Το κρύο πρωινό της 19ης Ιανουαρίου του 2022 η 114 Πτέρυγα Μάχης και η 332 Μοίρα «Γεράκι» άλλαzε σελίδα, την ώρα που οι αξιωματούχοι της Άγκ...
Το κρύο πρωινό της 19ης Ιανουαρίου του 2022 η 114 Πτέρυγα Μάχης και η 332 Μοίρα «Γεράκι» άλλαzε σελίδα, την ώρα που οι αξιωματούχοι της Άγκυρας κυριολεκτικά λοιδορούσαν την άφιξη των πρώτων έξι Rafale F3R. Δίχως να έχουν την εικόνα των όπλων που κάνουν τη διαφορά, χωρίς να γνωρίζουν τις αρετές που παρέχουν τα ηλεκτρονικά του Rafale, το ραντάρ AESA, το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra, κ.α., μίλησαν για μεταχειρισμένες πλατφόρμες για τις οποίες δεν ανησυχούν…
Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει περάσει στην παραλαβή των καινούριων Rafale, μετά την πρώτη παρτίδα που είχε φτάσει στην Ελλάδα από την δύναμη της Armee De L’ Air. Ακριβώς έναν χρόνο μετά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιστρέφει στην Άγκυρα με άδεια χέρια και χωρίς κάποια καλή κουβέντα για το τουρκικό αίτημα περί προμήθειας F-16. Την ίδια ώρα οι Τούρκοι παραμένουν στο άγνωστο για την πτυχή του F-16 Viper, που ήδη παραλαμβάνει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Το πράσινο φως…
Η σημαντική στιγμή όμως για την 332 Μοίρα ήταν αυτή του Οκτωβρίου, όταν η πρώτη επιχειρησιακή αξιολόγηση (σ.σ. Initial Operational Capability) , μόλις οκτώ μήνες από την άφιξη των αεροσκαφών, ιπτάμενοι και μηχανικοί πέρασαν με άριστα. Οι απεσταλμένοι από το αεροπορικό Επιτελείο και το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είχαν εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες του νέου μαχητικού, τις αλλαγές στην τακτική του αεροπορικού αγώνα, αλλά κυρίως στις γνώσεις που είχαν αποκτήσει πάνω στο μαχητικό τα «γεράκια» της μοίρας.
Πλέον, έναν χρόνο μετά την πρώτη προσγείωση, οι απογειώσεις των Rafale έχουν ξεπεράσει τις 2000 και μάλιστα οι πτήσεις αυτές εντάσσονται σε πολυσύνθετα σενάρια που σχεδιάζονται με άξονα τις πλατφόρμες 4,5 γενιάς και τις δυνατότητες που έχουν στους τρεις διαφορετικούς ρόλους για τους οποίους επιλέχθηκαν ως game changer μαχητικά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.