Η ορεινή κοινότητα του Κάθηκα αναβίωσε και φέτος την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο...
Η ορεινή κοινότητα του Κάθηκα αναβίωσε και φέτος την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά. Η παράδοση του Κάθηκα, είπε ο πρόεδρος του Κ.Σ. Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας, συναντά τον Χριστιανισμό, συνθέτοντας μερικά από τα ωραιότερα πασχαλινά έθιμα.
Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, καθώς και κάτοικοι του Κάθηκα συγκεντρώθηκαν και φέτος όπως κάθε χρόνο κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν το έθιμο, που τηρείται με ευλάβεια για πέρα από 40 χρόνια.
Το Σταυρό μετέφερε ο Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας. Ο κ. Τούρβας συνοδευόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκους της κοινότητας διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.
«Συνεχίζουμε και φέτος την παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά. Μια παράδοση που ξεκίνησε εδώ και 40 περίπου χρόνια από τον τότε αείμνηστο ιερέα της κοινότητάς μας Παπάσαββα”, είπε ο Κοινοτάρχης .
Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν και επισκέπτες από τις άλλες πόλεις, αλλά και από το εξωτερικό.
Πασχαλινά ζυμώματα, γεμάτα αρώματα και γεύση απ΄άκρη σε άκρη στην Πάφο
Από τη Σίμου στον Κάθηκα, στα Κελοκέδαρα, τη Γιόλου, από τη Χλώρακα στη Λέμπα, την Κισσόνεργα, τη Γεροσκήπου, Λετύμπου, στη Χούλου, από τη μια άκρη της Πάφου στην άλλη, αναδύονται οι ευωδίες από τα πασχαλινά ζυμώματα. Πολλοί οι κάτοικοι της επαρχίας που συνεχίζουν την παράδοση, ενώ σύμφωνα με την Άννα Τσέλεπου μελετητή της κυπριακής παράδοσης και εθίμων τα εορταστικά ζυμώματα μας κάνουν να αναπολούμε τις μνήμες των παιδικών μας χρόνων στα χωριά της πόλης του τόπου μας.
Ένα από τα εορταστικά ζυμώματα που ξεχωρίζουν στην Πάφο εκτός από τις φλαούνες, τις πασκιές, τα σταυροκούλουρα στα χωριά της Πάφου είναι και τα “Γαλένα”, δήλωσε. Τα «γαλένα» είναι κoυλούρια ζυμωμένα με γάλα, βούτυρο και ζάχαρη.
Ένα άλλο παρασκεύασμα που τηρούν ακόμα σε κάποιες κοινότητες είναι οι «αυκωτές», που είναι κουλούρια με σουσάμι σε διάφορα σχήματα, που περιέχουν κόκκινο αυγό και τα παλιά χρόνια τις έδιναν δώρο στους βαπτιστικούς τους μετά την Ανάσταση.
Και στην Πάφο, πόλη και επαρχία, κυριαρχούν όπως και στην υπόλοιπη Κύπρο οι φλαούνες. Το κατεξοχήν πασχαλινό κυπριακό αρτοσκεύασμα, που απαιτεί και αρκετή προετοιμασία, καθώς από την παραμονή ετοιμάζεται η γέμιση, ο «φουκός», από τριμμένο ειδικό τυρί που γίνεται αυτή την εποχή του χρόνου, προζύμι, πολλά αυγά, σταφίδες και διάφορα μυρωδικά, όπως μέχλεπι, μαστίχα, δυόσμο. Η Πάφος ωστόσο φημίζεται για τις «πασκιές», που πήραν το όνομά τους από το Πάσχα. Η γέμισή τους αποτελείται από μικρά κομμάτια τηγανισμένου κρέατος, αρνιού ή εριφιού, με κανέλα, πιπέρι και κρεμμύδια, ανακατεμένου με «φουκό» (γέμιση) των «φλαούνων».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.