Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αφγανιστάν: «Κόλαση» η ζωή για τις γυναίκες, δύο χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

  Πριν δύο χρόνια, στις 15 Αυγούστου του 2021, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνά...

 



Πριν δύο χρόνια, στις 15 Αυγούστου του 2021, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απέσυραν τις δυνάμεις τους, μετά από σχεδόν 20 χρόνια παραμονής στη χώρα.

Οι φανατικοί ισλαμιστές κήρυξαν την Τρίτη, 15 Αυγούστου του 2023 εθνική εορτή με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καρίμι να δηλώνει στο CNN πως «η μέρα είναι πλήρης τιμής και υπερηφάνειας για τον λαό του Αφγανιστάν». «Το Αφγανιστάν απελευθερώθηκε από την κατοχή, οι Αφγανοί είχαν την δυνατότητα να επανακτήσουν την χώρα τους, την ελευθερία τους, την κυβέρνηση και την θέλησή τους. Ο μόνος τρόπος να λύνονται τα προβλήματα είναι η κατανόηση και ο διάλογος, η καταπίεση και ο εξαναγκασμός δεν συνάδουν με τη λογική», τόνισε στην δήλωσή του στο αμερικανικό μέσο ο Καρίμι.


Όμως, την άποψη του αξιωματούχου των φανατικών ισλαμιστών δεν συμμερίζονται και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, που από τον Αύγουστο του 2021 είναι πλέον πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην χώρα τους. Απλά πράγματα, καθημερινά και απαραίτητα για τις γυναίκες στη Δύση, όπως το δικαίωμα στην εργασία ή στη μόρφωση, για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι απαγορευμένα αλλά και μια βόλτα έξω από το σπίτι δεν επιτρέπεται, αν το κεφάλι τους δεν είναι καλυμμένο με μπούρκα. Με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μίλησαν στο CNN Αφγανές και τόνισαν πως για αυτές δεν υπάρχει πλέον ζωή...

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν διαγράφονται από την κοινωνία...»

«Δεν υπάρχει πια ελευθερία για τις γυναίκες», δήλωσε στο CNN η Μαχμπούμπα Σεράζ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης το 2023. «Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν σιγά - σιγά διαγράφονται από την κοινωνία, από τη ζωή, από παντού - οι απόψεις τους, οι φωνές τους, όσα σκέφτονται, ο τόπος που βρίσκονται», πρόσθεσε η ίδια. Αν και όταν οι Ταλιμπάν πήραν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας το 2021 υποσχέθηκαν πως θα κυβερνήσουν πιο «σύγχρονα» σε σύγκριση με την δεκαετία του '90 που κατείχαν την εξουσία και μάλιστα, διαβεβαίωσαν πως θα επιτρέψουν στις γυναίκες να φοιτούν ακόμα και στα πανεπιστήμια, παρά τις υποσχέσεις τους έκλεισαν για τις Αφγανές μαθήτριες τις πόρτες των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απαγόρευσαν στις γυναίκες να φοιτούν στα πανεπιστήμια και να εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ενώ τους απαγορευσαν, επίσης, να ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συνοδό. Οι απαγορεύσεις για τις Αφγανές επεκτάθηκαν σε δημόσιους χώρους, όπως τα γυμναστήρια και τα πάρκα.

Τον περασμένο μήνα η πολιτική των Ταλιμπάν κατά της ελευθερίας των γυναικών έγινε ακόμα πιο αυστηρή όταν διέταξαν το κλείσιμο όλων των ινστιτούτων ομορφιάς σε όλη τη χώρα. Στον τομέα της ομορφιάς στο Αφγανιστάν, που παλεύει με τη φτώχεια και τη λειψυδρία, απασχολούνται περίπου 60.000 γυναίκες, οι οποίες συχνά είναι οι μόνες που συντηρούν την οικογένειά τους

Η ιστορία της 20χρονης Ζάχρα που σταμάτησε να κάνει όνειρα για το μέλλον

Η 20χρονη Ζάχρα από την Καμπούλ μίλησε στο CNN για ευνόητους λόγους μόνο με το μικρό της όνομα. Η νεαρή γυναίκα, φοιτήτρια το 2021, μιλάει για τη ζωή της προ των Ταλιμπάν, για τις παρέες που είχε, τις συναντήσεις με φίλες, την ποδηλασία που αγαπά και τα όνειρα που έκανε για το μέλλον της. «Ήμασταν ευτυχισμένες όλες μαζί, διαβάζαμε, κάποιες φορές μαζευόμασταν, κάναμε ποδήλατο. Όταν στέκομαι μπροστά στον καθρέφτη, όταν κοιτάζω τον εαυτό μου, βλέπω μια άλλη Ζάχρα από αυτή που ήμουν πριν δυο χρόνια», εξομολογείται με απελπισία η νεαρή Αφγανή, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της και λέει πως βγαίνει έξω μόνο με μπούρκα και ανησυχεί για το μέλλον ενώ αναπολεί με θλίψη το παρελθόν.



Η 20χρονη Ζάχρα


Η Ζάχρα αγαπά τις Τέχνες, έκανε όνειρα να σπουδάσει σχέδιο ή να ανοίξει την δική της επιχείρηση. Τώρα με τους Ταλιμπάν στην εξουσία τα όνειρά της ξεθωριάζουν και εκείνη μένει πολλές ώρες στο σπίτι διαβάζοντας βιβλία, ζωγραφίζοντας και παρακολουθώντας τα μαθήματα που την ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο. Όμως, όπως η ίδια τονίζει, αισθάνεται σαν φυλακισμένη και το ίδιο ισχύει και για την αδελφή της. «Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ εξαιτίας της κατάστασης, η αδελφή μου παραμένει στο σπίτι, όλα τα κορίτσια παραμένουν στο σπίτι. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», λέει η 20χρονη Αφγανή.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, έχουν καταγραφεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν πολλά περιστατικά με απόπειρες αυτοκτονίας, ειδικότερα από κορίτσια στην εφηβεία ενώ αρκετά νεαρά κορίτσια αντιμετωπίζουν κατάθλιψη. Η μελέτη εκπονήθηκε μετά από επίσκεψη μιας εβδομάδας στη χώρα. Σχεδόν το 8% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως γνωρίζει ένα νεαρό κορίτσι ή μια νέα γυναίκα που έκανε απόπειρα να θέσει τέλος στη ζωή της. Επίσης, η ίδια έρευνα κατέδειξε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εξαιτίας της φτώχειας και των περιορισμών που έχει επιβάλει το καθεστώς των Ταλιμπάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.