Διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Βερολί...
Διευκρινίσεις για το τι συζητήθηκε στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο έδωσε το Σάββατο (18/2) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Όπως είπε μιλώντας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετά την επίσκεψή του σε σεισμόπληκτες περιοχές «υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο» (σ.σ. αναφέρεται στην επίσκεψη Δένδια τον Απρίλιο του 2021).
Ειδικά για την συνάντηση της Άννας-Μαρίας Μπούρα, της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ιμπραχίμ Καλίν, τον εκπρόσωπο και στενό συνεργάτη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία του Γενς Πλέτνερ, διπλωματικού συμβούλου του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η τουρκική πλευρά έκανε έξι προτάσεις κάνοντας αναφορά σε ορισμένες εξ αυτών.
«Για παράδειγμα να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας, τις διερευνητικές συνομιλίες, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στον στρατό στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και σε διμερες επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταλήγοντας ότι «κάναμε τις προτάσεις και περιμένουμε απάντηση από την ελληνική πλευρά».
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και μιλώντας σε έλληνες δημοσιογράφους είπε πως η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασε την αλληλεγγύη της και τα συλλυπητήρια της στην Τουρκία κι από τις πρώτες που έστειλαν σωστικά συνεργεία και αλλά και ιατρική βοήθεια. Ο ελληνικός λαός ήταν επίσης πραγματικά υποστηρικτικός με εκτενείς αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σημείωσε πως τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας επισκέφτηκε ο υπουργός Στυλιανίδης, αλλά και ο ομόλογός του και φίλος του – όπως τον αποκάλεσε – Νίκος Δένδιας. Μάλιστα, όπως είπε επισκέφτηκαν πολλές από τις περιοχές που «χτυπήθηκαν» από τον σεισμό και ειδικά το Χατάι.
«Ήρθε ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας στο Χατάι και είδαμε πόσο ολέθριος ήταν ο σεισμός στις δέκα επαρχίες, βασικά σε έντεκα, αλλά ιδιαιτέρως στο Χατάι. Ευχαριστούμε όλες τις ελληνικές ομάδες και τους φίλους μας εκεί από τις διάφορες χώρες για την υποστήριξή τους», ανέφερε.
«Οι Έλληνες εξέφρασαν επίσης πραγματικά την στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους, είδαμε και τα τηλεοπτικά προγράμματα. Στο παρελθόν επίσης υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον. Εννοώ ως γείτονες, υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον ως άνθρωποι και τα κράτη όποτε αντιμετωπίζαμε τέτοιες κρίσεις, τέτοιες καταστροφές», σημείωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη και στις διαφωνίες και τις εντάσεις δηλώνοντας: «Ναι, έχουμε διαφωνίες και από καιρό σε καιρό έχουμε κλιμάκωση εντάσεων». Συνέχισε λέγοντας πως: «Αυτό που συζητήσαμε στο Χατάι με τον Δένδια είναι ότι πρέπει να αποκλιμακώσουμε και να μην περιμένουμε άλλη μια καταστροφή για να ερχόμαστε κοντά… όχι για να εξομαλύνουμε μόνο αλλά και να λύσουμε κάποια από τα διαφιλονικούμενα ζητήματα».
Σε ερώτηση αν συζήτησαν με τον Νίκο Δένδια συγκεκριμένα βήματα για σύσφιξη σχέσεων, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πως η επίσκεψη «ήταν κυρίως για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και του ελληνικού λαού και να παρατείνει αν χρειαζόταν την στήριξη της ελληνικής ομάδας προς την οποία είμαστε ευγνώμονες».
Στη συνέχεια επεσήμανε πως δεν νομίζει ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα άμεσα, αλλά πρέπει να υπάρχει διάλογος και ειλικρινής δέσμευση.
«Υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει πρόοδος βήμα-βήμα. Πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα και αυτή ήταν μια από τις προτάσεις του Νίκου Δένδια όταν βρέθηκε στην Άγκυρα μετά τις εντάσεις που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το σημείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρεται στην επίσκεψη Δένδια τον Απρίλιο του 2021.
Μιλώντας για το παρασκήνιο της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε πως η τουρκική πλευρά κατέθεσε πρόταση έξι σημείων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων:
1. «Να συνεχίσουμε τις διερευνητικές
2. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
3. Τις συναντήσεις στο ΝΑΤΟ. Σε αυτά περιμένουμε την απάντηση της Ελλάδας».
Τέλος, σε ερώτηση αν η Τουρκία περιμένει κάποια βήματα πριν από τις εκλογές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε: «Δύσκολο από την πλευρά της Ελλάδας όσο υπάρχουν εκλογές, κυρίως για τους Έλληνες πολιτικούς λόγω της πίεσης του λαού. Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια πίεση από το λαό. Άσχετα από τις εκλογές κι από τέτοιες καταστροφές έχουμε κοινή γεωγραφία και θα έπρεπε να συζητάμε πάντα μεταξύ μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.