Τουλάχιστον μια δύναμη μαχητικών F-35 της Lockheed Martin θα επιχειρεί στα Βαλκάνια. Ωστόσο, η χώρα που θα τα αποκτήσει δεν θα είναι η ...
Τουλάχιστον μια δύναμη μαχητικών F-35 της Lockheed Martin θα επιχειρεί στα Βαλκάνια. Ωστόσο, η χώρα που θα τα αποκτήσει δεν θα είναι η Τουρκία. Αυτή θα είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός εξέφρασε τα θετικά και τις ελπίδες του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο μαχητικό από την πρώτη παρτίδα F-35 για την Ελλάδα θα φτάσει το 2028. Η Ελλάδα έχει ζητήσει την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών με δυνατότητα αγοράς 20 ακόμη.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Το 2028 είναι η βέλτιστη επιλογή για την παράδοση του πρώτου μαχητικού εάν όλα πάνε καλά στις διαπραγματεύσεις. Υπενθύμισε ότι τα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές, καθώς και οι όροι της σύμβασης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο, είπε ο υπουργός. Ωστόσο, τόνισε ότι η σύναψη τέτοιων συμφωνιών γενικά απαιτεί χρόνο σε όλο τον κόσμο.
Η Τουρκία θα βρει λύση;
Τα καλά νέα για την Ελλάδα είναι δυσάρεστα για την Τουρκία. Η απόκτηση του F-35 από την Ελλάδα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τις φιλοδοξίες και την εικόνα της τουρκικής διπλωματίας. Μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία, η Ουάσιγκτον πέταξε την Τουρκία εκτός του προγράμματος του μαχητικού 5ης γενιάς. Έτσι, η Τουρκία έχασε την ελπίδα να αποκτήσει σχεδόν 100 μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Η Τουρκία αναγκάζεται να αναζητήσει λύση. Σε αυτή τη φάση, το κύριο ζήτημα είναι πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Άγκυρα στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των F-16. Μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι ΛΕΝΕ πως έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τεχνολογίες παρόμοιες με τις αμερικανικές και έχουν ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία εκσυγχρονισμού των F-16. Νέα ραντάρ και πύραυλοι AESA αποτελούν μέρος αυτού του «τοπικού πακέτου».
Αλλά η Άγκυρα χρειάζεται μαχητικά αεροσκάφη. Ως εκ τούτου, ελπίζει ότι στην Ουάσιγκτον θα αποδεχτεί την πώληση δεκάδων F-16 Block 70/72 – της τελευταίας έκδοσης του θρυλικού Falcon. Ταυτόχρονα, η Τουρκία, τους τελευταίους μήνες, η έχει επιταχύνει την ανάπτυξη του εγχωρίου TF-X. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η πρώτη πτήση του αναμένεται περίπου την ώρα της πρώτης παράδοσης F-35 στην Ελλάδα. Τώρα κατά πόσο το TF-X είναι συγκρίσιμο του F-35 χωρά τεράστια συζήτηση.
Η Ελλάδα αυξάνει τη μαχητική της ικανότητα
Αναμφίβολα, η απόκτηση των F-35 την τρέχουσα δεκαετία από την Ελλάδα θα αυξήσει σοβαρά τη μαχητική ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Μπορεί να ειπωθεί ότι η ΠΑ γίνεται ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ των Βαλκανίων. Ειδικά από τη στιγμή που τα ήδη αφιχθέντα γαλλικά Rafales θα πετάξουν παράλληλα με το F-35 σε λίγα χρόνια.
Η Ελλάδα έλαβε ένα απρόσμενο δώρο από τη Γαλλία. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη, πολύ σπάνια στην ιστορία του διμερούς εμπορίου όπλων έχει συμβεί τόσο γρήγορα η διαδικασία απόκτησης τόσο εξελιγμένου εξοπλισμού. Τα ελληνικά Rafales βρίσκονται στις αεροπορικές βάσεις της χώρας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Όχι βέβαια όλα. Η Ελλάδα παρήγγειλε 24 μαχητικά και παρέλαβε τα πρώτα εννέα κυριολεκτικά μέσα σε ένα μήνα.
Σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Ιστορικά, οι δύο χώρες συνέχισαν τις καλές τους σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα απολαμβάνει καλές διασυνδέσεις και έχει δικό της λόμπι στην Ουάσιγκτον. Η Ελλάδα συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ στο πρόγραμμα F-16. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία F-16 που απέκτησε η Ελλάδα ήταν το 2009. Τότε 30 αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced έφταναν στη βαλκανική χώρα. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα αποφάσισε να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16. Η αναβάθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα πασιέντζα θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο Viper. Η πρώτη εκσυγχρονισμένη ελληνική Viper έφτασε μάλιστα στα τέλη του περασμένου έτους. Συνολικά θα αναβαθμιστούν 83 αεροσκάφη. defence-point.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.