Ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ (Bedran Çiya Kurd), Συμπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής...
Ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ (Bedran Çiya Kurd), Συμπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), μίλησε στο ANHA για την 20ή συνάντηση της Αστάνα [συμμετέχουν Ρωσία, Συρία, Ιράν και Τουρκία), τις κατηγορίες κατά της Αυτόνομης Διοίκησης και τη λύση του συριακού προβλήματος.
«Το γκρουπ της Αστάνα μεταβαίνει σε νέο στάδιο»
Σχολιάζοντας τη συνάντηση της Αστάνα, ο Τσιγιά Κουρντ μίλησε για τη μετάβαση της ομάδας της Αστάνα σε ένα νέο στάδιο και είπε:
«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τη συνάντηση της Αστάνα.
»Η πολιτική προσέγγιση αυτών των συναντήσεων ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.
»Τα θέματα που συζητήθηκαν από το 2017 και οι απόψεις για το συριακό ζήτημα είναι ήδη γνωστά στο κοινό.
»Τώρα, το γκρουπ της Αστάνα περνά σε νέο στάδιο.
»Υπάρχουν μερικά θεμελιώδη προβλήματα που θα συζητηθούν σε αυτό το νέο στάδιο.
»Ένα από αυτά τα θέματα είναι η συνεργασία σε θέματα συνόρων και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
»Ο ορισμός τους για την τρομοκρατία τέθηκε σύμφωνα με τη βούληση του τουρκικού κράτους.
»Η Αυτόνομη Διοίκηση, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι Κούρδοι θεωρούνται τρομοκράτες.
»Είναι πιθανό ορισμένες ομάδες στην Ιντλίμπ να εμπίπτουν επίσης σε αυτόν τον ορισμό κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της Δαμασκού».
«Η κατηγορία κατά της AANES είναι το αίτημα της Τουρκίας»
Ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ κατήγγειλε τη γραπτή ανακοίνωση της συνάντησης, η οποία αποκάλεσε την Αυτόνομη Διοίκηση σχέδιο διαίρεσης της Συρίας, λέγοντας ότι πρόκειται για μεγάλη υποκρισία.
Ο Τσιγιά Κουρντ επεσήμανε ότι η κατηγορία κατά της Αυτόνομης Διοίκησης ήταν αίτημα του τουρκικού κράτους.
Και συνέχισε: «Η Αυτόνομη Διοίκηση έχει εκφράσει ανοιχτά ότι είναι ένα συριακό εθνικό εγχείρημα και αναζητά μια λύση εντός της Συρίας.
»Κατά τη συνάντηση, δεν έγινε λόγος για τις κυβερνήσεις υπό τον έλεγχο της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ [συριακή Αλ Κάιντα] και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αν και τα σχέδια που υλοποιούνται εκεί υπό την αιγίδα της Τουρκίας είναι γνωστό ότι είναι κατοχικά έργα με στόχο τη διαίρεση της Συρίας.
»Ωστόσο, καταφεύγουν πάντα στο να κατηγορούν την Αυτόνομη Διοίκηση και τις SDF.
»Υποδεικνύει ότι το τουρκικό κράτος βάζει όλο του το βάρος σε αυτές τις συναντήσεις και προσπαθεί τα αποτελέσματα να είναι όπως θέλει.
»Οι ισχυρισμοί ότι η Αυτόνομη Διοίκηση απειλεί την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας είναι ψευδείς.
»Είναι πράγματι το τουρκικό κράτος που απειλεί την εθνική ασφάλεια της Συρίας και των περιοχών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.
»Κατά τη συνάντηση δεν έγινε λόγος για εισβολή [στη Συρία] του τουρκικού κράτους ή των μισθοφόρων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.
»Γίνεται αντιληπτό ότι η διακήρυξη αυτών των συνομιλιών είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες και τις επιθυμίες της Τουρκίας».
«Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο περίπλοκη και χειρότερη για όλους»
Ο Τσιγιά Κουρντ επισήμανε ότι: «Τώρα, μετά από αυτή τη συνάντηση, το επίκεντρο θα είναι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.
»Θα επιδιώξουν να αναπτύξουν τις σχέσεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας και να εντείνουν τις συμφωνίες, και αυτό θα είναι ιδιαίτερα σε στρατιωτικές πτυχές, πληροφορίες και ασφάλεια.
»Γίνεται λόγος για ρωσικό σχέδιο για τη δημιουργία προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών.
»Θα εργαστούν για το πώς τα δύο καθεστώτα μπορούν να συμφωνήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους.
»Θα δημιουργηθούν πολλές συμμαχίες εναντίον των λαών της περιοχής, της Αυτόνομης Διοίκησης και των Σύρων.
»Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος της κυβέρνησης της Δαμασκού και εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο.
»Θα ήταν λάθος πολιτική για τη Συρία να συνεργαστεί με το τουρκικό κράτος, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο την κυριαρχία και την ενότητα της Συρίας.
»Επομένως, η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να επανεξετάσει τον εαυτό της και να μην υποπέσει σε αυτά τα λάθη.
»Με αυτόν τον τρόπο η συριακή κρίση θα περάσει σε μια νέα φάση και η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκη και χειρότερη για όλους στην περιοχή».
«Όλες οι παραβιάσεις κατά του συριακού εδάφους πρέπει να καταδικαστούν εξίσου»
Επισημαίνοντας τη συζήτηση της συνάντησης για τις ισραηλινές επιθέσεις και τα ανθρωπιστικά προβλήματα στη Συρία, ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ είπε:
«Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ανθρωπιστικά προβλήματα στη Συρία, πώς να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις, να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση.
»Ωστόσο, η θέση των χωρών που υποστηρίζουν τα ανθρωπιστικά ζητήματα είναι ξεκάθαρη, καθώς όπως λένε δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης στη Συρία αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή.
»Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
»Αυτό είναι υποκρισία, γιατί το τουρκικό κράτος επιτίθεται καθημερινά στις περιοχές μας, σκοτώνοντας αμάχους, αλλά κανείς δεν μιλά για αυτές τις επιθέσεις ούτε υψώνει τη φωνή του.
»Αυτές οι επιθέσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών στρατιωτών της κυβέρνησης της Δαμασκού, αλλά ούτε γι’ αυτές γίνεται λόγος.
»Όλες οι παραβιάσεις κατά του συριακού εδάφους θα πρέπει να καταγγέλλονται εξίσου και θα πρέπει να λαμβάνεται μια στάση.
»Πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για να τερματιστεί η κατοχή και να σταματήσουν οι τουρκικές επιθέσεις».
«Το κουρδικό ζήτημα στη Συρία είναι ζήτημα δημοκρατίας»
Σε συνέντευξη σε ρωσικό μέσο ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Αστάνα, ο Αϊμάν Σουσάν, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών και Αποδήμων της Συρίας, δήλωσε ότι ο κουρδικός φάκελος θα κλείσει τελείως με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία.
Ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ όρισε αυτή την αξιολόγηση ως «λανθασμένη και ανεπαρκή ερμηνεία» και είπε:
«Το κουρδικό ζήτημα στη Συρία είναι ζήτημα δημοκρατίας που δεν προέκυψε λόγω της παρουσίας ή της απουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.
»Είναι ένα εθνικό ζήτημα που υπάρχει στη Συρία εδώ και δεκαετίες.
»Επομένως, πρέπει να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί μέσα σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο.
»Εάν η κυβέρνηση της Δαμασκού πιστεύει ότι η Αμερική θα αποσυρθεί και ότι θα έχει τον έλεγχο παντού και θα εξαλείψει οτιδήποτε αφορά τους Κούρδους και τη δημοκρατία, είναι λάθος.
»Δεν είναι δυνατόν να λυθούν τα προβλήματα στη Συρία με αυτόν τον τρόπο.
»Ο δρόμος προς μια λύση είναι μέσα από έναν πραγματικό και σοβαρό διάλογο που οδηγεί σε συμφωνία μεταξύ όλων των συριακών μερών.
»Εάν η κυβέρνηση της Δαμασκού σκέφτεται να το λύσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, θα είναι λάθος και θα ωθήσει την περιοχή σε μια μεγαλύτερη κρίση εκτός ελέγχου.
»Η κυβέρνηση της Δαμασκού δεν πρέπει να πιστεύει ότι οι σχέσεις της με τις αραβικές χώρες και με την Τουρκία θα βελτιωθούν, ούτε ότι θα μπορέσει να λύσει όλα της τα προβλήματα χωρίς να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία ή πολιτική αλλαγή.
»Τα συριακά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με βάση αυτούς τους λογαριασμούς.
»Γιατί αυτή η χώρα χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προληφθούν προβλήματα».
«Διακόπηκε ο διάλογος»
«Υπήρξαν αρκετές προσπάθειες για διάλογο με την κυβέρνηση της Δαμασκού μέσω της Ρωσίας, αλλά απέτυχαν.
»Ο διάλογος εξακολουθεί να έχει ανασταλεί και αυτό οφείλεται στη νοοτροπία της κυβέρνησης της Δαμασκού και στην έλλειψη ανοιχτής αλλαγής.
»Νομίζουν ότι “Εάν η Τουρκία επιτεθεί, θα υποτάξουμε την Αυτόνομη Διοίκηση και αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν, θα καλύψουμε το κενό”.
»Για το λόγο αυτό δεν θεωρούν ότι χρειάζεται διάλογος με την Αυτόνομη Διοίκηση και τους ανθρώπους της περιοχής.
»Η κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον λαό της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων, και να αναπτύξει σοβαρό διάλογο.
»Διαφορετικά, εάν θέλει να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις για τον εαυτό της και αγνοήσει το status quo στη Βόρεια και Ανατολική Συρία, θα εξαπατήσει τον εαυτό της.
»Για χάρη του διαλόγου και της λύσης, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Αυτόνομη Διοίκηση, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τους θεσμούς τους».
Ποια είναι αυτά τα κουρδικά κόμματα;
Ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ εξήγησε ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι τα κουρδικά κόμματα, με τα οποία η κυβέρνηση της Δαμασκού λέει ότι συνομιλεί.
Επεσήμανε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άλλοι συνομιλητές για λύση εκτός από την Αυτόνομη Διοίκηση.
«Ίσως εννοούν κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν καμία εξουσία και αποτέλεσμα, τους οποίους θεωρούν ότι είναι εκπρόσωποι των Κούρδων και της περιοχής. βασικούς συνομιλητές και αν αγνοεί αυτούς τους συνομιλητές, σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει λύση».
Εμπόδια στο διάλογο
Σχετικά με τα εμπόδια που στέκονται στο δρόμο του διαλόγου μεταξύ Δαμασκού και Καμισλί [κουρδική «πρωτεύουσα« στη Β/Α Συρία], ο Μπεντράν Τσιγιά Κουρντ δήλωσε:
«Η νοοτροπία της κυβέρνησης της Δαμασκού στέκεται ως εμπόδιο στον πολιτικό διάλογο.
»Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη του διαλόγου.
»Υπήρξαν αρκετές συνομιλίες, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης της Δαμασκού να επιστρέψει στα προ του 2011 απέτρεψε την επιτυχία.
»Οι εγγυήτριες χώρες δεν έχουν σχέδια για λύση, επιτρέποντας έτσι στην κυβέρνηση της Δαμασκού να παραμείνει στη θέση της.
»Ο διχασμός μεταξύ των συριακών κομμάτων και η έλλειψη κοινού εναλλακτικού σχεδίου και πολιτικής αλλαγής αποτελούν επίσης πρόβλημα.
»Η Αυτόνομη Διοίκηση μπορεί, χωρίς καμία αμφιβολία, να γίνει μέρος της λύσης ως πολιτικό και δημοκρατικό σχέδιο, αλλά δεν μπορεί να προωθήσει μόνη της την πολιτική λύση στη Συρία, επειδή η συριακή κρίση έχει γίνει ένα περιφερειακό και διεθνές ζήτημα που εμπλέκει πολλά κόμματα και δυνάμεις.
»Υπάρχουν πολλά εμπόδια για την Αυτόνομη Διοίκηση εντός και εκτός Συρίας.
»Υπάρχει πολιτικός αγώνας. Γίνονται εργασίες για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού μετώπου με τις ομάδες της δημοκρατικής αντιπολίτευσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.