ, αυτό μπορεί να διαρκέσει περί τον έναν χρόνο, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση. Εφόσον αυτή είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες, οι ερευνητικές γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν το 2025.
Τα επόμενα βήματα στο πρόγραμμα εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανακοίνωσε η ΕΔΕΥΕΠ, η εθνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο.
Εχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil». Με αυτή τη φράση, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα «πατάει γκάζι» για γεωτρήσεις στα νοτιοδυτικά σύνορα της χώρας.
Τον Απρίλιο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιτάχυνση του χρονοδιάγραμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας και την επέκταση του σκοπού της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία έχει πλέον υπό την επίβλεψη της έργα εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων, διαχείρισης και δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου, γεωλογικής αποθήκευσης αερίων, ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων και διεθνών αγωγών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.