Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ιράκ: «Αγανακτισμένοι διαδηλωτές» εισέβαλαν στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη!

    Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης για ένα περιστατικό καύσης Κορανίου στη Στοκχόλμη, μια ομάδα εξαγριωμένων διαδηλωτών εισέβαλε την Πέμπτη...

   



Εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης για ένα περιστατικό καύσης Κορανίου στη Στοκχόλμη, μια ομάδα εξαγριωμένων διαδηλωτών εισέβαλε την Πέμπτη στη σουηδική πρεσβεία στην ιρακινή πρωτεύουσα της Βαγδάτης.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Shafaq, οι θιγόμενοι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα κοντά στην πρεσβεία, κατάφεραν επιτυχώς να διαπεράσουν την μπροστινή πύλη, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στους χώρους των εγκαταστάσεων.



Ο ανώτατος δικαστής Φαΐκ Ζαϊντάν εξέδωσε την Πέμπτη οδηγία για να κινηθούν οι νομικές ενέργειες που απαιτούνται για την έκδοση ενός πρόσφυγα Ιρακινής καταγωγής που εμπλέκεται στο κάψιμο του Κορανίου στη Σουηδία.

Σήμερα το πρωί, ο σιίτης κληρικός με επιρροή, Μουκτάντα αλ Σαντρ, προέτρεψε τους οπαδούς του να οργανώσουν μια μαζική διαμαρτυρία κατά της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, υποστηρίζοντας την απέλαση του Σουηδού Επιτετραμμένου ως αντίποινα για την προκλητική πράξη βεβήλωσης του Κορανίου που διέπραξε πρόσφυγας ιρακινής καταγωγής στη Στοκχόλμη.

Σε ένα tweet που μοιράστηκε νωρίτερα σήμερα, ο αλ Σαντρ ζήτησε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Σουηδία και την απέλαση των επιτετραμμένων της πρεσβείας της από τη Βαγδάτη, καθώς αντιπροσωπεύει την ανταγωνιστική στάση της χώρας του έναντι του Ισλάμ και την υποστήριξή του στην ηθική διαφθορά.

Ο σιίτης ηγέτης προέτρεψε τις ιρακινές αρχές, να ανακαλέσουν την ιρακινή ιθαγένεια του ατόμου που εμπλέκεται στην πράξη της βεβήλωσης.

Τον χαρακτήρισε ως «περιφρονητικό εγκληματία», και απαίτησε από το δικαστικό σώμα να ζητήσει την έκδοσή του στο Ιράκ ή να τον δικάσει ερήμην και να του επιβάλει ποινή ανάλογη με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία ενάντια στο Ισλάμ και για τα δικαιώματα των Κούρδων έχουν προσβάλει την Άγκυρα, η υποστήριξη της οποίας η Σουηδία πρέπει να εισέλθει στον Οργανισμό της Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Η Σουηδία επεδίωξε την ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Όμως, η Τουρκία που είναι μέλος της Συμμαχίας, ανέστειλε τη διαδικασία, κατηγορώντας τη Σουηδία ότι φιλοξενεί ανθρώπους που θεωρεί τρομοκράτες (Κούρδους μέλη του PKK) και απαιτεί την έκδοσή τους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταδίκασε την πράξη σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να επιτρέπονται διαδηλώσεις κατά του Ισλάμ στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Περίπου 200 παρευρισκόμενοι είδαν έναν από τους δύο διαδηλωτές να σκίζει σελίδες από ένα αντίγραφο του Κορανίου και να σκουπίζει τα παπούτσια του με αυτό πριν βάλει μπέικον μέσα και βάλει φωτιά στο βιβλίο, ενώ ο άλλος μίλησε σε μεγάφωνο.

Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι δεν θα κάνει εικασίες για το πώς η διαμαρτυρία θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαδικασία της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι νόμιμη αλλά όχι κατάλληλη», είπε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην αστυνομία να λάβει αποφάσεις για τις καψίματα του Κορανίου.


Advertisements

REPORT THIS ADΑΠΟΡΡΗΤΟ

The Hellenic Information Team


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.