Μια σειρά από βίαια επεισόδια στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Ιησού, και τις κοντινές πόλεις Μπέιτ Τζάλα και Μπέιτ Σαχούρ, προκάλεσαν ανησ...
Μια σειρά από βίαια επεισόδια στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Ιησού, και τις κοντινές πόλεις Μπέιτ Τζάλα και Μπέιτ Σαχούρ, προκάλεσαν ανησυχία στους χριστιανούς για την ασφάλεια και το μέλλον τους υπό την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠA). Πολλοί χριστιανοί που ζουν σε αυτές τις κοινότητες παραπονιούνται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν κάνει αρκετά για να τιμωρήσει όσους επιτίθενται σε εκκλησίες και σε επιχειρήσεις χριστιανών. Οι δράστες είναι μουσουλμάνοι που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού στην περιοχή της Βηθλεέμ. Νωρίτερα φέτος, ο παλαιστίνιος Ευαγγελικός πάστορας Τζόνι Σαχβάν συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με την κατηγορία της «προώθησης της ομαλοποίησης» με το Ισραήλ.
ΤΟΥ Khaled Abu Toameh
ΠΗΓΗ: GATESTONE INSTITUTE
Η σύλληψη έγινε αφότου ο Σαχβάν, ιδρυτής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Beit Al-Liqa (Σπίτι της Συνάντησης) στη Μπέιτ Τζάλα, εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία δίπλα στον ραβίνο Γιεχούντα Γκλικ, πρώην μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσέτ. Το Beit Al-Liqa είναι μια χριστιανική κοινότητα και κέντρο εκπαίδευσης. Το κέντρο, που κατηγορείται ότι φιλοξενούσε τον ραβίνο μαζί με μια ομάδα γερμανών τουριστών, διατάχθηκε να κλείσει για μία εβδομάδα από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Σε ένα άλλο περιστατικό νωρίτερα φέτος, μια μεγάλη ομάδα μασκοφόρων μουσουλμάνων επιτέθηκε με ξύλα και σιδηρολοστούς στους χριστιανούς αδελφούς Νταούντ και Νταχέρ Νάσαρ ενώ αυτοί εργάζονταν στη γη τους. Ο Μπσχάρα Νάσαρ, γιος του Νταχέρ, σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα συντετριμμένος που αυτή (η επίθεση) έγινε από μια ομάδα παλαιστινίων μασκοφόρων από το κοντινό χωριό Ναχαλίν. Αυτό σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει ούτε αντιπροσωπεύει τον παλαιστινιακό λαό, και δεν είμαστε σίγουροι για τα κίνητρα ή για το ποιος βρίσκεται πίσω τους. Αλλά είναι πραγματικά δύσκολο να βλέπουμε τους αδελφούς μας τους Παλαιστίνιους να επιτίθενται στην οικογένεια. Η οικογένεια απαιτεί δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».
Στις αρχές Οκτωβρίου, ένοπλοι επιτέθηκαν με πυροβολισμούς στο ξενοδοχείο Bethlehem Hotel επειδή είχε σε κοινή θέα εβραϊκά σύμβολα σε μια από τις αίθουσες συνεδριάσεων. Οι ένοπλοι κατηγόρησαν το ξενοδοχείο χριστιανικής ιδιοκτησίας ότι «προωθούσε την ομαλοποίηση με το Ισραήλ», λόγω ομοιωμάτων από χαρτόνι του Αστεριού του Δαβίδ και της Μενορά που είχαν τοποθετηθεί στην αίθουσα. Το παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού διέταξε το κλείσιμο της αίθουσας, και είπε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι το ξενοδοχείο ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει μια εβραϊκή γιορτή.
Ο τρομοκρατημένος διευθυντής του ξενοδοχείου, Ελιάς αλ-Αρζά, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Είπε στον παλαιστινιακό ραδιοφωνικό σταθμό Mawwal ότι μια ομάδα τουριστών από τις Φιλιππίνες ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει μια χριστιανική θρησκευτική διάσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων. «Δεν επιτρέπουμε στους Εβραίους να έρθουν εδώ», είπε ο αλ-Αρζά. «Ποτέ δεν διοργανώνουμε εκδηλώσεις για εβραϊκές γιορτές». Η κυβερνώσα παράταξη της Φατάχ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, εξέδωσε δήλωση στην οποία κατηγόρησε την απόπειρα οργάνωσης «σιωνιστικής γιορτής» στο ξενοδοχείο, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «μαχαιριά στη Βηθλεέμ και προδοσία των παραδόσεων και των αξιών των Αγίων Τόπων».
Η πιο πρόσφατη επίθεση σε χριστιανούς έλαβε χώρα στα τέλη Οκτωβρίου, όταν δεκάδες μουσουλμάνοι έβαλαν στο στόχαστρο την Ορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Προπατόρων στο Μπέιτ Σαχούρ. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι δράστες πέταξαν πέτρες στην εκκλησία τραυματίζοντας αρκετούς χριστιανούς. Οι κάτοικοι της χριστιανικής πόλης κάλεσαν την Παλαιστινιακή Αρχή να συλλάβει όλους όσους επιτέθηκαν στην εκκλησία. Είπαν ότι η επίθεση στην εκκλησία ήταν επίθεση σε ολόκληρη την πόλη. Μετά το περιστατικό, οι καμπάνες της εκκλησίας χτύπησαν για βοήθεια, και σε κάποια βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται οι δράστες να εκτοξεύουν πέτρες στο κτίριο.
Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Ατάλα Χάνα κατήγγειλε την επίθεση ως «σοκαριστική» και «φρικτή». Πρόσθεσε: «Η επίθεση στην εκκλησία είναι μια κατ’ εξοχήν εγκληματική ενέργεια. Η εκκλησία δεν είναι μέρος για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και έκφραση μίσους αυτών που έχουν χάσει την ανθρωπιά και το πατριωτικό τους αίσθημα». Ο Σαδή Χαλούλ, εξέχων υπερασπιστής των χριστιανικών δικαιωμάτων, είπε ως απάντηση στην επίθεση: «Η μουσουλμανική αραβική φυλή της Ατάμρα επιτέθηκε στη χριστιανική εκκλησία στο Μπέιτ Σαχούρ κοντά στη Βηθλεέμ χθες το βράδυ. Είδατε ποτέ χριστιανό να επιτίθεται σε τέμενος [sic] σε πόλεις με χριστιανική πλειοψηφία στη Μέση Ανατολή; Φυσικά όχι. Αυτό δείχνει τη διαφορά στον πολιτισμού, την πίστη, τον σεβασμό και την αναγνώριση που έχουμε».
Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η Παλαιστινιακή Αρχή απέτυχε να λάβει πραγματικά μέτρα για να τιμωρήσει όσους επιτίθενται σε χριστιανούς ή χριστιανικούς ιερούς τόπους στην περιοχή της Βηθλεέμ. Τον Απρίλιο του 2002, αρκετοί ένοπλοι εισέβαλαν στον Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Τρεις μοναχοί που κρατήθηκαν όμηροι από τους ένοπλους κατάφεραν να δραπετεύσουν από την εκκλησία μέσω μιας πλαϊνής πύλης. Είπαν στους αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού ότι οι ένοπλοι είχαν κλέψει χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως σταυρούς και προσευχητάρια.
Τέτοια περιστατικά είναι ο κύριος λόγος που πολλοί χριστιανοί δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στις περιοχές που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη. Ο αριθμός των χριστιανών έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες: από το 18% του πληθυσμού που ήταν το 1948 μειώθηκε σε μόλις 2% του πληθυσμού της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και του Ισραήλ. Στη Βηθλεέμ, έχει πέσει από το 80% στο 12%. Πολλοί έχουν μετακομίσει στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη.
Οι επιθέσεις των μουσουλμάνων εναντίον των χριστιανών συχνά αγνοούνται από τη διεθνή κοινότητα και τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία φαίνεται να μιλούν ανοιχτά μόνο όταν μπορούν να βρουν τρόπο να κατηγορήσουν το Ισραήλ. Μια άλλη ανησυχητική κατάσταση είναι ότι οι ηγέτες της χριστιανικής κοινότητας στη Δυτική Όχθη είναι απρόθυμοι να θεωρήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή και τους μουσουλμάνους γείτονές τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις. Φοβούνται τα αντίποινα, και προτιμούν να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή που υπαγορεύει να θεωρείται το Ισραήλ αποκλειστικά υπεύθυνο για τη δυστυχία της χριστιανικής μειονότητας. Δυστυχώς, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα δεινά των παλαιστίνιων χριστιανών πρόκειται μόνο ενταθούν υπό το φως της σιωπής της διεθνούς κοινότητας και του υπερβολικού φόβου για αντίποινα που βαρύνει τους ηγέτες τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.