Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ... Μητσοτάκης: Στόχος να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς με την Τουρκία – Αν συμφωνήσουμε, πάμε στη Χάγη

   Η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία μετά από 4 χρόνια, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρι...

  



Η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία μετά από 4 χρόνια, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στην οποία ανέπτυξε τις θέσεις της Ελλάδας για τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για προσφυγή στην Χάγη. «Αυτό που θέλουμε είναι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και αυτό δεν κτίζεται από τη μία ημέρα στην άλλη», είπε.

«Εμείς έχουμε τις δικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και πιστεύω ότι ανεξάρτητα από τις σχέσεις με την Τουρκία εμείς θα έχουμε κάποια καλά νέα σε σχέση με την βοήθεια που μπορεί να έχουμε από πλεονάζοντα εξοπλισμό των ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι έθεσε θέμα Ροδόπης στον πρόεδρο Ερντογάν, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας και «δικό μας μέλημα να εξασφαλίσουμε ίσους όρους συμμετοχής στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας της Θράκης.»
Η συνάντηση με Ερντογάν

«Η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με την Τουρκία μετά από 4 χρόνια». Και «επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μία στροφή στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα». «Είναι καλύτερα να ζούμε σαν ευτυχισμένοι γείτονες, παρά να είμαστε στα κόκκινα», τόνισε και συνέχισε: «Να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Μία είναι η διαφορά, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».




Ο μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και άλλες διαφορές, όπως το μεταναστευτικό. Σκοπός είναι να λύσουμε τον πυρήνα των διαφορών, εφόσον συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη. Υπάρχει μία τολμηρή ατζέντα, που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Η διαφύλαξη του καλού κλίματος, ακόμη και αν δεν συμφωνήσουμε στον πυρήνα, είναι σημαντική. Δεν είμαστε αφελείς. Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.»

Σε ερώτηση αν εμπιστεύεται τον Τούρκο Πρόεδρο είπε: «Σίγουρα έρχεται ο ίδιος από μεγάλη εκλογική νίκη και ίσως αυτό να τον απελευθερώνει από το να χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση. Εισέπραξα διαφορετική ατμόσφαιρα. Αυτό πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια».
Για την Χάγη

Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στο θέμα της Χάγης μετά από σχετική ερώτηση είπε: «Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα τα διεθνές δίκαιο να λύσει τη μεγάλη διαφορά με την Τουρκία; Η απάντηση είναι ναι. Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης. Είμαστε μακριά από αυτό το σενάριο και θα είχαν ρόλο και η Βουλή και τα κόμματα. Πράγματι η Τουρκία ήταν πολύ επιθετική τα τελευταία χρόνια όπως το καλοκαίρι του 2020. Και κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους. Έχω υποχρέωση να διερευνήσω αν υπάρχει ένα παράθυρο. Μπορεί και να μην υπάρχει τελικά».
Οι εξοπλισμοί

Σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς της Τουρκίας είπε ότι η άποψη του Κογκρέσου ότι οποιαδήποτε πώληση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ ισχύει. «Κύριο μέλημα των ΗΠΑ είναι να υπάρχει ηρεμία και ασφάλεια στην ανατολική μεσόγειο. Υπάρχουν και διμερείς συζητήσεις Ελλάδος – ΗΠΑ έχοντας υπογράψει μια πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις ως προς τη στήριξη που μας παρέχουν. Δεν αναφέρομαι μόνο στα F-35 αλλά και στη δυνατότητα να προμηθευτούμε δωρεάν πλεονάζον υλικό», συνέχισε και υπενθύμισε πως ήταν η κατάσταση πριν από τέσσερα χρόνια στα εξοπλιστικά προγράμματα των δύο χωρών. «Η δική μας υποχρέωση ήταν πάντα η Ελλάδα να έχει ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και αυτό το έχουμε καταφέρει να το πετύχουμε», τόνισε.
ΕΕ-Τουρκία

Για τη στάση της Ευρώπης υπενθύμισε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού συμβουλίου με δύο δρόμους. «Ελπίζουμε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο. Εκεί είμαστε στο τραπέζι, είναι και η Λευκωσία. Εκεί η υποχρέωση της Τουρκίας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι με αφετηρία τη λύση των δύο κρατών, είναι κάτι που πρέπει να το θέσουμε στα υπόψη μας», συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Ροδόπης είπε ότι το έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε πως η ερμηνεία της Λοζάνης δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. «Αυτό το ζήτημα αφορά την Ελλάδα. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι δικοί μας Ευρωπαίοι πολίτες», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.