Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως η προμήθεια του υπερσύγχρονου ισραηλινού πυραυλ...
Με το βλέμμα στραμμένο στην ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως η προμήθεια του υπερσύγχρονου ισραηλινού πυραυλικού συστήματος Spike NLOS αλλά και η ανάθεση του προγράμματος κατασκευής 3+1 κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό μας, βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Οπως τονίζουν πηγές του Πενταγώνου, πάντως, και οι δύο παραπάνω προμήθειες αναμένεται να έχουν ανατεθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, έναν ακόμη παράγοντα που λειτούργησε εν μέρει ανασχετικά ως προς τη λήψη οριστικών αποφάσεων για τα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. αποτέλεσαν και οι επικείμενες κρίσεις στο στράτευμα, δεδομένου ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι η υπογραφή και υλοποίηση των νέων προμηθειών να γίνει από τη νέα στρατιωτική ηγεσία.
Ενίσχυση Κρήτης
Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις δράσεις για την περαιτέρω αμυντική θωράκιση της Κρήτης, έπειτα και από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, απειλώντας τη χώρα μας ότι θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες και αποτελέσματα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια». Οπως τόνισε ο κ. Καλίν, η Τουρκία «θα απαντήσει με ισχυρό τρόπο και δεν θα δεχθεί με τίποτα οποιαδήποτε επέκταση έστω και ένα μίλι παραπάνω».
Πρόκειται για τη συνέχεια σειράς δηλώσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες κι άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στοχοποιώντας, με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, την ελληνική μεγαλόνησο.
Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ προχωρά ήδη στην περαιτέρω επέκταση και εκσυγχρονισμό του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, προκειμένου αφενός να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα πολεμικά πλοία, αφετέρου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ελλιμενισμού και συντήρησης των φρεγατών Belh@rra, μόλις αυτές παραληφθούν από τη Γαλλία. Μέσα στους σχεδιασμούς του Πενταγώνου είναι η βελτίωση και επέκταση του Ναυστάθμου της Σούδας προκειμένου να αποτελέσει μια δεύτερη μόνιμη βάση για το Πολεμικό Ναυτικό.
Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 190 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας πληρωμάτων, εγκαταστάσεων συντήρησης, ανεφοδιασμού και επισκευών των πλοίων. Ταυτόχρονα, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταθούν οι εργασίες που πραγματοποιούνται και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.
Επίσκεψη Γάλλου υπουργού Αμυνας
Να σημειώσουμε ότι, πριν από περίπου έναν μήνα, η γαλλική εταιρεία Naval Group κατέθεσε την τελική της προσφορά για το πρόγραμμα κορβετών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία περιλαμβάνει τέσσερις κορβέτες Gowind, με τις τρεις να ναυπηγούνται στην Ελλάδα και την πρώτη να παραδίδεται σε τρία χρόνια. Η γαλλική πρόταση μαζί με την αντίστοιχη ιταλική της εταιρείας Fincantieri, που προτείνει την κορβέτα Doha, εμφανίζονται να έχουν το προβάδισμα για την ανάθεση της εν λόγω προμήθειας. Η ιταλική πρόταση είναι περίπου εφάμιλλή της γαλλικής, αφού προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την κατασκευή των δύο εκ των τριών κορβετών σε ελληνικά ναυπηγεία - και συγκεκριμένα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.