Η τεχνολογία, όταν αξιοποιείται σωστά, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής μας, ή ακόμα και να μας σώσει την ίδια τη ζωή από επικίνδυ...
Η τεχνολογία, όταν αξιοποιείται σωστά, μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής μας, ή ακόμα και να μας σώσει την ίδια τη ζωή από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ή σεισμούς.
Η καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, έχει βελτιωθεί σημαντικά σε πολλές πτυχές της τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε να θυμηθούμε πώς λειτούργησε η πλατφόρμα των ραντεβού για τα εμβόλια κορωνοϊού, για παράδειγμα, πώς έχει παρακαμφθεί κατά πολύ μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατεία μέσω του «gov.gr», αλλά και πώς έρχονται αυτόματες ειδοποιήσεις στα κινητά μας τηλέφωνα όταν υπάρχουν στην περιοχή μας επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, από το «112».
Η λειτουργία αυτή αναπτύχθηκε με τη βοήθεια σεισμολόγων και ξεκίνησε δοκιμαστικά στις ΗΠΑ, στη σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, το καλοκαίρι του 2020. Έτσι, οι χρήστες συσκευών Android που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια την ώρα σεισμού έλαβαν στο κινητό τους σχετική ειδοποίηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εξάλλου, η ταχύτητα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η έγκαιρη προειδοποίηση μπορεί να σώσει ζωές.
Πώς λειτουργεί το σύστημα προειδοποίησης της Google για τους σεισμούς
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση της εταιρείας, η λειτουργία προειδοποίησης για σεισμικές δονήσεις αξιοποιεί τις δυνατότητες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphone). Όλα τα τηλέφωνα αυτού του τύπου φέρουν επιταχυνσιυόμετρο, το οποίο λαμβάνει σήμα σε κάθε κίνησή του και προσπαθεί να την ερμηνεύσει. Όταν η κίνηση παραπέμπει σε σεισμική δόνηση, τότε το κινητό στέλνει σήμα στον ειδικό σέρβερ της Google, με τα χαρακτηριστικά της κίνησης αλλά και με το «στίγμα», με τις συντεταγμένες στις οποίες βρίσκεται το smartphone.
Οι σέρβερ της Google συνδυάζουν όλα τα σήματα αυτού του τύπου που έχουν λάβει από πολλά, διαφορετικά τηλέφωνα σε μια περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι πρόκειται για σεισμική δόνηση. Στην περίπτωση αυτή, οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση για τον σεισμό, ενώ αυτός συμβαίνει.
«Επί της ουσίας, τρέχουμε με την ταχύτητα του φωτός (που είναι περίπου η ταχύτητα με την οποία τα σήματα ταξιδεύουν από ένα κινητό τηλέφωνο) εναντίον της ταχύτητας ενός σεισμού. Ευτυχώς για εμάς, η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ πιο γρήγορη», γράφει η Google.
Αρχικά, η Google μπορούσε, αξιοποιώντας τέτοιες τεχνολογίες, να ενημερώνει τους χρήστες του Διαδικτύου ότι σημειώθηκε σεισμός στην περιοχή τους, όταν έγραφαν στη μηχανή αναζήτησης όρους όπως «σεισμός» ή «σεισμός κοντά μου». Πλέον, όμως, ξεκινώντας από την Καλιφόρνια, η εταιρεία άρχισε να στέλνει ειδοποιήσεις στους χρήστες κινητών με Android.
Ειδοποιήσεις της Google για τον σεισμό στην Εύβοια
Ήδη, από τα προηγούμενα χρόνια, ενθουσιασμένοι χρήστες του Διαδικτύου έγραφαν πως είδαν στο κινητό τους ότι σημειώθηκε δόνηση στην περιοχή όπου βρίσκονταν, αφού είχαν πληκτρολογήσει στην αναζήτηση της Google «σεισμός τώρα» ή κάτι παρόμοιο.
Ωστόσο, τώρα, στους πρόσφατους σεισμούς της Εύβοιας, αρκετοί ήταν εκείνοι που έλαβαν ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο την ώρα του σεισμού, στην οποία αναγραφόταν η εκτιμώμενη ένταση της δόνησης και φαινόταν η περιοχή όπου σημειώθηκε. «Εμένα πάντως μου έστειλε ειδοποίηση την ώρα του σεισμού η Google. Εσάς;», έγραψε χρήστης του Twitter σε ανάρτηση.
Δείτε την ειδοποίηση για τον σεισμό στην Εύβοια που έλαβε κάτοικος της περιοχής:
Εμένα πάντως μου έστειλε ειδοποίηση την ώρα του σεισμού η Google. Εσάς? #σεισμος pic.twitter.com/GVNm2q4ilP
— 𝔻𝕖𝕟𝕚 𝕄𝕒𝕣𝕜𝕠𝕣𝕒☮︎ (@GioMarkora) November 29, 2022
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.