Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Για το Καστελόριζο χτυπά η καμπάνα! Economist: Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό ελληνικό νησί;

  Μια σειρά από πράγματα συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επ...

 



Μια σειρά από πράγματα συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει αναπτύξει μια τάση στη χρήση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της, προειδοποιεί ο Economist

Το Καστελόριζο έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και της Τουρκίας, της γείτονάς της που θέλει ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αναφέρει δημοσίευμα του Economist, προεξοφλώντας πιθανή στρατιωτική κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Καθώς η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα ακόμα και με πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας από τον Tayfun, ο Economist στρέφει τα βλέμματα στο Καστελόριζο ως κύριο στόχο του Ερντογάν σε μια πιθανή σύρραξη ή θερμό επεισόδιο.

«Το Καστελόριζο, ένα μικρό ελληνικό νησί της Μεσογείου, που φιλοξενεί μόνο μερικές εκατοντάδες κατοίκους, δεν μοιάζει με πυριτιδαποθήκη. Δεκάδες σπίτια σε παστέλ χρώματα υψώνονται κατά μήκος των ακτών του κύριου κόλπου του. Οι ντόπιοι ανταλλάσσουν χαιρετισμούς με τουρίστες και ημερήσιους ταξιδιώτες που φτάνουν με πλοίο από την Τουρκία.

Αλλά δεν είναι όλα καλά. Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί. Δύο φορτηγά του στρατού φρουρούν το λιμάνι. Μερικοί στρατιώτες αποβιβάζονται από ένα κρουαζιερόπλοιο από την Αθήνα. Το Καστελόριζο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί, και της Τουρκίας. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο επωφελείται από μια περιοχή υφαλοκρηπίδας ή αποκλειστική οικονομική ζώνη 200 ναυτικών μιλίων, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα για να πληροί τις προϋποθέσεις για μια ΑΟΖ. Η ελληνική αξίωση κλειδώνει την Τουρκία έξω από τη Μεσόγειο, καταγγέλλει η Τουρκία», προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε μια σειρά άλλων νησιών. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είχε προειδοποιήσει μήνες νωρίτερα, προτείνοντας εισβολή. Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο. Το πλησιέστερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.

Μια σειρά από πράγματα συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν έχει αναπτύξει μια τάση στη χρήση βίας για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ιδιαίτερα στη Συρία», επισημαίνει ο Economist, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα.

«Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα νησιά. Η Ελλάδα δεν αρνείται ότι έστειλε νέα στρατεύματα, αλλά ισχυρίζεται ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς», αναφέρει επιπλέον το περιοδικό, υπενθυμίζοντας τις δράσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και την παρακολούθηση των ελληνικών νησιών.

«Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί φέτος στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι εθνικιστές μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ταρακουνήσουν τα σπαθιά τους. Οι κάτοικοι του Καστελόριζου, αλλά και οι Τούρκοι που επισκέπτονται, προσπαθούν να μειώσουν τον θόρυβο. «Είναι απλώς θέατρο», είπε ένας σερβιτόρος. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να ελπίζουν ότι έχει δίκιο», καταλήγει το δημοσίευμα του Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.