Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ιστορική Ναυμαχία της Λήμνου, η οποία έμελλε εν πολλοίς να δώσει στο Αιγαίο τη σημερινή μο...
Εκατόν έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την ιστορική Ναυμαχία της Λήμνου, η οποία έμελλε εν πολλοίς να δώσει στο Αιγαίο τη σημερινή μορφή του.
Λιγότερο από έναν μήνα πριν, τον Δεκέμβριο του 1912, είχε προηγηθεί η επίσης νικηφόρα για τα ελληνικά χρώματα Ναυμαχία της Έλλης. Επικεφαλής του ελληνικού στόλου και στις δύο κομβικές θαλάσσιες μάχες ήταν ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης χάριν στη στρατιωτική ιδιοφυΐα του οποίου η Ελλάδα κυριάρχησε στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, έχοντας πια περιορίσει τον οθωμανικό στόλο στα στενά των Δαρδανελίων.
Ο Παύλος Κουντουριώτης
Εκτός όμως από τον Κουντουριώτη, πρωταγωνιστικό ρόλο στις δύο ναυμαχίες έπαιξε και το πλοίο–φόβητρο του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», που την εποχή εκείνη ήταν ότι πιο σύγχρονο έπλεε στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου (η ταχύτητα του έφτανε μέχρι και τους 23 κόμβους), κερδίζοντας δίκαια το προσωνύμιο «διαβολόπλοιο», από τους Τούρκους και «τυχερός μπαρμπα-Γιώργος» από τους Έλληνες, που λίγα χρόνια αργότερα, στη δύση του Μεγάλου Πολέμου, θα το υποδέχονταν με συγκίνηση στα νερά του Βοσπόρου.
Το Αβέρωφ στο Φάληρο.
Το iefimerida επισκέφθηκε πρόσφατα το θωρακισμένο καταδρομικό που έμελλε να διπλασιάσει την έκταση του τότε μικρού Βασιλείου της Ελλάδας, περιηγήθηκε στους χώρους του και παρουσιάζει άγνωστες -στο ευρύ κοινό- λεπτομέρειες από το κατάστρωμα αλλά και το εσωτερικό του. Με διάκοσμο αντάξιο της ένδοξης ιστορίας του, τα σαλόνια, τα ναυαρχικά διαμερίσματα καθώς και το καρρέ των αξιωματικών (εκεί που σήμερα συνεδριάζει το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο υπό τον εκάστοτε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού) αναδύουν μέχρι και σήμερα το άρωμα μιας άλλης εποχής και μαρτυρούν τη σημασία της αποστολής του «Αβέρωφ», σαν οι Ιταλοί κατασκευαστές να γνώριζαν εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να μεγαλουργήσει στα πεδία των μαχών και φρόντισαν να επιστρατεύσουν όλη τη φινέτσα τους.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.