Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία «Καθώς κτίζουμε τον Αιώνα της Τουρκίας, θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητά μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτ...
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
«Καθώς κτίζουμε τον Αιώνα της Τουρκίας, θα συνεχίσει να είναι προτεραιότητά μας η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου, που είναι βασικό στοιχείο του νησιού», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Λίγα 24ωρα μετά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα, ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης σημείωσε ότι:
«Μελετήσαμε τα βήματα που κάνουμε και θα κάνουμε για να μετατραπεί η (παράνομη )‘’τδβκ’’ σε ελκυστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κατοχική πλευρά εντάσσει στον «Τουρκικό Αιώνα», ένα μεγαλεπήβολο αλαζονικό και εξωπραγματικό όραμα, που περιλαμβάνει και την αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Ένα σχέδιο, το οποίο προφανώς και δεν είναι καινούργιο, πλην όμως φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση οι τουρκικές προσπάθειες έχουν ενταθεί.
Την ώρα κατά την οποία, λοιπόν, Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς έχουν εντείνει την εκστρατεία τους, έχουν επιστρατευθεί διάφοροι σκληροπυρηνικοί εκφραστές του τουρκικού εθνικισμού για να εξηγήσουν το διχοτομικό αφήγημα τους.
Ένας από αυτούς είναι ο πρώην «πρέσβης» και πρώην διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος δήλωσε ότι η νέα πολιτική τονίζει την ανάγκη αναγνώρισης της (παράνομης) «τδβκ», υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε χώρες που τείνουν να αναγνωρίσουν την (παράνομη) «τδβκ».
Ισχυρίστηκε δε και τα εξής:«Οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ το επιτρέπουν αυτό- μετά την κατάρρευση μετά το Κραν Μοντάνα είπε να πάμε να σκεφτούμε, να περάσουμε από τη διαδικασία επαναξιολόγησης και να βρούμε νέες ιδέες. Αυτή είναι η νέα μας ιδέα και πολιτική.
Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να μη μας κρύβουν τον ήλιο. Ποιος έχει το δικαίωμα να απειλεί αυτό και εκείνο και να λέει να μην αναγνωρίσουμε αυτό το κράτος με τις αποφάσεις που παίρνουν στον ΟΗΕ χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ξέρουμε ότι οι ίδιοι δεν θα μας αναγνωρίσουν, γι’ αυτό λέμε να μην κρύβουν τον ήλιο. Έχω δει πώς ασκούν πίεση σε χώρες που έχουν την τάση ή είναι έτοιμες να μας αναγνωρίσουν και μας εμποδίζουν» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών -ΓΤΠ).
Ο Ερτούγ, ο οποίος επαναλάμβανε εν πολλοίς τα όσα λένε αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε πως «το γεγονός ότι είμαστε μια επίσημα μη αναγνωρισμένη χώρα δεν σημαίνει ότι είμαστε μια μη αναγνωρισμένη χώρα ή ότι δεν αναγνωρίζουμε κάποια στοιχεία αναγνώρισης.
Σήμερα, έχουμε γραφεία εκπροσώπησης σε σχεδόν 30 χώρες. Είμαστε μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και των θυγατρικών τους οργανώσεων…». Και έσπευσε να υπενθυμίσει και τα εξής:
Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναγνωριστεί η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση αντιστράφηκε και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίστηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας τους».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει όταν προτάσσει το θέμα της αναγνώρισης της αποσχιστικής οντότητας και πως εσχάτως έχει αναπτύξει και ένα συγκεκριμένο αφήγημα.
Άλλωστε, ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την αναγνώριση του ψευδοκράτους, «επισημοποίησε» την αξίωση του και την έθεσε στο ανώτατο όργανο του Διεθνούς Οργανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.