Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο εγκάθετος της τουρκίας στην Κύπρο, Τατάρ, αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπρια...

   



Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους θα μπορούσαν να επαναληφθούν μόνο μετά από αλλαγή της θέσης τους.



Η τηλεφωνική τους συνομιλία αναφέρθηκε την Παρασκευή από το γραφείο του Τατάρ, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου των Κατεχόμενων Εδαφών από το τουρκικό στρατό που αναφέρεται ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), η οποία δεν αναγνωρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα και την οποία οι ελληνοκυπριακές αρχές αποκαλούν Ψευδοκράτος, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Τατάρ η διαπραγματευτική διαδικασία, που ανεστάλη το 2017, μπορεί να επαναληφθεί μόνο με την επιβεβαίωση της ίσης κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της ΤΔΒΚ.

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση συνεχίζει τη μαξιμαλιστική και ασυμβίβαστη θέση της. Επομένως, χωρίς να αλλάξει η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που θεωρεί τον εαυτό της τη μόνη απόλυτη κυρίαρχη και νόμιμη διοίκηση του νησιού, είναι αδύνατο να βρεθεί κοινό έδαφος», είπε ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το γραφείο του Τατάρ, που αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, ο Γκουτέρες φέρεται να τόνισε ότι τρίτα μέρη δεν μπορούν να παρέμβουν στη λύση του Κυπριακού χωρίς τη συγκατάθεση των δύο κοινοτήτων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε επίσης τη σημασία της αξιοποίησης των ευκαιριών για συμβιβασμό στην Κύπρο.

Για τις προοπτικές κυπριακής διευθέτησης μίλησε την Παρασκευή και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε αντίθεση με τον Τατάρ, ο οποίος τάχθηκε κατά της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίλυση του προβλήματος του διαιρεμένου νησιού, αντίθετα, υποστήριξε την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για το Κυπριακό, που αποτυπώνονται στην τελική του δήλωση, αποτελούν το πρώτο σημαντικό βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κύπρου, τις οποίες πρότεινε λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, περιλαμβάνουν επίσης το διορισμό ειδικού εντεταλμένου της ΕΕ για τη διευθέτηση του Κυπριακού, ο οποίος θα συμμετάσχει σε όλες τις επόμενες διαπραγματεύσεις.

Οι αρχές στη Λευκωσία προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι αυτός ο ρόλος θα πάει σε μια γνωστή και έγκυρη πολιτική προσωπικότητα.

«Moskovskiy komsomolets»

The Hellenic Information Team


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.