Από κόσκινο θα περάσουν μία σειρά από φορολογούμενους, οι ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κ...
Από κόσκινο θα περάσουν μία σειρά από φορολογούμενους, οι ελεγκτικές αρχές της ΑΑΔΕ, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και βέβαια να περιορίσουν την φοροδιαφυγή και τον φοροκλοπή. Οι ελεγκτές θα αξιοποιήσουν ακόμα και τα social media…
Στην «μάχη» αυτή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν συμμάχους τα social media (Facebook, Instagram κ.λπ.), αφού εκεί θα αναζητούν στοιχεία για … παραβάσεις. Για παράδειγμα αν κάποιος φορολογούμενος είναι Κροίσος στα social media και … φουκαράς για την Εφορία, τότε σίγουρα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους προβλεπόμενους ελέγχους. Επίσης θα ελέγχονται πωλήσεις μέσω των social media οι οποίες έχουν άδηλο χαρακτήρα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται «τσουνάμι» από 179.100 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και αποστολή τουλάχιστον 15.000 σημειωμάτων με έξτρα «κατ’ εκτίμηση» φόρο σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για το 2023. Παράλληλα δρομολογεί εξπρές επιστροφές ΦΠΑ και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών πριν χάσουν τις ρυθμίσεις.
Όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος στο μέτωπο των ελέγχων ο φορολογικός μηχανισμός θα αξιοποιήσει νέα ελεγκτικά εργαλεία, θα αναζητήσει «μαύρες» πωλήσεις μέσω των social media (Facebook, Instagram), θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς για τον εντοπισμό «κρυφών» εισοδημάτων και θα απενεργοποιήσει ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων για απάτες στο ΦΠΑ.
Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στη διασταύρωση στοιχείων από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ τα εκμισθούμενα ακίνητα αποκρύπτοντας τα πραγματικά του εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022, η ΑΑΔΕ, ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO να απενεργοποιήσουν 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος ενώ εντοπίστηκαν 73.258 διαχειριστές/ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb που δεν είχαν δηλώσει τα πραγματικά εισοδήματα και κλήθηκαν μέσω email να συμμορφωθούν εμφανίζοντας τελικά στην ΑΑΔΕ επιπλέον εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση και από επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών καταλυμάτων συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.