Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής που θυμίζουν περισσότερο πόλεμο παρά σεισμό. Κτίρια που έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι και τα χαλάσματά του...
Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής που θυμίζουν περισσότερο πόλεμο παρά σεισμό. Κτίρια που έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι και τα χαλάσματά τους πήραν μαζί τους χιλιάδες ζωές στην Τουρκία και τη Συρία. Οι ισχυροί, φονικοί σεισμοί εκτός από θλίψη, πόνο και οργή προκάλεσαν και αρκετά ερωτήματα.
Γιατί οι υποδομές δεν άντεξαν και έγιναν ένα με το έδαφος; Τι θα συνέβαινε εάν ένας ανάλογος σεισμός «χτυπούσε» την Ελλάδα; Πόσα Ρίχτερ αντέχουν τα κτίρια της χώρας μας;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast που απασχολούν και την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών απαντά ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και πρόεδρος στην επιτροπή φυσικών καταστροφών του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Λεκίδης ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα μας έχει πιο ασφαλείς κατασκευές από της Τουρκίας.
Γιατί τα κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα
Κάθε βαθμίδα της κλίμακας Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο ισχυρή από την προηγούμενη. Όταν για παράδειγμα πηγαίνουμε από το 6 στο 7 ή από το 7 στο 8 ο σεισμός είναι 33 φορές πιο δυνατός. Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε εμπειρία από σεισμούς 6 με 6,5 Ρίχτερ που είναι οι πιο δυνατοί μας, αναφέρει ο Βασίλης Λεκίδης.
«Αυτό που δημιουργεί τις βλάβες στα κτίρια είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται και σε αυτή την περίπτωση ήταν ασύλληπτα μεγάλη. Η συγκεκριμένη ενέργεια καταγράφηκε από κάποια μηχανήματα στην περιοχή και γράφτηκε ακριβώς η ιστορία της μεταβαλλόμενης δύναμης που “χτυπάει” τα κτίρια. Αυτή ήταν 60% της επιτάχυνσης της βαρύτητας στο Γκαζιαντέπ» υπογραμμίζει ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και πρόεδρος στην επιτροπή φυσικών καταστροφών του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
«Λέγοντας μεταβαλλόμενη δύναμη εννοούμε πως αυτή “πέφτει” στα θεμέλια των κτιρίων και τα βάζει σε ταλάντωση. Τέτοιες επιταχύνσεις έχουμε καταγράψει και στην Ελλάδα, δεν είναι πρωτόγνωρες. Βέβαια κοντά στο ρήγμα η επιτάχυνση ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Η μεταβαλλόμενη δύναμη που έπεσε πάνω στα κτίρια είναι για την Τουρκία και για τις τιμές του σχεδιασμού του τουρκικού κανονισμού, τόσο του σύγχρονου αλλά και των παλαιότερων, πολύ μεγάλη» εξηγεί.
«Είμαστε σίγουροι πως τα κτίρια στην Τουρκία δεν τηρούσαν τους αντισεισμικούς κανονικούς» διαμηνύει ο Βασίλης Λεκίδης και τονίζει πως οι κατασκευές που είδαμε να καταστρέφονται στο Χατάι, στο Γκαζιαντέπ και στην ευρύτερη περιοχή ήταν παλιές.
«Είναι κτίρια τα οποία πιθανόν δεν εφήρμοσαν ούτε καν τον παλιό κανονισμό. Μιλάμε δηλαδή για μία πρακτική δόμησης που αντίστοιχη είδαμε στην Αλβανία (στο Δυρράχιο). Το ότι δεν εφαρμόστηκε ο κανονισμός ούτε ο καινούργιος αλλά ούτε ο παλιός το βλέπουμε από τα χαλάσματα, από την ποιότητα του σκυροδέματος και από τους οπλισμούς που είχαν οι κόμβοι.
Οι σύγχρονοι κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους δικούς μας, ίσως και από τον ευρωκώδικα στον οποίο εμείς έχουμε σχεδόν ενσωματωθεί» προσθέτει.
«Τέτοια εικόνα στην Ελλάδα δεν θα τη δούμε ποτέ»
Υπογραμμίζοντας πως και στην ελληνική πραγματικότητα έχουμε δει καταρρεύσεις από σεισμούς, όπως στην Κεφαλονιά, το Αίγιο και την Καλαμάτα, ο Βασίλης Λεκίδης ξεκαθαρίζει πως τέτοια εικόνα σαν της Τουρκίας δεν θα τη δούμε ποτέ.
«Στην Τουρκία είδαμε χάρτινους πύργους. Είναι σαν να έκοψε ένα μαγικό μαχαίρι το ισόγειο και το κτίριο να κατέρρευσε στη θέση που βρίσκεται. Αυτή η μορφή κατάρρευσης δείχνει ότι το κτίριο δεν διαθέτει περιθώρια ελαστικής ή μεταλαστικής ταλάντωσης αλλά αμέσως σπάζουν οι κόμβοι του, γίνονται αρθρώσεις και το οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση» μας λέει.
«Μετά τον σεισμό στη Θεσσαλονίκη το 1978 είχαμε την πρώτη αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού που έφερε αλλαγή της φιλοσοφίας. Μετά είχαμε και το 1993 με 1995 άλλες αλλαγές και στη συνέχεια το 2000 και το 2003. Στην Ελλάδα έχουμε κάνει πολλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι και η αντισεισμικότητα των κτιρίων μας είναι σε σοβαρό επίπεδο πλέον» αναφέρει ο ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών και πρόεδρος στην επιτροπή φυσικών καταστροφών του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
«Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι δεν σημαίνει ότι όσο τα Ρίχτερ μεγαλώσουν, μεγαλώνουν πάντα και οι μεταβαλλόμενες δυνάμεις που προσβάλλουν τα κτίρια. Για παράδειγμα την Τουρκία είχαμε 7,8 Ρίχτερ και οι επιταχύνσεις ήταν 60% της επιτάχυνσης της βαρύτητας στο Γκαζιαντέπ ενώ στην Κεφαλονιά το 2014 είχαμε 6 Ρίχτερ και 72% της επιτάχυνσης της βαρύτητας. Υπήρχε όμως διαφορά στη διάρκεια που αυτές οι δυνάμεις ”χτυπούσαν” τα κτίρια σε αυτές τις δύο περιπτώσεις και στην Κεφαλονιά ήταν μικρότερη» εξηγεί ο Βασίλης Λεκίδης. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.