Τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που «ξεκλειδώνει» η προμήθεια των μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου Patroller αναλύουν στην «Κ» ανώτατε...
Τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που «ξεκλειδώνει» η προμήθεια των μη επανδρωμένων συστημάτων τύπου Patroller αναλύουν στην «Κ» ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Η ένταξη τους στο ελληνικό οπλοστάσιο πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων ενώ οι προηγμένοι αισθητήρες τους μπορούν να εντοπίσουν κινούμενους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις.
Από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η βάση των τεσσάρων UAV θα βρίσκεται στο Καστέλι Ηρακλείου και από εκεί θα επιτηρούν όλες τις περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος από τον Έβρο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Η επιχειρησιακή ακτίνα δράσης των Patroller φτάνει τα 150 – 200 χιλιόμετρα, ωστόσο, για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εμβέλεια τους, το ΓΕΣ εξετάζει την τοποθέτηση ενδιάμεσων σταθμών στη Ρόδο, τη Σκύρο και τον Εβρο ώστε ο έλεγχος των UAV να περνάει από τον έναν σταθμό στον άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ένα Patroller που απογειώνεται από την Κρήτη θα μπορεί να επιχειρήσει στον Εβρο μέσω ενός μηχανισμού «hand-over» καθώς θα ελέγχεται από διαδοχικούς σταθμούς μέχρι να φτάσει στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Σταθμοί ελέγχου μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, δίνοντας στα Patroller τη δυνατότητα να πετάξουν σε περιοχές πολλά μίλια μακριά από τη βάση τους, καλύπτοντας τις θαλάσσιες ζώνες στα νότια και ανατολικά της Κρήτης. Η ένταξη τους σε υπηρεσία θα «ελαφρύνει» το έργο των ισραηλινών UAV HERON που σε καθημερινή βάση μεταφέρουν εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων του Λιμενικού, του ΓΕΕΘΑ και της Frontex ενώ θα προσφέρει περισσότερα «μάτια» στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και τη δυνατότητα ανάθεσης συγκεκριμένων αποστολών όπως η έρευνα και διάσωση και η αναγνώριση/κατάδειξη στόχων.
Ο ρόλος της NSPA
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.