Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το πιο μολυσμένο από πυρηνικά νησί του κόσμου είναι ακατοίκητο εδώ και 77 χρόνια

    Σαν σήμερα, την 1η Ιουλίου του 1946, ένα πολεμικό αεροσκάφος έριξε μια ατομική βόμβα ανάμεσά σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία κοντά στις ...

   



Σαν σήμερα, την 1η Ιουλίου του 1946, ένα πολεμικό αεροσκάφος έριξε μια ατομική βόμβα ανάμεσά σε παροπλισμένα πολεμικά πλοία κοντά στις ακτές του Μπικίνι. Κάποια από αυτά βυθίστηκαν αμέσως ενώ τα υπόλοιπα απέμειναν να επιπλέουν μισοδιαλυμένα.

Ήταν η πρώτη από τις δύο πυρηνικές δοκιμές με την ονομασία «Επιχείρηση Σταυροδρόμι», που είχαν στόχο να εξακριβώσουν τις επιπτώσεις μιας πυρηνικής έκρηξης στη θάλασσα και την ισχύ με την οποία θα μπορούσε να χτυπήσει έναν εχθρικό στόλο.

Μετά την «επιτυχία» της πρώτης δοκιμής, η αισιοδοξία της ηγεσίας του στρατού για την αποτελεσματικότητα του νέου της όπλου αυξήθηκε σημαντικά και ορίστηκε άμεσα η δεύτερη δοκιμή για τις 22 Ιουλίου. Η δεύτερη δοκιμή, με άλλη μια βόμβα να εκρήγνυται αυτή τη φορά μέσα στο νερό, θεωρήθηκε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Οι πυρηνικές δοκιμές στην Ατόλη Μπικίνι αποτελούνταν από την έκρηξη συνολικά 23 πυρηνικών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1946 και 1958 στην Ατόλη Μπικίνι στα Νησιά Μάρσαλ. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε 7 τοποθεσίες δοκιμών στον ίδιο τον ύφαλο, στη θάλασσα, στον αέρα και υποβρύχια. Τα δοκιμαστικά όπλα παρήγαγαν μια συνδυασμένη απόδοση σχάσης 42,2 Mt TNT σε εκρηκτική ισχύ.

Ρίξανε βόμβα, 1.000 φορές πιο ισχυρή από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Το πιο μολυσμένο από πυρηνικά νησί στον κόσμο παραμένει ακατοίκητο περισσότερο από 70 χρόνια μετά τη χρήση του, από τις ΗΠΑ, για πυρηνικές δοκιμές. Μιλάμε για το νησάκι Bikini Atoll στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν το 1946, έτσι ώστε ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών να μπορέσει να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι το 1958.

Στους 167 κατοίκους του νησιού είπαν ότι οι δοκιμές ήταν απαραίτητες για την πρόληψη μελλοντικών πολέμων και ξεκίνησαν μόλις ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρηνικές επιθέσεις στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Το Bikini Atoll επιλέχθηκε ως το σημείο δοκιμών καθώς βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ και σε απόσταση 1.000 μιλίων από μια βάση από την οποία μπορούσαν να απογειωθούν τα βομβαρδιστικά τους αεροπλάνα. Συνολικά, πυροδοτήθηκαν 23 πυρηνικά όπλα, σε περιοχές συμπεριλαμβανομένου του υφάλου, στον αέρα αλλά και υποβρύχια.

Μεταξύ των δοκιμών ήταν μια θερμοπυρηνική βόμβα που πυροδοτήθηκε την 1η Μαρτίου το 1954, κατά την οποία οι επιστήμονες υπολόγισαν λάθος τους 15 μεγατόνους TNT. Περίμεναν ότι θα ήταν περίπου 4 έως 8 μεγατόνων TNT και ήταν σχεδόν η διπλάσια.

Για να καταλάβετε τη διαφορά, η βόμβα αυτή ήταν 1.000 φορές πιο ισχυρή από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Πριν γίνουν οι δοκιμές, οι κάτοικοι του νησιού ενημερώθηκαν αρχικά ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο νησί στο μέλλον. Έτσι και έγινε και το 1970 μερικές οικογένειες επέστρεψαν, αλλά οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι ανέπτυξαν επικίνδυνα επίπεδα «στροντίου-90» και ότι τα επίπεδα «καισίου-137» είχαν αυξηθεί κατά 75%.

Οι περισσότεροι πρώην κάτοικοι μεταφέρθηκαν μόνιμα 450 μίλια μακριά, στο νησί Κιλί, ενώ κάποιοι έμειναν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά το πέρασμα του χρόνου, οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το νησί δεν είναι ασφαλές για επίσκεψη.

Πηγή: gazzetta.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.