Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Γιαζίντι- Διώξεις από τους Οθωμανούς έως το «Ισλαμικό Κράτος» – χιλιάδες νεκροί

   Οι Γιαζίντι είναι μία μειονότητα στη Μέση Ανατολή, η οποία κυνηγήθηκε τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του εικοστού αιώνα, ...

  



Οι Γιαζίντι είναι μία μειονότητα στη Μέση Ανατολή, η οποία κυνηγήθηκε τόσο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του εικοστού αιώνα, όσο και από το καθεστώς του προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν (1979 έως 2003), καθώς εκδιώχθηκαν χιλιάδες Γιαζίντι οικογένειες στο εξωτερικό.



Οι Γιαζίντι, τους οποίους η βρετανική κυβέρνηση θεώρησε την Τρίτη 1η Αυγούστου, ως θύματα «γενοκτονίας» στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, είναι μια κουρδόφωνη εθνική και θρησκευτική μειονότητα που ζει στο όρος Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του ‘Ισλαμικού Κράτους’- ISIS πραγματοποίησαν φρικτές πράξεις βίας εναντίον αυτής της μειονότητας, σκοτώνοντας εκατοντάδες άνδρες και παιδιά της, απήγαγαν τις γυναίκες της, τις αιχμαλώτιζαν και τις είχαν ως σεξουαλικές σκλάβες.

Ποιοι είναι οι Γιαζίντι;

Η πίστη των Γιαζίντι ξεκίνησε στο Ιράν πριν από περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες χρόνια και θεωρείται μη ιεραποστολική και κλειστή θρησκεία, καθώς κανείς από το εξωτερικό δεν μπορεί να την ασπαστεί.

Οι Γιαζίντι πιστεύουν σε έναν Θεό που δημιούργησε τον κόσμο και προσεύχονται σε Αυτόν. Μάλιστα, άφησε 7 αγγέλους να φροντίζουν για τον κόσμο. Εξέχουσα θέση μεταξύ των Αγγέλων έχει ο Ταώς [Melek Taûs ]. Η ομάδα βασίζεται στη γεωργία και η πλειοψηφία τους κατοικεί στο Σιντζάρ.



Το πιο ιερό θρησκευτικό μέρος για τους Γιαζίντι είναι ο ναός Lalish, ο οποίος υπερκαλύπτεται από έναν πέτρινο κωνικό τρούλο, μαζί με πολλά ιερά στη μέση μιας ορεινής περιοχής που περιλαμβάνει φυσικές πηγές στο βορειοδυτικό Ιράκ, και τον επισκέπτονται ξυπόλητοι πιστοί.

Οι Γιαζίντι χωρίζονται σε τρεις τάξεις: τους σεΐχηδες, τους πιρ (κήρυκες) και τους μαθητές. Δεν είναι δυνατόν να παντρεύονται μεταξύ μιας τάξης και της άλλης, ή εκτός της αίρεσης. Μόνο όσοι γεννιούνται από γονείς Γιαζίντι θεωρούνται Γιαζίντι.

Με τον καιρό, οι Γεζίντι ενσωμάτωσαν στοιχεία άλλων θρησκειών στις πεποιθήσεις τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά βαφτίζονται σε αγιασμό για να γιορτάσουν την μύησή τους στην πίστη όπως κάνουν οι Χριστιανοί, και οι άνδρες μπορούν να πάρουν έως και τέσσερις συζύγους όπως οι μουσουλμάνοι.



Οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές τους απαγορεύουν να τρώνε μαρούλι και να φορούν μπλε. Μερικοί μουσουλμάνοι τους κατηγορούν εσφαλμένα ότι λατρεύουν τον Σατανά.

Αυτή η μειονότητα υποβλήθηκε επίσης σε διώξεις από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του εικοστού αιώνα και στα χέρια του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος, υπό την κυριαρχία του στη χώρα με σιδερένια πυγμή μεταξύ 1979 και 2003, εκδίωξε χιλιάδες Γιαζίντι οικογένειες να φύγουν στο εξωτερικό.

Οι Γιαζίντι σε αριθμούς

Από το περίπου 1,5 εκατομμύριο Γιαζίντι στον κόσμο, οι 550.000, ο μεγαλύτερος αριθμός, ζούσαν στο Ιράκ πριν από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Υποθέσεων Γιαζίντι στο Υπουργείο Κληροδοτημάτων της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ, περίπου 1.280 Γιαζίντι σκοτώθηκαν, περισσότερα από 2.300 παιδιά έμειναν ορφανά και σχεδόν 70 ιερά καταστράφηκαν, κατά την περίοδο ελέγχου από το Ισλαμικό Κράτος σε μεγάλες περιοχές στο Ιράκ μεταξύ 2014 και 2017.

6.400 Γιαζίντι απήχθησαν, περίπου οι μισοί από τους οποίους διασώθηκαν ή κατάφεραν να διαφύγουν.

Μετά από αυτές τις πράξεις βίας, σχεδόν 100.000 Γιαζίντι μετανάστευσαν από το Ιράκ στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τον Καναδά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.



Μεταξύ εκείνων που αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία ήταν η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης 2018 Nadia Murad, η οποία συνελήφθη, βιάστηκε και αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν τζιχαντιστή πριν προλάβει να δραπετεύσει.

Γενοκτονία

Τον Μάιο του 2021 μια ερευνητική ομάδα των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι είχε συγκεντρώσει «σαφείς και πειστικές αποδείξεις» για γενοκτονία κατά των Γιαζίντι από το Ισλαμικό Κράτος.

Έξι μήνες αργότερα, ένα γερμανικό δικαστήριο έγινε το πρώτο στον κόσμο που θεώρησε τα εγκλήματα κατά των μειονοτήτων ως γενοκτονία.



Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο του Βελγίου αναγνωρίζει ότι το ISIS διέπραξε «γενοκτονία» κατά των Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία.

Την Τρίτη, η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε επίσημα ότι οι πρακτικές της οργάνωσης του «Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Γιαζίντι το 2014 στο Ιράκ συνιστούσαν «γενοκτονία».

Τον Ιανουάριο, οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν ένα μνημόνιο που χαρακτηρίζει ό,τι διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος εναντίον των Γιαζίντι το 2014 ως «γενοκτονία», μετά από παρόμοιες αποφάσεις στην Αυστραλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Euronews

The Hellenic Information Team


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.