Σε μια εποχή και σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα η αρχαιολογία έχει μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο...
Σε μια εποχή και σε μια περιοχή όπως η δική μας, όπου εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα η αρχαιολογία έχει μετατραπεί σε πολιτικό εργαλείο για την αναθεώρηση της ιστορίας και την “επιβεβαίωση” εθνολογικών κατασκευών, προκαλεί ερωτηματικά πως μεγάλης επιρροής ελληνική ιστοσελίδα υιοθετεί άκριτα αντιεπιστημονικό περιεχόμενο. Πρόκειται για το ToposText και το ζήτημα αφορά τόσο σε εθνικά ευαίσθητο ζήτημα όσο και στην επιστημονική εγκυρότητα. Αρχαιοελληνικές πόλεις τις “βάφτισαν” ιλλυρικές, με αντιεπιστημονικό τρόπο.
Προφανώς πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα. Το γεγονός ότι έχει βραβευτεί με το διεθνές βραβείο “Digital Humanities Awards 2016” ως προς το σκέλος της τεχνικής και τεχνολογικής υλοποίησης το επιβεβαιώνει. Πρόκειται για ιδέα του Brady Kriesling (πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ), ιστορικού και μέλους της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας. Την ιδέα στήριξε το Ίδρυμα “Αικατερίνη Λασκαρίδη”.
Περιττό να επισημανθεί η ογκώδης εργασία που χρειάστηκε, αλλά η ικανοποίηση του επισκέπτη ανά τον κόσμο, ειδικά στις περιοχές της Μεσογείου, είναι μεγάλη. Ενώ βρίσκεται στους αρχαιολογικούς χώρους ταυτόχρονα λαμβάνει κείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας. Πλην όμως, υπάρχει πρόβλημα για περιοχές που περιλαμβάνονται στην σημερινή αλβανική επικράτεια. Δεν απαιτείται ειδική σπουδή για να διαπιστωθεί ότι εντελώς άκριτα έχουν συμπεριλάβει πληροφορίες που διαστρεβλώνουν τα κοινώς αποδεκτά επιστημονικά δεδομένα.
Εάν κάποιος επιλέξει να περιηγηθεί και ενημερωθεί για αρχαίες πόλεις της Παλαιάς Ηπείρου (Epirus Vetus) πόσο μάλλον της Νέας Ηπείρου (Epirus Nova) εντός της αλβανικής επικράτειας –ενδεικτικά αναφέρουμε το Βουθρωτό απέναντι από την Κέρκυρα– θα διαβάσει την ετικέτα: «antique settlement of ancient Illyria»! Είναι επιστημονικά αβάσιμο και τούτο δύναται κανείς να το διαπιστώσει, διαβάζοντας την όποια εγκυκλοπαίδεια εάν δεν έχει τις ιστορικές γνώσεις από τη μέση εκπαίδευση.
Το γεγονός ότι μία αρχαιοελληνική πόλη, όπως το Βουθρωτό, χαρακτηρίζεται αρχαία ιλλυρική δεν θίγει μόνο την ευαισθησία των Ελλήνων. Ούτε μόνο χαϊδεύει τον αλβανικό πολιτιστικό εθνικισμό. Το κύριο είναι ότι αποτελεί κραυγαλέα παραχάραξη της Ιστορίας. Εάν είχε κάνει τον κόπο ο Αμερικανός ιστορικός να δει τα ευρήματα στο Βουθρωτό θα είχαν διαλυθεί οι όποιες αμφιβολίες του. Εκτός κι αν υπηρετεί άλλη σκοπιμότητα… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.