Λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale αναζητούν εναγωνίως οι Τούρκοι, βλέποντας τα κορυφαία γαλλικά μαχητικά να καταφθάνουν το έ...
Λύσεις για την αντιμετώπιση των ελληνικών Rafale αναζητούν εναγωνίως οι Τούρκοι, βλέποντας τα κορυφαία γαλλικά μαχητικά να καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Με την έλευση των Rafale, οι Τούρκοι αντιλλαμβάνονται ότι τα περιθώρια για «νταηλίκια» στο Αιγαίο στενεύουν, μιας και πέρα από τη σαφή υπεροχή της Ελλάδας σε ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, η Πολεμική μας Αεροπορία έχει αποκτήσει και ποιοτικό πλεονέκτημα σε Μέσα. Οι εικόνες με τα δύο ολοκαίνουργια Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας να προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης και να μπαίνουν στη νέα τους «φωλιά», την 331 ΜΠΚ «Γεράκι», είναι δεδομένο πως πέρα από τον δικαιολογημένο εκνευρισμό, προκαλεί και έντονη ανησυχία στην Άγκυρα, που παρά τις προσπάθειες προσέγγισης των ΗΠΑ, μέχρι στιγμής δεν καταφέρνει να πάρει ούτε... βίδα από τις ΗΠΑ.
Η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στις «ριπές» είναι εντατική και απαιτητική, με τους Τούρκους να βλέπουν καθημερινά τα Rafale να σαρώνουν το Αρχιπέλαγος. Μέχρι στιγμής οι Τούρκοι πιλότοι δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι με το νέο ελληνικό υπερόπλο, ωστόσο, στην TuAF έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα που θα της προκαλέσουν τα ελληνικά Rafale στο Αιγαίο και προσπαθούν να τα... αποκρυπτογραφήσουν.
Το Κατάρ παίζει «βρώμικα» εναντίον της Ελλάδας
Το περιοδικό Forbes σε δημοσίευμα του Paul Iddon αναφέρει ότι η Τουρκία θα μπορούσε σύντομα να έχει την ευκαιρία να εξετάσει το γαλλικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος Rafale, εάν το Κατάρ αναπτύξει μερικά από αυτά τα αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας πρόσφατα επικυρωμένης εκπαιδευτικής συμφωνίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συμφωνία που υπέγραψαν πριν ενάμησι χρόνο Άγκυρα και Ντόχα, με στόχο να μάθει η Τουρκία όσο το δυνατόν περισσότερα για το μαχητικό των Ελλήνων.
Όπως προβλέπει η εν λόγω συμφωνία, το Κατάρ μπορεί να αναπτύξει 36 αεροσκάφη και 250 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό στην Τουρκία σε προσωρινή βάση για εκπαίδευση. Σε όλες τις εκπαιδευτικές ασκήσεις πρέπει να είναι παρών ως παρατηρητής Τούρκος πιλότος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόχα αγόρασε τουλάχιστον έξι διθέσια DQ Rafales. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια αεριωθούμενα αεροπλάνα θα αναπτύξει τελικά το Κατάρ. Η Ντόχα διαθέτει έναν ποικίλο στόλο μαχητικών 4,5 γενιάς δυτικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων F-15 και Eurofighter Typhoon.
Η συμφωνία εκπαίδευσης υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου 2021 και εγκρίθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, τα πολεμικά αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να πάνε στην Τουρκία το συντομότερο στις αρχές του 2023, καθώς η συμφωνία ορίζει ότι η Ντόχα πρέπει να ειδοποιήσει την Άγκυρα 60 ημέρες πριν από οποιαδήποτε ανάπτυξη.
Η Τουρκία έχει στρατιωτική βάση στο Κατάρ, το οποίο επίσης αγόρασε τουρκικά UAV's, ενώ η Τουρκία διεύρυνε τη στρατιωτική της παρουσία του στην αραβική χώρα, αφού η Ντόχα βρέθηκε σε εκτεταμένο αποκλεισμό από τους γείτονές της το 2017. Τον Οκτώβριο, η Τουρκία έστειλε ξανά στρατεύματα στο Κατάρ, για να βοηθήσει στην ενίσχυση της ασφάλειας για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022.
«Οι αμυντικοί δεσμοί του Κατάρ και της Τουρκίας ξαναρχίζουν πριν από τον αποκλεισμό και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, επειδή το Κατάρ έχει κάτι να μάθει από τη στρατιωτική εμπειρία της Τουρκίας», είπε ο Ryan Bohl, ανώτερος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο RANE.
«Η Τουρκία συνεχίζει να βλέπει το Κατάρ ως σημαντικό περιφερειακό σύμμαχο και, το πιο σημαντικό, βασικό μέσο οικονομικής υποστήριξης για την ταλαιπωρημένη οικονομία της», αναφέρει το δημοσίευμα του Forbes.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.