Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους προμηνύονται καυτοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, ενώ το 2023 είναι εκλογική χρονιά και για...
Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους προμηνύονται καυτοί στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων, ενώ το 2023 είναι εκλογική χρονιά και για τις δύο χώρες, περίπου την ίδια χρονική περίοδο.
Στα μέσα Ιουνίου στην Τουρκία, και αρχές Ιουλίου στην Ελλάδα, εάν και εφόσον δεν προκύψουν πρόωρες κάλπες την άνοιξη, όπως φημολογείται έντονα. Υπό αυτές τις συνθήκες μπαίνει σε ζύμωση στο υπουργείο Άμυνας η ιδέα της αναβολής των κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και η παραμονή όλων των αρχηγών και ανωτάτων αξιωματικών για μερικούς μήνες, αφού εκ των πραγμάτων η περίοδος αυτή θα χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και αστάθεια, συγκυρίες που είναι ιδανικές για όποιον επιθυμεί να δημιουργήσει πρόβλημα με προκλητικές ενέργειες. Παράλληλα, γίνονται κρούσεις για πραγματοποίηση κοινής άσκησης Γαλλίας – ΗΠΑ – Ελλάδας στο Αιγαίο, την περίοδο της άνοιξης, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
Όπως εξηγούσε στη «ΒτΚ» πρώην ανώτατος αξιωματικός που θήτευσε σε κυβερνητικό πόστο, όταν αλλάζει η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αλλάζουν πολλά σε κρίσιμες θέσεις. Και οι αλλαγές διοικήσεως των σχηματισμών και των σημαντικών μονάδων δεν ενδείκνυνται σε περίοδο απειλών και ρευστότητας. Ο ίδιος θεωρεί ως «την πιο ενδεδειγμένη κίνηση από τον πρωθυπουργό» τη λήψη τέτοιας πρωτοβουλίας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διαφωνίες για το κατά πόσο θα πρέπει να δοθεί μία τέτοια λύση, αφού απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί κοντά στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι «πρέπει να ανανεώνεται η ιεραρχία».
Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, η ρητορική της Άγκυρας και οι απειλές τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ατύχημα ή θερμό επεισόδιο, ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να συσπειρώσει το ακροατήριό του και να περιορίσει τις απώλειες εν όψει της τελικής ευθείας προς τις εκλογές. Όπως, επίσης, εκτιμάται πως εάν οι πιθανότητες για την επανεκλογή του Ερντογάν μειωθούν εξαιτίας των κοινωνικών προβλημάτων, τότε ίσως αναζητήσει τρόπους για να αποφύγει τις εκλογές. Και ένας τρόπος είναι η επίκληση «εθνικών λόγων» σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Έμπειροι διπλωμάτες είπαν στη «ΒτΚ» ότι οι εκλογές δεν θα αναβληθούν, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε στον Τούρκο πρόεδρο περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε.
Πάντως, είναι κοινώς παραδεκτό στην ελληνική πλευρά, τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο Άμυνας, ότι το επόμενο διάστημα προμηνύεται πολύ έντονο αναφορικά με τις πιέσεις που θα ασκήσει στην Ελλάδα η Τουρκία, με την άνοδο της έντασης της ρητορικής της. Ήδη ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του από την Ινδονησία, έδειξε ότι η ένταση με την Ελλάδα θα είναι μέρος της προεκλογικής του ατζέντας.
Ασκήσεις με ΗΠΑ – Γαλλία την περίοδο των εκλογών
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησα, σε πολιτικό, για την ώρα, επίπεδο, άτυπες συζητήσεις με Αμερικανούς και Γάλλους προκειμένου να πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις την άνοιξη και όσο πιο κοντά στην ημερομηνία εκλογών στην Ελλάδα, ώστε να αποθαρρυνθούν αυτοί που εκφράζουν στην Άγκυρα τη «σκληρή γραμμή» απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει πως εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο αυτό θα λάβει χώρα στη θάλασσα (παραβίαση κυριαρχίας ή απόβαση σε ακατοίκητη βραχονησίδα η οποία έχει αμφισβητήσιμο καθεστώς για την Άγκυρα), ή στον αέρα του Αιγαίου.
Με δεδομένο ότι η πρώτη κάλπη δεν θα δώσει κυβέρνηση (σταθερή τουλάχιστον), υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο δεύτερης κάλπης, και στο μεσοδιάστημα η ρευστότητα θα έχει φτάσει στα ύψη (αφού οι εκλογές εδώ πιθανότατα να γίνουν σχεδόν την ίδια περίοδο με τις τουρκικές, όπου ο κ. Ερντογάν έχει επενδύσει στην εθνικιστική ρητορική), η ελληνική πλευρά θέλει την παρουσία ξένων ναυτικών και όχι μόνο, δυνάμεων στο Αιγαίο, στο πλαίσιο αεροναυτικών ασκήσεων, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το ιδανικότερο θα ήταν να αποδεσμεύσουν για τις ανάγκες της άσκησης και αεροπλανοφόρα, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο… παρερμηνείας από την άλλη πλευρά!
Σε περίπτωση, δηλαδή, παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου η Αθήνα επιθυμεί να αποσταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (και κυρίως προς την Άγκυρα), ότι οι διεθνείς συμμαχίες λειτουργούν, προκειμένου να υπενθυμίσουν τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως με την παρουσία δύο ισχυρών δυνάμεων, όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία στο Αιγαίο, «θα πρέπει κάποιος να έχει ξεπεράσει τα όρια της παραφροσύνης για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο». Επισήμως, βεβαίως, οι ασκήσεις αυτές θα είναι ενταγμένες στο ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που εξελίσσονται διαρκώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους συμμάχους.
ΠΗΓΗ: https://www.vradini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.