To P7 της Heckler & Koch σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ‘70, βαφτίστηκε ως "το καλύτερο πιστόλι" στην αγορά εκείνη την εποχή...
To P7 της Heckler & Koch σχεδιάστηκε στη δεκαετία του ‘70, βαφτίστηκε ως "το καλύτερο πιστόλι" στην αγορά εκείνη την εποχή και σήμερα θεωρείται ένα συλλεκτικό όπλο.
Σχεδιάστηκε από τον Helmut Weldle – την ίδια διάνοια που βοήθησε το να κατασκευαστεί το πρώτο πολυμερικό πιστόλι στον κόσμο, το HK VP70. Το P7 ξεχώριζε, καταρχάς γιατί χρησιμοποιούσε ένα "σφικτήρα" στο μπροστινό μέρος της λαβής, μια ιδέα που είχε ανακυκλωθεί από ένα προηγούμενο σχέδιο που δεν κυκλοφόρησε στην αγορά. Ο σφικτήρας όπλιζε τον εσωτερικό επικρουστήρα και επιτρέποντας στο όπλο μια εξαιρετικά ελαφριά σκανδάλη απλής δράσης.
Δεδομένου ότι σχεδιάστηκε για χρήση για την αστυνομία της Δυτικής Γερμανίας, το πιστόλι ονομάστηκε Polizei Selbstlade ή Police Self-loading Pistol (ναι οι Γερμανοί ποτέ δεν το είχανε με τα ονόματα…), λόγω αυτού του χαρακτηριστικού. Ο κωδικός P7 αποδόθηκε σύμφωνα την αρίθμηση της Γερμανικής Αστυνομίας καθώς εισήχθη μετά τα Walther P-1 (P38), P2 (SIG P210-4), P3 (Astra 600), P4 (P-38 IV) Ρ5 και Ρ-6 (SIG Ρ225).
Με σταθερή κάννη ψυχρής σφυρηλάτησης που φέρει πολυγωνικές ραβδώσεις, το μεταλλικό P7 είχε εξαιρετική ακρίβεια, ενώ η γωνία λαβής 110 μοιρών ερχόταν πολύ φυσική στον σκοπευτή. Αξιόπιστο, το P7 σχεδιάστηκε έτσι οι κάλυκες να εξάγονται ακόμα και αν λείπει ο εξολκέας. Χάρη σε ένα υβριδικό σύστημα καθυστερημένης κίνησης του ολισθητήρα, η ανάκρουση ήταν ελαφριά.
Το πρόβλημα ήταν ότι οι Αστυνομίες κάθε χώρας έχουν ένα προϋπολογισμό, ακόμη και οι γερμανικές, και το P7, αν και εξαιρετικό, ήταν αρκετά ακριβό σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, γεγονός που σήμαινε ότι αγοράστηκε μόνο σε μικρούς αριθμούς. Ωστόσο, αρκετές γερμανικές ομάδες αντιτρομοκρατίας (με μεγαλύτερους προϋπολογισμούς) ενέκριναν το HK PSP όπως και οι ειδικές δυνάμεις του Γερμανικού Στρατού (KSK Kommando Spezialkräfte).
Όταν το όπλο κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με κουμπί απελευθέρωσης γεμιστήρα αμερικανικού στυλ αντί του ευρωπαϊκού οπίσθιου κουμπιού, λανσαρίστηκε ως το «ακριβότερο όπλο στον κόσμο», συνοδευόμενο με έναν κατάλογο λόγων για τους οποίους το P7 ήταν ανώτερο από τις πιο οικονομικές επιλογές. Τελικά, το HK P7 υιοθετήθηκε μόνο από μερικές κρατικές αστυνομικές υπηρεσίες, ήτοι του Νιου Τζέρσεϋ και της Γιούτα.
Ένα μοντέλο του, το P7A13, υποβλήθηκε ακόμη στις δοκιμές πυροβόλων XM9 των 9mm από το Στρατό των ΗΠΑ το 1980 για να αντικαταστήσει το M1911, όμως την θέση κατέβαλε η σειρά 92 της Beretta.
Το P7, ωστόσο, διεκδίκησε ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ιδιωτικής αγορά ως ένα όπλο που επιλέγουν άνδρες εγνωσμένου κύρους, μια αγορά στην οποία είχε πρόσβαση η HK ανέκαθεν καθώς πωλούσε ξυλόγλυπτα αθλητικά τουφέκια όπως το HK 770. Η τάση αυτή καταγράφηκε και στα media καθώς ο μυθιστορηματικός πλούσιος ιδιωτικός ντετέκτιβ Lucas Davenport, που παρουσιάστηκε στα μυθιστορήματα της σειράς Prey John Sandford, έφερε ένα P7M13 13 φυσιγγίων, ενώ ο κινηματογραφικός Γερμανός τρομοκράτης Hans Gruber στο Die Hard είχε ένα P7 με φινίρισμα χρωμίου.
Πηγή: guns.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.