Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απογειώθηκαν δύο ελληνικά μεταγωγικά με δυο ομάδες Ελλήνων κομάντο και προορισμό την Αίγυπτο!

  Απογειώθηκαν πριν από λίγο τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ένα C- 130H και ένα C-27J Spartan) μαζί με 2 ομάδες κομάν...



 Απογειώθηκαν πριν από λίγο τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (ένα C-130H και ένα C-27J Spartan) μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Σε εγρήγορση και διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να μεταβούν στο Σουδάν και να απεγκλωβίσουν τους Έλληνες και Κύπριους πολίτες που έχουν αιτηθεί να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη χώρα.

Συμμαχικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, και το Βέλγιο έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους πολίτες τους από το Χαρτούμ  και άλλες περιοχές του Σουδάν, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Αμύνας, στέλνει, κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αεροσκάφη και προσωπικό (ιατρικό και στρατιωτικό) στη γειτονική του Σουδάν, Αίγυπτο, που θα είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν για την εκκένωση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μεταδόθηκε η είδηση ότι χτυπήθηκε το κομβόι που μετέφερε Γάλλους υπηκόους, μαζί με Έλληνες, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, το κομβόι που οργανώνει η Γαλλία με στρατιώτες της χτυπήθηκε ενώ κατευθυνόταν προς την γαλλική πρεσβεία στο Χαρτούμ. Σε αυτό υπήρχε και άγνωστος αριθμός Ελλήνων. Σύμφωνα με αναφορές, έχει τραυματιστεί ένας Γάλλος στρατιώτης, χωρίς να είναι γνωστό πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας του. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει χτυπηθεί κι άλλο κομβόι με υπηκόους του Κατάρ.

Από την Πέμπτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, είχε ενεργοποιήσει τα 2 μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με 2 ομάδες κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», που βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα έως ότου ανάψει το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση της γαλλο-ελληνο-αιγυπτιακής επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι ήδη δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν καταφέρει να απομακρύνουν δικούς τους υπηκόους με μεταγωγικό αεροσκάφος ενώ και η Σαουδική Αραβία κατάφερε να απεγκλωβίσει υπηκόους της σε επιχείρηση που οργανώθηκε μέσω θαλάσσης.

Τα 2 μεταγωγικά της ΠΑ θα μετασταθμεύσουν σε αεροδρόμιο της Νότιας Αιγύπτου. Εκεί όπου οι 2 πενταμελείς ομάδες των «Σκιών του Αιγαίου», της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, θα βρίσκονται για εγγύς υποστήριξη, βάσει του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ». Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η ελληνική αποστολή να φτάσει στη Νότια Αίγυπτο κι εκεί θα παραμείνει, χωρίς να έχει εμπλοκή εισόδου στο Σουδάν. Της επιχείρησης ηγείται η Γαλλία σε συνεργασία με την Αίγυπτο.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.