Δύο τουρκικές φρεγάτες ελλιμενίστηκαν στη ναυτική βάση της Αλ Χομς της Λιβύης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού υπουργείου ...
Δύο τουρκικές φρεγάτες ελλιμενίστηκαν στη ναυτική βάση της Αλ Χομς της Λιβύης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Libya Press.
Αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε η πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με την Τουρκία.
Τον Ιούνιο, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη για επιπλέον 18 μήνες.
Το μνημόνιο που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει ότι «οι προσπάθειες που ξεκίνησε η Λιβύη μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου 2011, για την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών, ήταν μάταιες λόγω ένοπλων συγκρούσεων που οδήγησαν στην εμφάνιση μιας κατακερματισμένης διοικητικά χώρας»
Υπενθύμισε την υπογραφή της Συμφωνίας του Σκιράτ το 2015 στο Μαρόκο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων μεταξύ όλων των λιβυκών παρατάξεων, προκειμένου να καθιερωθεί κατάπαυση του πυρός και να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Το μνημόνιο ισχυριζόταν ότι η Τουρκία έστειλε τις δυνάμεις της στη Λιβύη σύμφωνα με το άρθρο 92 του τουρκικού Συντάγματος, στις 2 Ιανουαρίου 2020.
Τον Οκτώβριο του 2022, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Λιβύη «δεν είναι ξένη δύναμη».
Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής (σ.σ. επίσης φιλοτουρκικής) κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη.
Υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που είναι παρούσες στη Λιβύη δεν είναι ξένη δύναμη, «αλλά μάλλον αποτελούν στοιχεία μιας φιλικής και αδελφικής χώρας προς τη Λιβύη».
Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τη στρατιωτική εκπαίδευση σε 5 κέντρα στη Λιβύη.
Σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψει την επανάληψη των συγκρούσεων και της αιματοχυσίας στη Λιβύη.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα τουρκικά πολεμικά πλοία να αποπειραθούν να εμποδίσουν τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος ή να προκαλέσουν προβοκάτσια με τουρκικές έρευνες στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.