Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

2023: Έτος υποταγής της τουρκική αεροπορίας… σε Rafale και Viper, 40 τον αριθμό!

   Τα 40 μαχητικά 4.5 γενιάς με ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, υπερσύχρονα ηλεκτρονικά που τα μετατρέπουν σε ιπτάμενα «κέντρ...

  



Τα 40 μαχητικά 4.5 γενιάς με ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, υπερσύχρονα ηλεκτρονικά που τα μετατρέπουν σε ιπτάμενα «κέντρα επιχειρήσεων» αλλά και πανίσχυρα όπλα όπως οι «φονικοί» πύραυλοι Meteor θα αποτελούν στα τέλη του 2023 τον μεγάλο «πονοκέφαλο» της Τουρκικής αεροπορίας αλλά ταυτόχρονα το πρώτο μεγάλο βήμα για την πλήρη αεροπορική επικράτηση πάνω από το Αιγαίο.

ΠΗΓΗ NEWPOST

Για να ακολουθήσει η αναβάθμιση και των υπόλοιπων F-16 block52+ και block 52+ adv σε διαμόρφωση Viper μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 83 αεροσκαφών. Ενώ ταυτόχρονα θα έχει ήδη αρχίσει και η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 την οποία προανήγγειλε σήμερα από την Τανάγρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έτσι χρόνο με το χρόνο έως και το 2028 σχεδόν το σύνολο του στόλου των F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία θα έχει αναβαθμιστεί ενώ τα «μπλε» φτερά θα έχουν ετοιμοπόλεμες 24 Γαλλικές «ριπές». Όμως το 2028 αναμένεται να αποτελέσει την απαρχή για το άλμα της Πολεμικής Αεροπορίας στην εποχή Stealth με την απόκτηση της πρώτης Μοίρας F-35 όπως επίσης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Έτσι το 2030 τα «γεράκια» της HAF θα πετούν τρεις υπερσύγχρονος τύπους αεροσκαφών και θα αποτελούν την πιο ποιοτική αεροπορία της περιοχής με F-35, Rafale και F-16 Viper στη «φαρέτρα» της.

Κι αν το 2030 δείχνει μακρινό το 2023 ήδη «τρέχει» και στο τέλος του θα βρει την HAF με 40 αεροσκάφη να διαθέτουν ραντάρ Aesa έναντι κανενός της Τουρκικής αεροπορίας. Και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια με δεδομένο το «μπλόκο» των ΗΠΑ για πώληση Viper στους γείτονες το χάσμα θα διευρύνεται. Οι ειρωνείες Eρντογάν και Ακάρ «αν νομίζει η Ελλάδα ότι θα αλλάξει κάτι με 5-6 αεροπλάνα γελιείται» όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των πρώτων Rafale σε λιγότερο από δύο χρόνια μετατράπηκαν σε εκνευρισμό και αγωνία για το μέλλον της Τουρκικής αεροπορίας.

Κι αν ο Ερντογάν αποφεύγει να το αναφέρει του το θυμίζουν πλέον καθημερινά ακόμα και τα ελεγχόμενα από τον ίδιο Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του πόσο μάλλον απόστρατοι Επιτελείς της αεροπορίας του.Η σημερινή εικόνα από τα υπόστεγα της Τανάγρας με τους τεχνικούς της ΕΑΒ, της Πολεμικής Αεροπορίας και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin κυριολεκτικά κρεμασμένους σαν «τσαμπιά» πάνω στα υπό αναβάθμιση μαχητικά αλλά και η ανακοίνωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας για την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος μόνο αισιοδοξία προκαλούν. Καθώς παρά τα αρχικά προβλήματα το πρόγραμμα «τρέχει» δυνατά πάνω στις ράγες με την ορμή του να ξεπερνά τις όποιες παθογένειες.


Τα αναβαθμισμένα F-16 Viper που παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες που τα καθιστούν τα πιο ικανά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων:

● Ραντάρ APG-83 AESA

● Νέος Computer Modular Mission (MMC-7000AH), ADT, IDM

● Νέες οθόνες κεντρικού βάθρου

● Νέο APX-126 AIFF με δυνατότητα mod 5

● Διασύνδεση SNIPER, SASSM και PaveWay II

● Δυνατότητα Link-16

Τα δύο σημαντικά έργα υποδομής, το υπόστεγο υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών όπως και το κτήριο χημικών διεργασιών που κατασκευάστηκαν μέσω SSIαπό την Lockheed Martin ίσως αποτελούν μόνο την αρχή μιας μεγάλης επένδυσης στην ΕΑΒ από τον Αμερικανικό κολοσσό ο οποίος ήδη έχει καταθέσει πρόταση για στρατηγική συνεργασία με απόκτηση του 49% της ΕΑΒ.

Η Lockheed Martin έχει χρηματοδοτήσει συνολικά περισσότερα από 210 εκατ. δολάρια σε δραστηριότητες της ΕΑΒ, γνωστές ως έργα της Συμφωνίας Ασφάλειας Προμηθειών και Πληροφοριών (SSI), που επικεντρώνονται στη βελτίωση και ενίσχυση των τεχνικών δυνατοτήτων και των υποδομών της ΕΑΒ για την αναβάθμιση των F-16 σε διαμορφώσεις Viper, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την κατασκευή αεροκατασκευών καθώς την Συντήρηση και Γενική Επισκευή (Maintenance Repair and Overhaul).

Η Lockheed Martin έχει επίσης συμβόλαια με την ΕΑΒ για εργασίες κατασκευής υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών F-16 και C-130 και για τεχνική βοήθεια. Τα προγράμματα της Lockheed Martin έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 350 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΑΒ από το 2021, τις περισσότερες σε μια δεκαετία.

Το νέο υπόστεγο της ΕΑΒ (συνολικής επιφανείας 2.983 τ.μ.) παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης με υπερσύγχρονες μεθόδους χρωματισμούς αεροσκαφών. Μπορεί να φιλοξενήσει, ανεξάρτητα, αεροσκάφη διαφόρων μεγεθών, όπως C-130, F-16, καθώς και ελικόπτερα. Το δε κτίριο ανοδίωσης (συνολικής επιφανείας 1.398 τ.μ.) ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές απαιτήσεις χημικών διεργασιών της ΕΑΒ ενώ και οι δύο νέες εγκαταστάσεις διαθέτουν τεχνολογίες απολύτως φιλικές προς το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.