Tην εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Μάρκου Ντονέλλη, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την επίσ...
Tην εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Μάρκου Ντονέλλη, τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την επίσκεψή του στην ενορία των Αγίων Αποστόλων στο Newcastle της Νέας Νοτίου Ουαλίας, την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου.Ο νέος Διάκονος, ο οποίος είναι τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέου Σύδνεϋ, είναι πατέρας τριών παιδιών και σύζυγος της υπεύθυνης του Κατηχητικού σχολείου της Ενορίας, ενώ παράλληλα εργάζεται και στην αστυνομία.
Η πρόκληση που αναλαμβάνει, όπως του τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, είναι όχι να κερδίζει ως πρόσωπο τις καλές γνώμες των ανθρώπων, αλλά να αναπαύει τις ψυχές τους και να τους οδηγεί στον Χριστό. «Αυτό για να γίνει», του επισήμανε, «θα πρέπει να έχεις πάντοτε στη σκέψη σου ότι ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, κατά πάσα πιθανότητα, έχει βιώσει μια μεγάλη περιπέτεια. [..] Δείξε του σεβασμό και κατανόηση, θεωρώντας πάντοτε ως δεδομένη την ύπαρξη της εσωτερικής δυσκολίας του άλλου. Με αυτά τα δεδομένα, στη σχέση σου με τον πλησίον, σε παρακαλώ, να είσαι υπομονετικός και να ακούς. Να δημιουργείς, δηλαδή, τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί ο άλλος να σου μιλήσει και να αισθανθεί ασφάλεια κοντά σου».
Αντίθετα, ο Σεβασμιώτατος αποθάρρυνε τον νέο Διάκονο από το πρότυπο του κληρικού που μιλά συνεχώς και μονοπωλεί τη συζήτηση, αποκλείοντας έτσι την πραγματική επικοινωνία με τους πιστούς. «Να μιλάς λίγο και να ακούς πολύ», τον παρότρυνε, ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων: «Ο πνευματικός άνθρωπος είναι σκληρός με τον εαυτό του, ενώ ο εγωιστής είναι σκληρός με τους άλλους. Ο πνευματικός άνθρωπος σιωπά, κατανοεί και ανέχεται, ενώ ο εγωιστής μιλά πολύ και συνεχώς, δεν κατανοεί και δεν μπορεί να ανεχτεί τον πλησίον. Ο πνευματικός άνθρωπος είναι πάντοτε άνετος και ευχάριστος, ενώ ο εγωιστής είναι πάντοτε ανήσυχος και εκνευρισμένος».
Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος εξήρε τα πολλά πνευματικά τάλαντα του νέου Διακόνου και τον παρότρυνε να παραμείνει ταπεινός, όπως είναι, διατηρώντας το πνεύμα μαθητείας που έχει, κρατώντας την ταπείνωση για μόνιμο οδηγό του και την προσευχή για μόνιμο σύντροφό του. «Η είσοδός σου στην ιερατική μας οικογένεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι μια ακόμη ευλογία του Θεού τόσο στη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας, όσο και στη δική μου ταπεινή αρχιερατική διακονία, καθώς έλαβα το δώρο από το Άγιο Πνεύμα να τελώ σήμερα την 61η χειροτονία, ως Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας».
Ο νέος διάκονος φανερά συγκινημένος τόνισε τη βαριά συναίσθηση που έχει για την ιερωσύνη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική του αγάπη να τον δεχθεί να γίνει κληρικός και κατόπιν ευχαρίστησε τον πνευματικό του, τον π. Νικόλαο Σκορδίλη, ο οποίος τον βοήθησε να βρει τον δρόμο του και να εισέλθει στην ζωή της Εκκλησίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.