Τα φρούτα εμφανίζουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και προάγουν την υγεία. Πέρα όμως από το κομμάτι της υγείας βοηθούν και στον κορεσμό...
Τα φρούτα εμφανίζουν πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και προάγουν την υγεία. Πέρα όμως από το κομμάτι της υγείας βοηθούν και στον κορεσμό. Για την ακρίβεια, οι φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν νερό. Έτσι, σε βοηθούν να χορταίνεις πιο εύκολα, αλλά και πιο γρήγορα. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορείτε να πάρετε πολλά αντιοξειδωτικά από αυτά. Έχετε σκεφτεί όμως ποτέ, να φάτε ένα άγουρο φρούτο;
Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε πρέπει να έχετε κάποια οφέλη ή λόγους για να το κάνετε. Τα περισσότερα από τα φρούτα έχουν τα δικά τους οφέλη από την κατανάλωση τους σε διαφορετικά στάδια.
Ποια φρούτα είναι πιο υγιεινά για την υγεία; Τα άγουρα ή τα ώριμα;
Όταν αγοράζετε φρούτα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι αγοράζουν άγουρα. Σύμφωνα με την Shilpa Singh, κλινική διατροφολόγο από το νοσοκομείο Fatima Lucknow, ορισμένα άγουρα φρούτα παρέχουν καλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών από τα ώριμα. Επίσης, έχουν μικρότερη ποσότητα ζάχαρης, επομένως τα καθιστούν υγιεινή επιλογή για διαβητικούς.
Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα ώριμα φρούτα έχουν περισσότερες θερμίδες απ’ όσες τα άγουρα επειδή είναι πιο γλυκά, αλλά αυτό δεν ισχύει.
Η αυξημένη γλυκύτητα οφείλεται στο ότι τα ώριμα φρούτα περιέχουν περισσότερα σάκχαρα και έτσι έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (είναι η ταχύτητα με την οποία αυξάνει ένα τρόφιμο το σάκχαρο στο αίμα) απ’ ό,τι τα άγουρα. Η άγουρη (πράσινη) μπανάνα λ.χ. έχει 20% σάκχαρα, ενώ όταν ωριμάσει και αρχίσει να μαυρίζει έχει 80% σάκχαρα.
Ορισμένα άγουρα φρούτα, εξάλλου, όπως οι πράσινες μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άπεπτες διαιτητικές (φυτικές) ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο κορεσμό της πείνας και αργή παροχή ενέργειας (θερμίδων) στον οργανισμό.
Συνεπώς, όσο πιο άγουρα είναι τα φρούτα με τόσο πιο αργό ρυθμό αυξάνουν το σάκχαρο και τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη, αναφέρει η Singh.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.