Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Προτεραιότητά μας να ξεριζωθούν οι πράκτορες της Μόσχας από τις υπηρεσίες

  Το όλο και πιο δημοφιλές φιλορωσικό κόμμα της Αναγέννησης (‘Βαζράζντανε’) της Βουλγαρίας έσπασε τα γραφεία της ΕΕ στη Σόφια, απέκλεισε σω...

 



Το όλο και πιο δημοφιλές φιλορωσικό κόμμα της Αναγέννησης (‘Βαζράζντανε’) της Βουλγαρίας έσπασε τα γραφεία της ΕΕ στη Σόφια, απέκλεισε σωματικά τους βουλευτές στο κοινοβούλιο, απείλησε τον κόσμο στις παρελάσεις υπερηφάνειας και κάλεσε για την καταστροφή των εχθρών του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν – και τι συνέβη; Τίποτα το ιδιαίτερο.



Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για μια σειρά από μυστηριώδεις εκρήξεις σε εργοστάσια όπλων, περιστατικά που έχουν τεθεί υπό έντονο έλεγχο καθώς η Σόφια αυξάνει την παραγωγή όπλων για εξαγωγή στην Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σοβαρή ρωσική επίθεση σε βουλγαρικό έδαφος, οι ανακριτές στη Σόφια έχουν κατηγορηθεί για χρόνια αδράνειας, συγκάλυψης και αναβλητικότητας.

Σε συνέντευξή του στο Politico, ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, δήλωσε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτό το μοτίβο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ασφαλείας που κλείνουν τα μάτια όταν πρόκειται για τη διερεύνηση υποθέσεων στις οποίες η Μόσχα μπορεί να τραβήξει τα νήματα.

Ο Ντένκοφ ανέβηκε στην εξουσία στις 6 Ιουνίου προγραμματίζοντας να οδηγήσει την ασταθή κυβέρνησή του σε μια πορεία υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας σε μια χώρα όπου η ρωσική προπαγάνδα και τα δίκτυα εξουσίας που ασκούνταν μέσω κατασκοπευτικών υπηρεσιών και του οργανωμένου εγκλήματος κατέχουν τεράστια δύναμη.

Ωστόσο, στην αρχή της προσπάθειάς του να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τους μοχλούς της ρωσικής επιρροής, έκανε το ασυνήθιστο βήμα να απευθύνει ευθεία έκκληση στο υπέρ-εθνικιστικό κόμμα Αναγέννησης που είναι υπέρ του Κρεμλίνου, λέγοντας ότι οι αρχές πρέπει να διερευνήσουν εάν η συμπεριφορά του έχει περάσει τις νόμιμες κόκκινες γραμμές.

Στις 27 Ιουνίου, ο Ντένκοφ κατηγόρησε δημόσια το κόμμα, του οποίου η υποστήριξη έχει αυξηθεί σε περίπου 16% από 10% το φθινόπωρο, ότι είναι «νεοφασιστικό» και διεξάγει «πόλεμο ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες».

Ερωτηθείς σχετικά με το κάλεσμά του για δράση κατά του ‘Βαζράζντανε’ είπε ότι οι Βούλγαροι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει συχνά τον κανόνα από τον τίτλο της τελευταίας ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ‘Eyes Wide Shut’, στην προσέγγισή τους στη ρωσική παρέμβαση.

Θα ‘εκκαθαριστούν’ τις μυστικές υπηρεσίες

Μία από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών για να ξεριζώσει τους πράκτορες της Μόσχας.

Στις προσπάθειες των αρχών, ωστόσο, αντιστέκεται ο Πρόεδρος Ράντεφ, ο οποίος θεωρείται φιλομοσκοβίτης και υπογράφει επί του παρόντος τις εντολές για τον διορισμό των επικεφαλής των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας, αποτρέποντας οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα.

Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αλλάξει το νόμο, κάτι που θα διαρκέσει «έναν ή δύο μήνες», είπε ο Ντένκοφ, «εκτός εάν ο πρόεδρος αλλάξει γνώμη, κάτι που νομίζω ότι θα ήταν πολύ λογικό γι’ αυτόν».

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη στην προσπάθεια να απαλλάξει τη χώρα του από τη ρωσική επιρροή: όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν μπορεί να πει κανείς πόσο μακριά εκτείνεται η εμβέλεια της Μόσχας.

dnes.bg

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.