Μελέτη που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αποκάλυψε ότι στην περιοχή των Βαλκανίων, οι ρωσικές πρεσβείες είναι πολύ ενεργές στη...
Μελέτη που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αποκάλυψε ότι στην περιοχή των Βαλκανίων, οι ρωσικές πρεσβείες είναι πολύ ενεργές στη διάδοση προπαγάνδας στο Facebook.
Πρώτη απ’ όλες η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια που έχει μακράν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία.
Αν και οι ρωσικές πρεσβείες στη Ρουμανία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα δημοσιεύουν περισσότερα στο Facebook από ό,τι η Ρωσική Πρεσβεία στη Σόφια, η τελευταία είναι απόλυτος πρωταθλήτρια στο να προκαλεί αλληλεπιδράσεις – likes ή σχόλια σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είπε ο Goran Gheorghiev, αναλυτής στο το Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας.
Ο Gheorghiev παρουσίασε διαφάνειες που έδειχναν ότι η Ρωσική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι είχε 7.193 αναρτήσεις την περίοδο 2021-2022, ενώ την ίδια περίοδο η Πρεσβεία στα Σκόπια είχε 3.943 αναρτήσεις, ακολουθούμενη από την Ποντγκόριτσα – με 1.827, την Αθήνα – με 1.698, τη Σόφια – 1,57 -, τα Τίρανα – με 902, Σεράγεβο – με 511, Βελιγράδι – με 270 και Ζάγκρεμπ – με 90.
Ωστόσο, μια άλλη διαφάνεια αποκαλύπτει ότι όσον αφορά την αλληλεπίδραση, η Πρεσβεία της Σόφιας έλαβε 2.333.550 αλληλεπιδράσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον Gheorghiev, ισοδυναμούν με κάθε δεύτερο Βούλγαρο με έναν λογαριασμό στο Facebook που αντιδρά τουλάχιστον μία φορά σε μια ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας, στη διάρκεια δύο ετών .
«Σε ολόκληρο τον χώρο των Βαλκανίων, το Facebook είναι μια από τις κύριες πλατφόρμες που προτιμά ο πληθυσμός», είπε.
Η δεύτερη καλύτερη πρεσβεία στη δημιουργία αλληλεπιδράσεων είναι αυτή της Αθήνας, ωστόσο, με πολύ χαμηλότερο αριθμό 769.760. Η τρίτη πρεσβεία είναι αυτή στο Βουκουρέστι, με 516.678 στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας. Άλλες βαλκανικές χώρες έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα αλληλεπίδρασης.
Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Αλβανία.
Ο Gheorghiev συνέκρινε επίσης τις δραστηριότητες στο Facebook άλλων παγκόσμιων παραγόντων στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους, όπως εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ενώ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ο αριθμός των αλληλεπιδράσεων με τη Ρωσική Πρεσβεία είναι ο υψηλότερος, στην Αλβανία η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αλληλεπιδράσεων, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Γερμανία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν περιθωριακό ρόλο.
Στη Ρουμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το υψηλότερο ποσοστό αλληλεπιδράσεων, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Είναι ενδιαφέρον ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αλληλεπιδράσεων στη Σερβία περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Πρεσβεία στη Σόφια έχει τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις στο Facebook, ο Gheorghiev δήλωσε ότι τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά επικαλούνται και ακόμη και ενσωματώνουν διαδικτυακές αναρτήσεις της Ρωσικής Πρεσβείας στη Σόφια.
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης έλαβαν απευθείας ως πηγή την αφήγηση του Κρεμλίνου, δίνοντας ως παράδειγμα την αναφορά για την έκρηξη στη γέφυρα Κέρτσι, για την οποία η μεγαλύτερη εμπορική τηλεόραση της Βουλγαρίας, bTV (PFF Group), ανέφερε σε ένα «βουλγαρικό ίχνος », επαναλαμβάνοντας απλώς τη ρωσική αφήγηση.
Σύμφωνα με την Antoinette Nikolova, διευθύντρια της Balkan Free Press Initiative (BFMI), η φιλορωσική παραπληροφόρηση συμβαδίζει με την φιλοκυβερνητική παραπληροφόρηση, που χρησιμοποιείται από κρατικούς παράγοντες για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και να διαστρεβλώσουν πληροφορίες σχετικά με τις δικές τους δραστηριότητες και εκείνες των αντιπάλων τους .
Επισήμανε επίσης ότι η ρωσική βιομηχανία προπαγάνδας έχει επίσημες αντιπροσωπείες στη Σερβία, υπενθυμίζοντας ότι λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σερβία κάλεσε το Russia Today να ανοίξει γραφεία στη χώρα και τον περασμένο Οκτώβριο ο σταθμός ξεκίνησε το “RT Balkan”, ένα περιφερειακό σάιτ πολυμέσων και ένα τηλεοπτικό κανάλι.
Πηγή: euractiv.ro
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.