«Αιγαίο» θύμισε το πρωί το Ιόνιο με «άγριες» αερομαχίες να εξελίσσονται για περισσότερο από μία ώρα. Πρωταγωνιστές ήταν όμως φίλιες όμως ...
«Αιγαίο» θύμισε το πρωί το Ιόνιο με «άγριες» αερομαχίες να εξελίσσονται για περισσότερο από μία ώρα. Πρωταγωνιστές ήταν όμως φίλιες όμως δυνάμεις με τα Rafale να δίνουν διαπιστευτήρια δυνατοτήτων. Συνολικά 10 μαχητικά που αποτελούνταν από τέσσερα Eλληνικά Rafale, τέσσερις «ριπές» του Marine Nationale που απονηώθηκαν από Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και δύο «Κεραυνοί» F-16 block 30 της 330 Πολεμικής Μοίρας, χωρίστηκαν σε δύο Σχηματισμούς και έδωσαν ‘’επικές’’ μάχες. Έλληνες και Γάλλοι εναντίον Ελλήνων και Γάλλων-αφού οι Σχηματισμοί ήταν μικτοί-εκπαιδεύτηκαν σε πολύ υψηλούς ρυθμούς όπως ακριβώς λειτουργεί καθημερινά η HAF πάνω από του Αιγαίο απέναντι στους προκλητικούς Τούρκους ιπτάμενους.
Κώστας Σαρικάς
Ήταν το πρώτο μεγάλο test των Ελληνικών Rafale απέναντι σε Συμμαχικά μαχητικά και φυσικά η Πολεμική Αεροπορία επέλεξε τους Γάλλους και τους εξαιρετικά έμπειρους πιλότους του Marine Nationals να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και να μετρήσει το επίπεδο που έχουν φτάσει τα «γεράκια» της HAF μόλις δέκα μήνες από τότε που οι πρώτες έξι «ριπές» προσγειώθηκαν στην Τανάγρα.
Όμως οι «μάχες» πάνω από το Ιόνιο δεν σταμάτησαν ούτε το απόγευμα όταν ήδη είχε πέσει το σκοτάδι. Ακόμη δύο Ελληνικά Rafale αντιμετώπισαν ζεύγος Γαλλικών αλλά στο «παιχνίδι» μπήκαν ακόμη δύο Ελληνικά F-16 της 341 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΒΕΛΟΣ’’ για να μετατραπεί η αναμέτρηση σε σύγκρουση τεσσάρων εναντίων δύο. Ο «πόλεμος» πάνω από το Ιόνιο μακριά από «αδιάκριτα μάτια» απέδωσε τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα με κυριότερο ότι η πρόοδος που έχουν κάνει οι Έλληνες ιπτάμενοι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο είναι εντυπωσιακή. Με μέτρο σύγκρισης τους Γάλλους πιλότους του Marine Nationals οι οποίοι είναι οι καλύτεροι μαχητές με τα Rafale αφού τα πετούν χρόνια και έχουν συμμετέχει ακόμα και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Ενώ φυσικά μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η ικανότητα των αναχαιτιστών τόσο της 341 «ΒΕΛΟΣ» όσο και των πρώτων αναχαιτιστών F-16, των «Κεραυνών» της 330 παρά το γεγονός ότι μάχονται με υποδεέστερο μαχητικό.
Όμως η εκπαίδευση με τους Γάλλους ιπτάμενους μόλις τώρα ξεκίνησε. Αφού το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle κινείται από τη Σικελία προς το Ιόνιο και τα Ελληνικά νερά. Και θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο έως τουλάχιστον τις 18 Δεκεμβρίουόταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό περάσει τη διώρυγα του Σουέζ. Έτσι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πρωταγωνιστές τα Rafale του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου και το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της HAF. Ενδεικτικό είναι ότι τις επόμενες μέρες έχει σχεδιαστεί άσκηση στην οποία θα συμμετέχουν οι Γαλλικές «ριπές» αλλά και οι «γερόλυκοι» της 338 Πολεμικής Μοίρας ‘’ΑΡΗΣ’’, τα θρυλικά F-4 Phantom. Ενώ κατά την επιστροφή του CDG στη Μεσόγειο η Πολεμική Αεροπορία θα έχει ήδη παραλάβει ακόμη τέσσερα Γαλλικά μαχητικά με τα Rafale πλέον να γίνονται δώδεκα.
Επιπλέον όσο το Charles De Gaulle και τα συνοδευτικά του πλοία βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της επιχείρησης «ANTARES» έχει προγραμματιστεί και μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες και με το Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη άλλωστε στην αρμάδα του αεροπλανοφόρου έχει ενσωματωθεί η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» ενώ όταν το CDG προσεγγίσει την Κρήτη αναμένεται να ενταθεί η κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.