«Όπως απαιτούν από εμάς, απαιτούμε και εμείς από αυτούς – η Βουλγαρία πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να βάλει τέλος στην άρνηση των μειο...
«Όπως απαιτούν από εμάς, απαιτούμε και εμείς από αυτούς – η Βουλγαρία πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα για να βάλει τέλος στην άρνηση των μειονοτήτων, μεταξύ αυτών και της ‘μακεδονικής’.
Οι «Μακεδόνες» από τη Βουλγαρία, μέσω του OMO Ilinden Pirin, απαιτούν δύο αλλαγές – πρώτον, να αναγνωρίσει η Βουλγαρία ότι υπάρχουν εθνικές μειονότητες στη χώρα και δεύτερον, να προσθέσει ένα όνομα σε αυτήν – με άλλα λόγια, να πούμε «Μακεδονική εθνική μειονότητα». Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει επιτέλους η άρνηση», γράφει Μέρι Σιμονόφσκα στην «Άλφα ΤΒ».
Τα τελευταία 10 χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ολοκληρωτική ιδεολογία που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν μειονότητες στη Βουλγαρία, ότι το Σύνταγμα της Βουλγαρίας δεν αναγνώριζε μειονότητες, κάτι που δεν είναι αλήθεια… λέει ο Στόικο Στοΐκοφ, από το OMO Ilinden Pirin.
Ο Στοΐκοφ λέει ότι αυτό το αίτημα για αλλαγή του συντάγματος δεν είναι τωρινό, γιατί ζήτησαν την ένταξη των μειονοτήτων πριν ακόμη υπογραφεί η συμφωνία καλής γειτονίας και επισημοποιηθεί το αίτημα να μπουν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Το έκαναν γιατί η Σόφια το αγνόησε, ωστόσο δίνει στους Σλαβομακεδόνες την ευκαιρία να ακουστούν και να απαντήσουν οι διεθνείς οργανισμοί.
Ο Ζάεφ και ο Ντιμιτρόφ ή τώρα ο Κοβάτσεφσκι και ο Οσμάνι θα έπρεπε να έχουν διασφαλίσει ότι θα έπρεπε να υπάρχει αμοιβαιότητα στις σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας. «Πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα – αν μπουν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα, να μπουν και οι ‘Μακεδόνες’ στο Βουλγαρικό»
Ο πρώην πρεσβευτής Ντόνεφ πιστεύει ότι έτσι μπαίνουμε σε μια κατάσταση όπου δίνουμε μια χαμένη μάχη.
Η αρχή της αμοιβαιότητας είναι βασική αρχή στις διεθνείς σχέσεις, εάν κάθε κράτος, μεγάλο ή μικρό, ανταποκρίνεται αμφίδρομα στη συμπεριφορά ενός άλλου κράτους, προστατεύοντας έτσι την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρέπεια των πολιτών του.
Δεύτερον, που δυστυχώς δεν συμπεριέλαβε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, είναι το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης μιας μειονότητας.
Εάν μια χώρα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη εντός των συνόρων της μιας μειονότητας από άλλο έθνος, σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει τον λαό.
Αυτά είναι βασικά ζητήματα που η διπλωματία μας θα έπρεπε να έχει λύσει κάποτε με τη Βουλγαρία, το θέμα της ένταξης των «Μακεδόνων» της Μακεδονίας του Πιρίν στο βουλγαρικό σύνταγμα είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να είχε τεθεί εγκαίρως , λέει ο Γιοβάν Ντόνεφ – πρώην πρέσβης.
Ενώ οι Βούλγαροι πιέζουν, φαίνεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων υποχωρεί ολοένα και περισσότερο, ειδικά επειδή πριν ακόμη σβήσει η ανάγκη για συνταγματικές αλλαγές, σχημάτισαν ήδη μια ομάδα εργασίας με όλα τα κόμματα στην εξουσία και αρκετούς εμπειρογνώμονες, όπου κεκλεισμένων των θυρών θα προσαρμόσουν τις τροπολογίες για την αλλαγή του συντάγματος . Η ομάδα εργασίας έχει ήδη συνεδριάσει, θα έχουν μελλοντική συνάντηση σε λίγες εβδομάδες.
—
The Hellenic Information Team
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.