Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Κούρσα ΗΠΑ και Κίνας για τους θησαυρούς της Σελήνης – Ποιος θα ξεκινήσει πρώτος τις εξορύξεις μετάλλων

    Στην καυστική κινηματογραφική σάτιρα «don’t look up», ένας μεγιστάνας της τεχνολογίας και βασικός χρηματοδότης της Προέδρου των ΗΠΑ δια...

   



Στην καυστική κινηματογραφική σάτιρα «don’t look up», ένας μεγιστάνας της τεχνολογίας και βασικός χρηματοδότης της Προέδρου των ΗΠΑ διακόπτει την τελευταία στιγμή μια επιχείρηση ανατίναξης ενός μετεωρίτη που θα καταστρέψει τη Γη, παρουσιάζοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πολύτιμων μετάλλων που μεταφέρει.



Η πραγματικότητα δεν διαφέρει πολύ. Τα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, αλλά και μια πληθώρα από ιδιωτικές εταιρείες, έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης, αλλά και των αστεροειδών, εκτιμώντας πως τα κέρδη από τις διαστημικές εξορύξεις θα μπορούσαν να είναι αμύθητα.

«Πριν από μια δεκαετία, αρκετοί επενδυτές ενθουσιάστηκαν με τις κερδοφόρες προοπτικές θέλοντας να γίνουν οι πρώτοι τρισεκατομμυριούχοι του διαστήματος», σημείωσε στο Space ο Άνγκελ Αμπούντ Μαντρίντ, διευθυντής του Κέντρου Διαστημικών Πόρων στο School of Mines στο Κολοράντο.

«Τα σχέδια τους αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξα για εκείνη την εποχή», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και τα κράτη, στο πλαίσιο της εξερεύνησης του διαστήματος, είχαν εστιάσει σε γεωτρήσεις για τον εντοπισμό ζωτικής σημασίας πόρων, όπως για παράδειγμα το νερό. Σήμερα, σημειώνει, η ιδέα της διαστημικής εξόρυξης έχει ωριμάσει σε σημείο που δεκάδες startup εταιρείες, αλλά και πολύ μεγαλύτερες, αναπτύσσουν σχέδια και προωθούν επενδύσεις για την αξιοποίηση των διαστημικών πόρων. Ασφαλώς και τα σκήπτρα παραμένουν στα χέρια των υπερδυνάμεων, και κυρίως των ΗΠΑ και Κίνας.


Ο ανταγωνισμός αυξάνεται ενώ τα ερωτήματα πληθαίνουν: Ποιος και με ποιον τρόπο θα λάβει τα δεδομένα που απαιτούνται για τον εντοπισμό πολύτιμων μετάλλων στο διάστημα; Ποιος θα προσδιορίσει τις συγκεντρώσεις των υλικών, ποιος θα σκάψει και θα τα εξορύξει; Και ποιος θα αξιοποιήσεις αυτούς τους πόρους; Και τελικά… Ποιος θα «τρυπήσει» πρώτος. Η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διάστημα δεν εμποδίζει την εξόρυξη πόρων. Όσον αφορά στην απαγόρευση κατοχής ενός πλανητικού σώματος, πολλοί εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες πως πρόκειται απλώς για έναν θεωρητικό περιορισμό της Συνθήκης, που δεν έχει δοκιμαστεί και είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσει στην πράξη.

Στην παρούσα φάση, το διαστημικό «Ελ Ντοράντο» είναι η Σελήνη. «Βραχυπρόθεσμα όλα έχουν να κάνουν με το φεγγάρι», αναφέρει ο Άνγκελ Αμπούντ Μαντρίντ. Υπογραμμίζει όμως πως ενδεχομένως να αποδειχθεί στο μέλλον ότι ο μεγαλύτερος πλούτος βρίσκεται στους αστεροειδείς. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.