Αρκετό χρονικό διάστημα ομιλούμε για την πίεση που ασκεί η ελληνική πλευρά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προμηθευτούν οι ένοπλες ...
Αρκετό χρονικό διάστημα ομιλούμε για την πίεση που ασκεί η ελληνική πλευρά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να προμηθευτούν οι ένοπλες δυνάμεις ορισμένα μέσα που θα δώσουν πολύτιμες ανάσες. Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στην Hellas Journal από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφορούν ένα από τα προγράμματα «φωτιά» για τις ένοπλες δυνάμεις. Και οι άνθρωποι που μας μεταφέρουν την είδηση, σημειώνουν με νόημα ότι κάτι τρέχει εδώ και λίγες ώρες ανάμεσα στις Λεωφόρους Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων…
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL
Οι επόμενες ώρες ή και ημέρες (όχι πολλές) πιθανά να είναι αυτές της επισημοποίησης μιας απαντητικής επιστολής εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή σίγουρα δεν αφορά τα F-35 αλλά μάλλον τον πολύπαθο κλάδο των εναέριων μεταφορών. Άλλωστε όπως όλα έδειξαν ακόμη και πριν τη Σύνοδο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η «καυτή» ατζέντα που αφορά τα μαχητικά 5ης γενιάς έχει λάβει μια γενναία, διπλωματική παράταση, που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το βέβαιο είναι ότι στο αεροπορικό επιτελείο «καίγονται» περισσότερο για την καθημερινότητα, την κάλυψη αναγκών και τις πάγιες ή έκτακτες μεταφορές κι όχι για την αμεσότητα απάντησης (LOA) των stealth αεροσκαφών. Απαιτείται άλλωστε μια σειρά διαδικασιών πριν την έλευσή τους σε έργα υποδομής, την εκπαίδευση μηχανικών και αεροπόρων, μέχρι να φτάσουμε χρονικά στην τροχοδρόμησή τους στην Ανδραβίδα περί τα τέλη της δεκαετίας.
Και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκαι, μίλησε για το «πλεονάζον υλικό» made in USA, λέγοντας ότι «δεν αναφέρομαι στην έγκριση για τα F-35, η οποία από μόνη της είναι πολύ σημαντική, αλλά και σε δυνατότητες να προμηθευτούμε πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι ΗΠΑ το κάνουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση για έναν πολύ καλό σύμμαχο, όπως είναι η Ελλάδα.»
Το καινούριο «υλικό» σίγουρα δεν είναι το δωρεάν, όμως αν πρόκειται όντως για μια απάντηση που αφορά «μεταφορικά φτερά», έστω και μεταχειρισμένα αυτό θα φανεί μέσα από την επιστολή και τις διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν και τι είδους κονδύλια θ’ απαιτούνται. Οι πληροφορίες του «σταγονόμετρου» λένε πως πρόκειται για μια απάντηση η οποία αφορά τόσο νέα, όσο και μεταχειρισμένα C-130 από την USAF.
Ο πολύπαθος στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών C-130 έχει περάσει από πολλά και τα προβλήματα που έχει την παρούσα στιγμή είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην λύση τους, ενώ όσες προσπάθειες επιχειρήθηκαν την περασμένη τετραετία δεν υλοποιήθηκαν. Η πρόταση που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι πριν παραδοθεί στο ελληνικό επιτελείο αφορά καινούρια, C-130J αλλά και μεταχειρισμένα, όπως δηλαδή έχει ζητήσει εδώ και καιρό η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας μέσω LOR.
Το βέβαιο είναι πως μόλις το αεροπορικό επιτελείο πάρει στα χέρια του την απάντηση των Αμερικανών για τα νέα και μεταχειρισμένα μεταφορικά αεροσκάφη, θα την επεξεργαστεί και θα σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο πιθανά να διαρθρωθεί το μέλλον της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Ήδη οι μηχανικοί της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και του Κρατικού Αεροπορικού Εργοστασίου έχουν δουλέψει σκληρά ώστε να μην φτάσει ο στόλος σε μηδενική διαθεσιμότητα.
Το επόμενο διάστημα η ΕΑΒ έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει και εκείνη τρία συνολικά C-130 ενώ σε διαδικασία μακράς επιθεώρησης βρίσκεται κι ένα ακόμη αεροσκάφος στην Πορτογαλία. Και όλα αυτά την στιγμή που δεν έχουν σταματήσει και οι συζητήσεις με το Ισραήλ για την μεταφορά στο Τελ Αβίβ τριών C-130 για την ταχύρρυθμη συντήρησή τους.
Για τον λόγο αυτόν ακριβώς, σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές ότι όποια κι αν είναι η απάντηση των Αμερικανών, χρειάζεται επανασχεδιασμός για τον στόλο των μεταφορικών C-130 ώστε ότι πάρει η αεροπορία να είναι εκείνο ακριβώς που έχει ανάγκη από την στιγμή που πρόκειται να επιστρέψουν και υφιστάμενα αεροσκάφη στην ενεργό δράση.
Το σχήμα νέων C-130J και ορισμένων παλαιότερων, παρόμοιων με τα ελληνικά υφιστάμενα μεταφορικά αεροσκάφη θεωρείται μια ενδεδειγμένη λύση την οποία έχει αντιμετωπίσει με πολλές χώρες και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Πάντως και στην ενημέρωση που έγινε στον νέο υπουργό Νίκο Δένδια από την πολεμική αεροπορία ως κορυφαία προτεραιότητα είναι η ανανέωση, αναβάθμιση και αναπτέρωση του μεταφορικού στόλου που καλύπτει ανάγκες κυρίως του κοινωνικού συνόλου και βεβαίως των ενόπλων δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.