«Η Ελλάδα, η οποία αντέδρασε έντονα στην ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ζήτησε τελικά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της...
«Η Ελλάδα, η οποία αντέδρασε έντονα στην ενεργειακή συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ζήτησε τελικά βοήθεια από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας», γράφει η τουρκική Sozcu.
Έγινε γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας από τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης να καθίσει στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) με την Αθήνα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε δριμύτατα τη συμφωνία και κάλεσε «η Τουρκία να επιστρέψει στην κοινή λογική». Οι Έλληνες αξιωματούχοι επιτάχυναν τις διπλωματικές επαφές με την Ευρώπη για να αποτρέψουν τη συμφωνία.
Η συμφωνία που υπογράφηκε σε μια περίοδο που οι εντάσεις ήταν υψηλές στη γραμμή Άγκυρας-Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις και στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πέτερ Στάνο δήλωσε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η νομιμότητα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ανακοίνωσε προχθές ότι η χώρα του τερμάτισε τις επαφές της με την Τουρκία λόγω των πολιτικών της στη Λιβύη.
Η Αθήνα θέλει να διαπραγματευτεί με την Τρίπολη
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα ενέτεινε τις δράσεις της, προκειμένου να συνεννοηθεί με τη Λιβύη σε μια νέα κίνηση κατά της Τουρκίας. Ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι η Ελλάδα έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της Τρίπολης μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ , Άντονι Μπλίνκεν.
Στην ειδησεογραφία αναφέρθηκε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα και μετέφερε τη δυσφορία του για τις κινήσεις της Τουρκίας,
Ζήτησε, μάλιστα, από τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Σημειώθηκε επίσης ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε από τον Μπλίνκεν να πείσει τη Λιβύη ότι η συμφωνία που υπέγραψε με την Τουρκία ήταν παράνομη.
Σχολιάστηκε, επίσης, ότι ήθελε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας για τα θαλάσσια σύνορα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες από το 2010, επιδιώκοντας να εξουδετερώσει με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία με την Τουρκία.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία «οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας» κατά της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2020.
Οι πόροι υδρογονανθράκων στη Λιβύη γίνονται όλο και πιο σημαντικοί λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας στον κόσμο.
sozcu.com.tr
--
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.