Μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα… άδυτα της «ΑΣΠΙΔΑΣ», τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησαν το Βασικό...
Μόλις λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα… άδυτα της «ΑΣΠΙΔΑΣ», τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησαν το Βασικό Σχολείο Κυβερνοάμυνας.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Οι προκλήσεις στο σύγχρονο πεδίο έχουν αλλάξει και προστίθενται ολοένα και περισσότερες μεταβλητές, με αιχμή του δόρατος τις νέες τεχνολογίες.
Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει σύντομα την νέα πρόκληση που θα κληθούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι ηγεσίες των ενόπλων δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος είναι οι κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες αποτελούν και τα σημαντικότερα εργαλεία του υβριδικού πολέμου.
Το Σχολείο παρακολούθησαν συνολικά 41 στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως παρακάτω:
● Ένοπλες Δυνάμεις: 25 στελέχη (5 από το ΓΕΕΘΑ, 8 από το ΓΕΣ, 6 από το ΓΕΝ και 6 από το ΓΕΑ).
● Σώματα Ασφαλείας: 8 στελέχη (5 από την Ελληνική Αστυνομία και 3 από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή).
● Προεδρία της Δημοκρατίας: 1 στέλεχος.
● Υπουργεία: 3 στελέχη (1 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και 2 από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).
● ΕΥΠ: 2 στελέχη
● ΓΕΕΦ: 2 στελέχη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω εκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση του γνωστικού πεδίου των συμμετεχόντων με την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής γνώσης στην ασφάλεια, εντοπισμό και αντιμετώπιση επιτυχημένης κυβερνοεπίθεσης, τόσο σε ατομικό όσο και σε δικτυακό επίπεδο, με σκοπό την ταχεία ανταπόκρισή τους στα νέα επιχειρησιακά δεδομένα και στις σύγχρονες ψηφιακές απειλές.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας (ΔΙΚΕΚΥΒ) της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (Γ5).
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 2 ημέρες μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις από δίκτυο χάκερ στην «Τράπεζα Θεμάτων» και σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας). Η ΔΙΚΕΚΥΒ ή «Ασπίδα», όπως αποκαλείται από τα στελέχη, ήταν αυτή που ανέλαβε να εξαλείψει την απειλή και να διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των εξετάσεων.
Το ΓΕΕΘΑ έχει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στήσει την «Ασπίδα» με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων, την διαχείριση θεμάτων cyberwarfare και τις υβριδικές απειλές.
Οι υβριδικές μορφές πολέμου περιλαμβάνουν στρατούς με πληκτρολόγια που ως στόχο έχουν να εξουδετερώσουν κάθε μορφή επικοινωνίας ή δομές οργάνωσης του αντιπάλου προξενώντας χάος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.