Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποια είναι τα λάθη που έγιναν και είχαμε εκρήξεις στη Ν. Αγχίαλο;

   Η φωτιά σε περιφερειακή αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγα Μάχης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου είναι αναμφίβολα μια από τις χε...

  



Η φωτιά σε περιφερειακή αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγα Μάχης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου είναι αναμφίβολα μια από τις χειρότερες στιγμές της Πολεμικής Αεροπορίας. Εν καιρώ ειρήνης, δεν νοείται να συμβεί τέτοιο περιστατικό, και μάλιστα από μια «απλή» δασική πυρκαγιά. Πριν συνεχίσουμε θα είμαστε σαφείς. Παραθέτουμε μερικά δεδομένα.

  1. Το περιστατικό δεν ειναι χαρακτηριστικό ούτε της Πολεμικής Αεροπορίας ούτε και των Ενόπλων Δυνάμεων.
  2. Στο περιστατικό δεν καταστράφηκαν ούτε πύραυλοι αέρος-αέρος, ούτε smart bombs όπως διακινήθηκε. Εξερράγησαν πυρήνες βόμβες γενικής χρήσης, που ήταν αποθηκευμένες σε στεγασμένες αποθήκες, όχι όμως υπόγειες. Το απόθεμα της ΠΑ είναι τόσο μεγάλο που δεν χωράει στις ειδικές αποθήκες.
  3. Δεν καταστράφηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης, ούτε βγήκε εκτός … μάχης.
  4. Δεν «άδειασε» η 111 ΠΜ. Το ΑΤΑ και το ΓΕΑ διέταξαν τα αεροσκάφη επιφυλακής να κινηθούν σε κοντινά αεροδρόμια για να μην επηρεαστούν οι επιχειρήσεις από τους καπνούς. Οκτώ μαχητικά πήγαν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα, και μικρός αριθμός μεταφέρθηκε στη Σκύρο.
  5. Δεν καταστράφηκε όλη η αποθήκη, αλλά ένα μικρό της μέρος. Οι υπόγειες αποθήκες φυσικά και δεν επηρεάστηκαν αφού έτσι είναι σχεδιασμένες να κάνουν.

Καθώς όμως μας αρέσει σαν λαός να λέμε τα «δικά» μας, δεν ήταν λίγοι αυτοί που στα social media κατακεραύνωναν τις Ένοπλες Δυνάμεις γενικά. Κάτι εξαιρετικά άδικο, αφού κάθε χρόνο έχουμε χιλιάδες φωτιές, αλλά καμία μα καμία δεν έχει μπει σε στρατιωτική μονάδα. Και δεν είναι κάποιο «θαύμα» είναι αποτέλεσμα σωστού σχεδιασμού.

Προσφατα η Ρόδος γνώρισε μια άνευ προηγούμενου οικολογική καταστροφή. Χιλιάδες στρέμματα κάηκαν, και η φωτιά πλησίασε και πέρασε κοντά από αποθήκες και στρατόπεδα. Δεν συνέβη απολύτως τίποτα, και η Ρόδος έχει μια μεραρχία, και δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αποθήκες. Κάποια στιγμή η φωτια έφτασε στην κυρία αποθήκη πυρομαχικών της ΕΑΡΜΕΘ, στα πυρομαχικά των αρμάτων Μ60 του νησιού. Μιλάμε για τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών. Έγινε κάτι; Όχι, διότι ο τοπικός διοικητής έδρασε βάσει σχεδίου ενώ καλού κακού είχε στείλει τα πυρομαχικά από την άλλη μεριά του νησιού (δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μονάδες πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμες). Τι έγινε λοιπόν στην αποθήκη της Νέας Αγχιάλου;

Όσο κι αν φαίνεται λιτή, τα λέει όλα η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Τι μας λέει λοιπόν η ανακοίνωση; Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

Τι σημαίνει αυτή η παράγραφος; Δεν είχε γίνει αποψίλωση; Κι αν δεν είχε γίνει, γιατί δεν είχε γίνει; Αν δούμε προσεκτικά τις φωτογραφίες μετά τις εκρήξεις, θα διαπιστώσουμε πως πράγματι είχε γίνει αποψίλωση στη βόρεια πλευρά, και σε πλάτος 10 με 20 μέτρων. Θα το δούμε και από τις θολές φωτογραφίες του Google Earth, πως πράγματι μια λωρίδα γης, ουσιαστικά ένας δρόμος επιτήρησης ήταν η αντιπυρική ζώνη. Μα καλά, τι θα μπορούσε να κάνει η ΠΑ αφού είχε κάνει καθαρίσει το στρατόπεδο; Δυστυχώς, δεν το είχε καθαρίσει το στρατόπεδο. Το στρατόπεδο δεν είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά εκτείνεται τουλάχιστον 150 βόρεια των αποθηκών! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.