Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμική Αεροπορία: «Καλό σενάριο» για 121 F-16 Viper

  Δέκα μήνες έχουν περάσει από την αποστολή του επίσημου αιτήματος (LOR for LOA) στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των 38 F-16 Bloc...

 



Δέκα μήνες έχουν περάσει από την αποστολή του επίσημου αιτήματος (LOR for LOA) στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 της 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών του στρατοπέδου στον Καράμπα.

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αν και πρόκειται για ένα αρκετά ώριμο πρόγραμμα αφού οι συζητήσεις ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 ξεκίνησαν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης για την αναβάθμιση των Viper το 2018, η απάντηση της Ουάσιγκτον για τα Block 50 εκκρεμεί, όπως άλλωστε και εκείνη που αφορά στην προμήθεια των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος της καθυστέρησης οφείλεται στην ελληνική πλευρά, η οποία μετά από εισηγήσεις αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να βάζει στον «πάγο» την αναβάθμιση των 38 F-16 της Αγχιάλου σε Block 50M και να εξετάζει τη μετατροπή τους σε Viper ώστε το ελληνικό οπλοστάσιο να διαθέτει έναν συμπαγή στόλο αποτελούμενο από 121 σύγχρονα F-16 με ραντάρ τεχνολογίας AESA και δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Oλα ανοιχτά

«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι και αξιολογούνται» αναφέρουν στην «Κ» πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, συμπληρώνοντας ότι «εξετάζονται τα επιχειρησιακά οφέλη σε συνάρτηση με το κόστος και τον χρόνο εκτέλεσης του προγράμματος». Σε βάθος χρόνου, η αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50 σε Viper θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα διαθέτει 145 αεροσκάφη με ραντάρ τεχνολογίας AESA και Link 16 (121 F-16 και 24 Rafale) που θα επιχειρούν μαζί με τα F-35 σε ένα πλήρως διασυνδεδεμένο περιβάλλον.

Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, φαίνεται πως είναι το υψηλό κόστος που υπολογίζεται σχεδόν διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης για τα Block 50M, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ. Μακροπρόθεσμα, όμως, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να βγει κερδισμένη καθώς σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η στρατιωτική ηγεσία, το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί από την πώληση των συστημάτων που αφαιρούνται από τα F-16 Block 52 που ήδη αναβαθμίζονται σε Viper. Τα απάρτια αυτά παραμένουν, προς το παρόν, στις αποθήκες της ΕΑΒ με τον χρόνο να κυλά εις βάρος τους αφού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι πιθανό να εμφανίσουν φθορές όσο δεν χρησιμοποιούνται.

Άλλες εισηγήσεις πάντως, αναφέρουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η αξιοποίηση των συγκεκριμένων συστημάτων για τον εκσυγχρονισμό των ακόμη παλαιότερων F-16 Block 30, τα οποία, παρά το γεγονός ότι ήταν τα πρώτα που αποκτήθηκαν με το πρόγραμμα «Peace Xenia I», βρίσκονται σχεδόν στη μέση του επιχειρησιακού τους βίου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.