Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Καύσωνας: Ξεκινά η βδομάδα «καμίνι», πρόγνωση ακόμα και για 45 βαθμούς, συναγερμός για φωτιές

  Σε ρυθμούς καύσωνα αρχίζει να κινείται η χώρα, καθώς από την Τετάρτη (12.7.2023) αναμένεται θερμή εισβολή που θα απογειώσει την θερμοκρασ...

 



Σε ρυθμούς καύσωνα αρχίζει να κινείται η χώρα, καθώς από την Τετάρτη (12.7.2023) αναμένεται θερμή εισβολή που θα απογειώσει την θερμοκρασία.



Η Ελλάδα θα χτυπηθεί από καύσωνα διαρκείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή (14.07.2023) που δεν αποκλείεται η θερμοκρασία έστω και τοπικά να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. Για περίπου μία εβδομάδα με δέκα ημέρες η κατάσταση θα είναι αφόρητη σε πολλές περιοχές. Σήμερα (10.07.2023) αναμένεται η ΕΜΥ να βγάλει έκτακτο δελτίο καιρού.

Μάλιστα, επειδή το τέλος του καύσωνα θα συνοδεύεται από μελτέμι, είναι τεράστιος ο κίνδυνος στη συνέχεια για πυρκαγιές, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα κινηθεί μεταξύ 31-37°C.

Η Τρίτη θα είναι μια μεταβατική ημέρα, καθώς το θερμόμετρο θα δείξει έως 38°C, ενώ από την Τετάρτη 12 Ιουλίου ξεκινάει ο καύσωνας με θερμοκρασίες 40-42°C.

Η θερμοκρασία θα σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές, ενώ στην Αττική θα αγγίξει τους 40, με τις τιμές αυτές να διατηρούνται τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο.




Στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες, ενώ την Πέμπτη η ζέστη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τις περισσότερες περιοχές της χώρας να έχουν θερμοκρασίες άνω των 40°C.

Την Παρασκευή αναμένεται να κορυφωθεί η ζέστη με 44 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές, με τον υδράργυρο να δείχνει και 45 βαθμούς τοπικά. Θα είναι ουσιαστικά η πιο δύσκολη ημέρα του καύσωνα.

Από το Σάββατο 15 Ιουλίου ως και την Τετάρτη 19 του μήνα η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 38 βαθμούς. Παράλληλα από την Κυριακή και μετά αναμένεται να ακολουθήσει ένα μελτέμι κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Θα επικρατήσουν βοριάδες 6 με 7 μποφόρ μετά από παρατεταμένη ζέστη και ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.
Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να υποστεί κάποιος θερμοπληξία.

Σε περίπτωση ωστόσο που αυτό συμβεί, οι ειδικοί συνιστούν:

– Βρίσκουμε σκιερό μέρος,

– Αφαιρούμε περιττά ρούχα,

– Πίνουμε νερό ή χυμό,

– Τρώμε λίγο αλάτι,

– Καθόμαστε σε ύπτια θέση.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά ο εν λόγω καύσωνας μοιάζει να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.