Ο κύβος ερρίφθη – Στην Κρήτη ξεκινούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο – Στήριξη ζήτησε ο υπεύθυνος της ExxonMobil Ανοιχτά της Κρήτης πλέει ε...
Ο κύβος ερρίφθη – Στην Κρήτη ξεκινούν οι έρευνες για το φυσικό αέριο – Στήριξη ζήτησε ο υπεύθυνος της ExxonMobil
Ανοιχτά της Κρήτης πλέει ειδικό πλοίο, ναυλωμένο από την αμερικανική ExxonMobil για λογαριασμό της κοινοπραξίας, ώστε να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για τα κοιτάσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr.
Η αμερικανική ExxonMobil, ναύλωσε ειδικά εξοπλισμένο πλοίο της νορβηγικής εταιρείας Pgs.
Το ειδικά εξοπλισμένο πλοίο “Sanco Swift”, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας marine traffic, αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες από τη Λεμεσό με κατεύθυνση προς την Κρήτη. Το τελευταίο διήμερο φαίνεται να σκανάρει τη θαλάσσια περιοχή νοτίως του νησιού.
Πάντως προ ημερών ο διευθυντής εξερεύνησης των παραμεθόριων περιοχών της ExxonMobil, Tristan Aspray, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παράσχουν την κατάλληλη υποστήριξη,
για να αυξηθεί η προσφορά ενέργειας από την περιοχή της Μεσογείου του Πάσχα, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ασφάλεια στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της 18ης Συνόδου Κορυφής του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Όπως είπε, οι νέες ανακαλύψεις στα ανοικτά του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου είναι σχετικά μικρές και βρίσκονται σε βαθιά νερά, που απαιτούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξή τους.
Μίλησε για την ανάγκη κυβερνητικής στήριξης, κατάλληλους όρους και απαίτηση ασφάλειας, για περαιτέρω ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού από την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος έχει ήδη καταστεί πηγή ενέργειας, όχι μόνο για εγχώρια χρήση αλλά και για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, ιδιαίτερα σε φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή αλλά και στην πολλά υποσχόμενη δραστηριότητα της εταιρείας στα τεμάχια “10” και “5” της κυπριακής ΑΟΖ, είπε ότι η περιοχή γίνεται όλο και πιο σημαντική και για την εταιρεία του.
Η Ανατολική Μεσόγειος, πρόσθεσε, καθίσταται εξαιρετικά σημαντική ενόψει των πρόσφατων ενεργειακών προκλήσεων.
Πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση λόγω των μειωμένων εκπομπών του σε σύγκριση με άλλα καύσιμα, του καλού συνδυασμού του με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και του ρόλου του στην ανάπτυξη του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου.
Τι έχει πει ο καθηγητής Φώσκολος
Ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα καθέκαστα, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος,
έχει τονίσει πως πολύ σύντομα θα βγουν και τα 2 οικόπεδα νότια των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και το οικόπεδο νότιο-ανατολικά της Κρήτης εκτάσεως 33000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κερδίσαμε από την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Αυτό το οικόπεδο κατά την Νορβηγική γεωφυσική εταιρεία TGS-NOPEC έχει κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου. Το σύνολο των κοραλλιογενών στόχων σε αυτά τα οικοπέδων είναι 12.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.