Page Nav

HIDE
Monday, January 20

Pages

Classic Header

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

Με άδεια χέρια ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν: Εάν δεν πει “ναι” στη Σουηδία και στη Φινλανδία, Ο Μπάιντεν δεν θα υποστηρίξει την αγορά των F-16

   Αλλά και να την υποστηρίξει θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο... Εάν η Τουρκία δεν συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλαν...

  



Αλλά και να την υποστηρίξει θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο...

Εάν η Τουρκία δεν συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν θα λάβει τα μαχητικά F-16. Τη δήλωση αυτή έκανε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι εάν η Άγκυρα δεν άρει το “όχι” στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν μπορεί να στηρίξει το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16.

“Έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά ακόμη δεν είναι αρκετά”, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, που άκουσε από τον κ. Μπλίνκεν ότι η άρνηση στο Κογκρέσο είναι ισχυρή. “Αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, μπορεί να κάνει το βήμα” (και να αψηφήσει κάποιους που αντιδρούν, όπως ο γερουσιαστής Μενέντεζ).

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει αποφασιστικότητα.

Ο Λευκός Οίκος, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μπάιντεν υποστηρίζει το τουρκικό αίτημα, αλλά πρέπει να γίνουν συζητήσεις για τους όρους που θέτουν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές.Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι προέτρεψε τον Λευκό Οίκο να διατηρήσει πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τουρκία.

Νωρίτερα ο Τσαβούσογλου δεν είχε κρύψει την αισιοδοξία του ότι η Ουάσιγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, αλλά κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά σε αυτήν.

Με πληροφορίες από Reuters-Anadolu μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.