Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ήλθε η ώρα να δούμε ελληνικά Τακτικά UAV στις Ένοπλες Δυνάμεις

   Από Σάββας Δ. Βλάσσης Τον περασμένο μήνα, ανανεώθηκε κατά ένα έτος, μέχρι τον Μάιο του 2024, η σύμβαση χρονομισθώσεως των δύο UAV τύπου ...

  



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον περασμένο μήνα, ανανεώθηκε κατά ένα έτος, μέχρι τον Μάιο του 2024, η σύμβαση χρονομισθώσεως των δύο UAV τύπου Heron I που αξιοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η εξαγορά τους μετά την λήξη της χρονομισθώσεως, θεωρείται δεδομένη.



Στις 19 Ιουνίου μόλις, ανατέθηκε σύμβαση στην γαλλική Safran Electronics & Defense για την προμήθεια τεσσάρων Patroller στον Ελληνικό Στρατό.

Πέραν αυτών, ως γνωστόν από τις 4 Ιουλίου 2022 η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει εγκρίνει το πρόγραμμα προμήθειας τριών MQ-9B SeaGuardian με δύο επίγειους σταθμούς ελέγχου, εκτιμώμενου κόστους 388 εκατ. €. Πρόκειται για ένα σύστημα σαφώς ανωτέρων επιδόσεων και δυνατοτήτων συγκριτικώς με το Heron I που εάν δεν αποφασιστεί η απόκτησή του μετά την λήξη της περιόδου χρονομισθώσεως, θα μπορούσε να το αντικαταστήσει.

Η 390 ΜΜΕΑ/Φ με την οποία επιχειρούν Heron I και ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, είναι μεν ενταγμένη στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά είναι διακλαδικής στελεχώσεως και λειτουργεί επ’ ωφελεία της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και του Αρχηγείου Στόλου. Ως γνωστόν, τα Patroller θα ενταχθούν στα 472 και 473 Τάγματα Επιτήρησης – Πληροφορικής (472, 473 ΤΕΠΠ) στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ και του Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστοίχως. Επομένως, τα δύο προγράμματα καλύπτουν τις απαιτήσεις των υψηλότερων κλιμακίων της ιεραρχίας. Δεδομένου ότι και τα MQ-9B SeaGuardian, εφόσον αποκτηθούν, θα προορίζονται να καλύψουν απαιτήσεις του ιδίου επιπέδου, είναι εμφανές ότι μέχρι σήμερα οι επιλογές των Γενικών Επιτελείων είναι στραμμένες στο Επιχειρησιακό επίπεδο, με UAV κατηγορίας Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE), παρά στο Τακτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.