Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα του ΠΟΥ και ελέγχεται ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία...
Ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι η αλόη βέρα βρίσκεται εδώ και χρόνια στη λίστα του ΠΟΥ και ελέγχεται ως πιθανώς καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο.
Η αλόη βέρα έχει προστεθεί από το 2016 στην ομάδα 2Β στη λίστα του ΠΟΥ μετά από διετή μελέτη σε αρουραίους που διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων το πόσιμο νερό ήταν ενισχυμένο με ένα εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνους του παχέος εντέρου.
Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μιλώντας στο newsit.gr, εξηγεί ότι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες σε αυτή την λίστα, “η πρώτη αφορά την αποδεδειγμένη στον άνθρωπο καρκινογόνος ουσία, η δεύτερη αφορά το ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις και στην δεύτερη κατηγορία υπάρχουν δύο υποκατηγορίες που υπάρχουν αποδείξεις από πειραματόζωα, επειδή μπορεί η δράση που λειτουργεί στα πειραματόζωα να λειτουργεί και στον άνθρωπο. Πρέπει, όμως, να διερευνηθεί για να καταλήξουν σε συμπέρασμα αν είναι καρκινογόνος ή όχι”.
Επομένως, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φιλόπουλο, «η αλόη βέρα δεν εντάσσεται στα επιβεβαιωμένα καρκινογόνα για τον άνθρωπο» και “δεν είναι κάτι που πρέπει να μας τρομάζει και να μας ανησυχεί”, αλλά πρέπει “να το έχουμε υπόψιν μας”.
Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σημειώνει ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι δοσολογίες “ένα από τα προβλήματα σε αυτά τα πράγματα είναι να να προσδιορίσεις ποια είναι η δόση που είναι καρκινογόνος, είναι πολύ σημαντικό αυτό”.
Κλείνοντας, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος τονίζει ότι αυτό που τους απασχολεί κυρίως, είναι τα αποδεδειγμένα καρκινογόνα: “Περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει, πώς θα δικαιολογηθεί και αναλόγως θα βγάλουμε και εμείς μια ανακοίνωση για να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή βάση”.
Αναστασία Σταματοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.