Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο αστεροειδής κατά τη σύγκρουση με τη Γη παρήγαγε κύματα 30.000 φορές πιο ενεργητικά από αυτά του τσουνάμι που χτ...
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο αστεροειδής κατά τη σύγκρουση με τη Γη παρήγαγε κύματα 30.000 φορές πιο ενεργητικά από αυτά του τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία το 2004, ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη εποχή.
Μια μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν βρήκε πως τελικά ο αστεροειδής, που άλλαξε το ρου της ιστορίας της Γης, προκάλεσε και το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει σημειωθεί ποτέ.
Ο αστεροειδής Chicxulub που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους και έφερε μία νέα εποχή βιολογίας, φαίνεται πως προκάλεσε επίσης τσουνάμι, χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από ό,τι έχει καταγράψει η ανθρωπότητα στη σύντομη ύπαρξή της σε αυτόν τον πλανήτη. Ο αστεροειδής χτύπησε τη χερσόνησο Yucatan, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Μεξικό.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να πάρουν μία εικόνα των επιπτώσεων της σύγκρουσης. Μοντελοποίησε τα πρώτα δέκα λεπτά μετά τη σύγκρουση και τις επιπτώσεις της στους ωκεανούς του κόσμου, στην πρώτη παγκόσμια προσομοίωση του τσουνάμι που προκάλεσε ο αστεροειδής.
Βρήκαν λοιπόν πως η σύγκρουση παρήγαγε κύματα 30.000 φορές πιο ενεργητικά από αυτά του τσουνάμι που χτύπησε την Ινδονησία το 2004, ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη εποχή. Ο αστεροειδής εκτόπισε τόσο νερό που παρήγαγε κύμα ύψους 1.5 χιλιομέτρου. Το κενό δεν παρέμεινε άδειο για πολύ, καθώς ο ωκεανός έσπευσε να το γεμίσει, με αποτέλεσμα να παραχθούν περισσότερα κύματα. Από εκεί, τα κύματα είχαν ύψος 10 μέτρων και ταξίδευαν με ταχύτητα 1 μέτρου ανά δευτερόλεπτο στις ακτογραμμές όλου του κόσμου.
Τα μεγαλύτερα και ταχύτερα κύματα που παράχθηκαν κοντά στο σημείο της σύγκρουσης στον Κόλπο του Μεξικό, έφταναν σε ύψος τα 100 μέτρα και κινούνταν με 100 μέτρα το δευτερόλεπτο.
Για να παραχθούν τα νούμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βαθυμετρικά δεδομένα με εκτιμήσεις για το που βρισκόταν ο πυθμένας πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.
Αναλόγως των γεωμετριών των ακτών και των ερχόμενων κυμάτων, οι περισσότερες περιοχές ακτογραμμών βυθίστηκαν και διαβρώθηκαν μέχρι κάποιο βαθμό. Οποιοδήποτε καταγεγραμμένο τσουνάμι ωχριά μπροστά σε αυτήν την παγκόσμια καταστροφή. Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της παγκόσμιας σημασίας των επιπτώσεων του τσουνάμι είναι τα διαταραγμένα και ημιτελή κομμάτια των ακτών στα βόρεια και νότια της Νέας Ζηλανδίας, τα οποία βρίσκονται 12.000 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο σύγκρουσης.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο AGU Advances.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.