Η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή η Λιντίτα ...
Η κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή η Λιντίτα Τσαμάι, καθηγήτρια δημοσιογραφίας στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Χιούστον, η οποία εκπονεί μελέτη για την κατάσταση του Τύπου σε αυτές τις δύο χώρες.
Μεταξύ των βασικών προβλημάτων, απαριθμεί τις δυσκολίες των δημοσιογράφων στην πρόσβαση σε πληροφορίες και επίσημα έγγραφα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Αλβανία, η κυβέρνηση είναι η κύρια πηγή ειδήσεων για την τηλεόραση.
«Αυτό δείχνει ότι παρόλο που έχουμε πλουραλισμό μέσων ενημέρωσης, οι ειδήσεις αναφέρονται μονόπλευρα, δεν υπάρχει πλουραλισμός πηγών στην αναφορά των ειδήσεων. Αυτό είναι προβληματικό καθώς δεν υπάρχει ποικιλομορφία φωνών ή προσεγγίσεων που να οδηγούν σε διαφορετικές προοπτικές. Η προοπτική προέρχεται κυρίως από την κυβέρνηση ή την εξουσία και αυτό είναι προβληματικό», λέει η κ. Τσαμάι.
Η πρόκληση και για τις δύο χώρες παραμένει η καταπολέμηση της διαφθοράς και η έλλειψη λογοδοσίας από τους δημόσιους λειτουργούς. Ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην αύξηση της κοινής γνώμης για αυτά τα θέματα, η καθηγήτρια Τσαμάι επεσήμανε την έλλειψη δημοσιογραφικής έρευνας στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
«Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μέσων ενημέρωσης ασκεί ερευνητική δημοσιογραφία και υπάρχει το πρόβλημα της διαφθοράς, και πάλι υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης των ΜΜΕ και την πρόσβαση στην πληροφόρηση. Πρέπει να τονίσω, μια υπόθεση από το Κοσσυφοπέδιο, η οποία προέρχεται από το BIRN ή το Kallxo.com, το οποίο είναι μοντέλο αναφοράς διαφθοράς», είπε.
Σχετικά με την τηλεόραση Klan Kosova, η κ. Τσαμάι είπε ότι χαιρετίζει την απόφαση του Εμπορικού Δικαστηρίου στο Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης να αναστείλει το πιστοποιητικό αυτής της τηλεόρασης, αλλά είπε ότι αυτή η υπόθεση μπορεί να επηρεάσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
«Νομίζω ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιζήμιες συνέπειες για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή την υπόθεση έχει επιταχυνθεί και θεωρείται ως ένα βαθμό πολιτική απόφαση και δεν έχει καμία σχέση με τα θέματα που έχουν επισημανθεί, δηλαδή την εγγραφή. Είναι ανησυχητικό πώς η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να ασκήσει πίεση στα ΜΜΕ, οικονομική και πολιτική πίεση, σε ΜΜΕ που είναι κρίσιμα», τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.